Κρήτη

Έσκισαν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ στις πανελλαδικές

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου αναρτήθηκαν στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, καθώς φέτος οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. έγραψαν καλύτερα απ' όλα τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί αρίστευσαν, συγκεντρώνοντας βαθμολογίες μεγαλύτερες του 18, ενώ πολλοί συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 16 ως 18.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, απ' όλα είναι - όπως παρατηρεί ο πολύπειρος διευθυντής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Κώστας Αρχοντάκης - ότι φέτος οι μεγάλες επιτυχίες δεν περιορίστηκαν στις λεγόμενες "θεωρητικές". Επεκτάθηκαν για πρώτη φορές στις "δύσκολες" ειδικότητες της Ηλεκτρολογίας και της Μηχανολογίας, στις οποίες παραδοσιακά φοιτούν σχεδόν αποκλειστικά αγόρια και μάλιστα συχνά χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο κανόνας φέτος ανατράπηκε, αποδεικνύοντας πως όσο "δυσκολεύουν" τα πράγματα οικονομικοκοινωνικά, τόσο "ανασκουμπώνονται" τα παιδιά, τα οποία προσπαθούν να βάλουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε και φέτος με επιτυχόντες των ΕΠΑ.Λ. Πρόκειται για παιδιά με όνειρα, αλλά και προσγειωμένα στην πραγματικότητα, αφού τα περισσότερα επιλέγουν είτε να συνεχίσουν το επάγγελμα των γονέων τους, είτε να σπουδάσουν κάτι με εξασφαλισμένη εργασία, όπως είναι οι αστυνομικές σχολές.

Τα όνειρα των παιδιών, λοιπόν, είναι προσαρμοσμένα στη δύσκολη οικονομικοκοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στην επιλογή του επαγγέλματος, αλλά και στην επιλογή του τόπου σπουδών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν γράψει πάρα πολύ υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να "πιάνουν" σχολές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προτιμούν να σπουδάσουν στην Κρήτη, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα των σπουδών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω των οποίων έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο σε ΤΕΙ και αστυνομικές-στρατιωτικές σχολές. Διαγωνίζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας (Έκθεση και Μαθηματικά) και σε δύο μαθήματα ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας πριμοδοτούνται με συντελεστή βαρύτητας 3,5, ενώ τα δύο γενικής παιδείας με συντελεστή 1,5. Αυτό σημαίνει πως η προετοιμασία για τις πανελλαδικές αφορά κατά το ήμισυ μαθήματα που είναι κοντά στα ενδιαφέροντα του υποψηφίου, άρα και πιο εύκολο να... διαβαστούν.

Επιπλέον, μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑ.Λ., ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά έχουν ήδη στα χέρια τους ένα πτυχίο ειδικότητας που μπορεί να τα βοηθήσει να εργαστούν.

Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Μεσούσης της προετοιμασίας κάποιων υποψηφίων, οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας δε δίστασαν ν' αλλάξουν την εξεταστέα ύλη. Και όμως! Δεν κουνήθηκε φύλλο, τη στιγμή που, αν κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις πανελλαδικές των γενικών λυκείων, θα είχε ταρακουνηθεί το σύμπαν!

Ας δούμε, όμως, τους αριστούχους του νομού Ηρακλείου που καταφέραμε να εντοπίσουμε, και στους οποίους ευχόμαστε από καρδιάς καλές σπουδές:

Κώστας Ζεμπίλης, 19.595 μόρια, 5ο ΕΠΑ.Λ.

Την καλύτερη βαθμολογία στο νομό Ηρακλείου, ίσως και σ' ολόκληρη την Κρήτη, πέτυχε ο Κώστας Ζεμπίλης από το 5ο ΕΠΑ.Λ. Ο πρώτος των πρώτων θα εισαχθεί στη Σχολή Αστυφυλάκων και μέχρι να συμβεί αυτό ένα πράγμα παρακαλεί: Να ανοίξει ξανά η Σχολή Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο, ώστε να μη χρειαστεί - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - να ξενιτευτεί. Ο Κώστας πέτυχε σχεδόν το απόλυτο 20, καταβάλλοντας πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, «πρώτη φορά στη ζωή μου άρχισα να διαβάζω φέτος. Αλλά το έβαλα πείσμα».

Χρήστος Παπαδάκης, 19.430 μόρια, ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου

Με 19.430 μόρια - από τις υψηλότερες βαθμολογίες στο Ηράκλειο - ο Χρήστος Παπαδάκης από το ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου βάζει πλώρη... για τις στρατιωτικές σχολές. «Οι γονείς μου με στήριξαν πάρα πολύ ψυχολογικά. Ποτέ δε με πίεσαν, ούτε εξέφρασαν προτίμηση σε ποια σχολή να δηλώσω», τόνισε ο Χρήστος, προσθέτοντας πως «οι καθηγητές ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριζαν σε όλη αυτήν την πορεία. Μου έδιναν περισσότερα θέματα για να εξασκηθώ όταν τους το ζητούσα και απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις μου, όχι μόνο την ώρα του σχολείου, αλλά και εκτός».

Τις επόμενες μέρες, ο αριστούχος μαθητής θα ταξιδέψει στα Τρίκαλα για να δώσει εξετάσεις στις αθλητικές δοκιμασίες, που απαιτούνται για τις στρατιωτικές σχολές. «Θα δώσω εξετάσεις σε αθλητικές δοκιμασίες, όπως 1 χλμ. τρέξιμο, 100 μ. τρέξιμο, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος και ρίψη σφαίρας».

Νίκος Χαλκιαδάκης, 19.100 μόρια, 5ο ΕΠΑ.Λ.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης έχει μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στο Ηράκλειο. Με τα 19.100 μόρια που συγκέντρωσε μπαίνει στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Στόχος του είναι μόλις τελειώσει να δώσει κατατακτήριες και να πάει στο 3ο έτος του Πολυτεχνείου, ώστε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Το μεγάλο του άγχος όλο αυτό τον καιρό ήταν η Έκθεση, που «όσο και να έχεις διαβάσει... δεν την ξέρεις»!

Γιάννης Μαρινάκης, 18.720 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ.

Ο αριστούχος μαθητής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Γιάννης Μαρινάκης έχει γράψει 300 μόρια πάνω από την περυσινή βάση της σχολής που επιθυμεί να εισαχθεί. Ωστόσο, την απόφασή του την έχει πάρει, όπως λέει, και από το Σεπτέμβριο πρόκειται να φοιτήσει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κρήτης. Ο Γιάννης περίμενε ότι θα έγραφε καλά και ευχαριστεί όλους όσοι τον βοήθησαν στην προσπάθειά του.

Γιώργος Ζερβός, 18.395 μόρια, 5ο ΕΠΑ.Λ.

Ο Γιώργος Ζερβός νιώθει ανακουφισμένος που τέλειωσε το άγχος των πανελλαδικών και χαρούμενος επειδή πέτυχε το στόχο του. Επιθυμία του ήταν να εισαχθεί στη Σχολή Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού και αυτή πραγματοποιείται, με τα 18.395 μόρια που συγκέντρωσε.

Ιωάννα Μουσαδάκη, 18.080 μόρια, ΕΠΑ.Λ. Μοιρών

Η Ιωάννα Μουσαδάκη παρακολούθησε την ειδικότητα "Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών" του ΕΠΑ.Λ. Μοιρών. Από την αρχή είχε στόχο να περάσει στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Ηρακλείου. Η αλλαγή της ύλης στη μέση της χρονιάς τη δυσκόλεψε, αλλά την πείσμωσε κιόλας. Κατέληξε να συγκεντρώσει 18.080 μόρια, με τα οποία μπορεί να μπει σχεδόν όπου θέλει. Ωστόσο, εκείνη θα επιμείνει στο ΤΕΙ Λογιστικής.

Μιχάλης Δρακωνάκης, 18.040 μόρια, 6ο ΕΠΑ.Λ.

Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, ο Μιχάλης Δρακωνάκης, που έγραψε πάνω από 18, δεν πετυχαίνει να εισαχθεί στην 1η του επιλογή, δηλαδή στην Αστυνομία. Και είναι πραγματικά κρίμα, καθώς το όνειρό του δε συνδεόταν με τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά με το γεγονός πως του αρέσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η δεύτερη επιλογή του είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ, σχολή η οποία τον οδηγεί σε διπλό πτυχίο: Μπορεί να γίνει και μηχανολόγος μηχανικός και εκπαιδευτικός με ειδικότητα μηχανολόγου.

Μιχάλης Παντελάκης, 17.750 μόρια, 2ο ΕΠΑ.Λ.

Πλώρη για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης βάζει προς το παρόν ο Μιχάλης Παντελάκης από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Και λέμε προς το παρόν, γιατί τα όνειρα του Μιχάλη δε σταματούν εκεί. Επεκτείνονται σε μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και για μετάβαση σε πανεπιστήμιο, μέσω κατατακτηρίων. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρει, δεν ήταν φοβερός μαθητής, όμως φέτος τα έδωσε όλα και συγκέντρωσε 17.750 μόρια.

Μάκης Δασκαλάκης, 17.500 μόρια, 2ο ΕΠΑ.Λ.

Στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων επιθυμεί να εισαχθεί ο Μάκης Δασκαλάκης, ο οποίος, μετά από σκληρή δουλειά, έπιασε το στόχο του και αρίστευσε. Συγκέντρωσε 17.500 μόρια και πλέον μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αφού θα κάνει αυτό που αγαπά και θα τον εξασφαλίσει επαγγελματικά.

Δημήτρης Μαρκομιχελάκης, 17.460 μόρια, 2ο ΕΠΑ.Λ.

Ο Δημήτρης Μαρκομιχελάκης από το 2ο ΕΠΑ.Λ. ήδη ψάχνει σπίτι στη Θεσσαλονίκη, για να συγκατοικήσει μαζί με τον πρώην συμμαθητή του και νυν συμφοιτητή του Μιχάλη Παντελάκη. Στην ίδια σχολή σκοπεύουν να φοιτήσουν, σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ κοινό είναι και το όνειρο των μεταπτυχιακών, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Ο Δημήτρης καυτηριάζει την αλλαγή της ύλης στη μέση της χρονιάς, αλλά αφού έπιασε το στόχο του, «όλα καλά»...

Δημήτρης Δουλουφάκης, 17.385 μόρια, 5ο ΕΠΑ.Λ.

Ο Δημήτρης Δουλουφάκης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Με παππού οινοποιό και πατέρα οινολόγο, ο ίδιος αποτελεί την τρίτη γενιά που θα ασχοληθεί με το αμπέλι και το κρασί. Με τα 17.385 μόρια που συγκέντρωσε μπαίνει εύκολα στο ΤΕΙ Αμπελουργίας-Οινολογίας της Αθήνας, όπου ήδη φοιτά ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Νίκη Γατή, 17.285 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ.

Οι γονείς της Νίκης Γατή λειτουργούν λογιστικό γραφείο. Από την Α' λυκείου που άρχισε να τους βοηθάει είχε αποφασίσει πως θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηρακλείου. Με τα 17.285 μόρια που συγκέντρωσε πετυχαίνει το στόχο της άνετα...

Δέσποινα Ταμπάκη, 17.010 μόρια, 3ο ΕΠΑ.Λ.

Ο στόχος της μαθήτριας του 3ου ΕΠΑ.Λ. Δέσποινας Ταμπάκη ήταν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, πράγμα που είχε αποφασίσει από την Α' λυκείου. Αυτό που τώρα μένει να αποφασιστεί είναι αν το ΤΕΙ θα είναι στη Θεσσαλονίκη ή στο Ηράκλειο. Με το βαθμό της περνάει και στα δύο, γεγονός που την ικανοποιεί, αφού κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, 16.920 μόρια, 2ο ΕΠΑ.Λ.

Μακρύς ήταν ο δρόμος μέχρι να φτάσει ο Κώστας Κωνσταντόπουλος του 2ου ΕΠΑ.Λ. να συγκεντρώσει 16.920 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κόπιασε, αλλά ανταμείφθηκε. Πλέον μπορεί να κάνει αυτό που ονειρευόταν και να σπουδάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Ηρακλείου.

Παύλος Τζαγκαράκης, 16.430 μόρια, ΕΠΑ.Λ. Μοιρών

Ο Παύλος Τζαγκαράκης παρακολούθησε τα μαθήματα της ειδικότητας "Τεχνικών Οχημάτων" του ΕΠΑ.Λ. Μοιρών. Συγκέντρωσε 1.643 μόρια, βαθμολογία που του επιτρέπει να μπει με τα... τσαρούχια στην πρώτη του επιλογή, στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Ηρακλείου, αυτό δηλαδή που ήθελε από την αρχή. Η επιτυχία του Παύλου ήρθε, όπως λέει, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και σκόρπισε χαμόγελα σε συγγενείς και φίλους.

Δίδυμοι αριστούχοι ακολουθούν άλλους δρόμους: Έχουν να χωρίσουν από την κοιλιά της μαμάς τους

Διπλό γλέντι έχει στηθεί στο σπίτι της οικογένειας Κοπιδάκη, καθώς οι δίδυμοι Λευτέρης και Νίκος αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα έγραψαν και παρόμοιους βαθμούς, γεγονός που παραξένεψε ακόμα και τους ίδιους: 17.840 μόρια ο Λευτέρης και 17.350 ο Νίκος.

Τα δίδυμα αδέρφια δεν έχουν χωρίσει απ' όταν ήταν στην κοιλιά της μητέρας τους. Όμως τώρα πρόκειται ν' ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους: Καράβια θέλει ο Νίκος, στην ΑΣΠΑΙΤΕ επιθυμεί να σπουδάσει ο Λευτέρης. Το δρόμο για την ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού θα πάρει ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα θα είναι ο Λευτέρης.

Όπως είναι φυσικό, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Από τη μια χαίρονται που πέτυχαν ο καθένας το στόχο του και από την άλλη λυπούνται που θα χωρίσουν. Ανάμικτα είναι και τα συναισθήματα της μητέρας, που θα αποχωριστεί και τους δύο γιους της μονομιάς. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος αδερφός, που θα παραμείνει - προς το παρόν τουλάχιστον - στην οικογενειακή εστία...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια