Κρήτη

Συντυχάκης: Στο πάνθεον όλων των ηρώων οι 62 Μάρτυρες

Στο μνημόσυνο για τους 62 Μάρτυρες παραβρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης και δήλωσε τα εξής:

«Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους 62 εκτελεσμένους συμπατριώτες μας, που πριν από 74 χρόνια, τον Ιούνη του 1942, εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για την λευτεριά της πατρίδας. Προτίμησαν το θάνατο παρά την ατίμωση.

Κατατάσσονται στο πάνθεον των ηρώων, όλων εκείνων ανδρών και γυναικών, που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα, τα παιδιά. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε νέους διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία,  κ.ά.), για το νέο μοίρασμα των αγορών, όπως και τότε. Βρίσκονται μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση του κεφαλαίου που σαρώνει εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών, που θανατώνει εκατομμύρια ανθρώπους και δημιουργεί προσφυγιά, φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γι' αυτό, η γνώση της ιστορίας και η βαθύτερη συνειδητοποίηση των αιτιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πηγή αφύπνισης για το σήμερα. Το φασιστικό τέρας, και τότε και σήμερα, είναι δημιούργημα του καπιταλιστικού συστήματος, γεννιέται στα σπλάχνα του, δεν είναι κάτι που υπάρχει και επιβιώνει έξω από αυτό.

Η παρακαταθήκη των 62 συμπατριωτών μας, η θυσία εκατομμυρίων πατριωτών ενάντια στη γερμανική θηριωδία, αποτελούν φάρο - οδηγό για τον αγώνα του σήμερα ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον καπιταλισμό που αποτελεί τη μήτρα των δεινών. Τότε φάνταζε άτρωτη η ναζιστική γερμανική μηχανή και τελικά ηττήθηκε από την αντιφασιστική πάλη των λαών, συνετρίβει μέσα στην καρδιά του ναζισμού από τον Κόκκινο Στρατό.

Σήμερα έχουμε χρέος να δούμε πίσω απ' αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η αστική τάξη, η Ε.Ε. των μονοπωλίων, το ΝΑΤΟ, μπορεί να εμφανίζονται πανίσχυροι, μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι, αλλά τα θεμέλια τους που γεννούν τον πόλεμο και το φασισμό, έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα. Το σύστημά τους είναι καταδικασμένο, γιατί καταδικάζει τους λαούς στη βαρβαρότητα.

Οι λαοί μπορεί να υποχωρούν, αλλά δεν αυτοκτονούν. Βρίσκουν τη δύναμη στο δίκιο τους, στη θέληση για καλύτερη ζωή και προχωρούν μπροστά.

Η δύναμή του δίκιου τους βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία. Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά, να αμφισβητήσει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μην στοιχηθεί κάτω από ξένη σημαία, να τσακίσει τους νοσταλγούς του ναζισμού, να αρνηθεί τη συμμετοχή της χώρας σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όπου κι αν εξαπολύεται είτε είναι επιθετικός είτε αμυντικός για το ίδιο συμφέρον και να υψώσει τη σημαία της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης σε άλλους λαούς. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Μόνο έτσι θα πάρει το αίμα των νεκρών ηρώων μας εκδίκηση!

Αιωνία η μνήμη τους»

Σχόλια