Κρήτη

Μητροπολίτης Νιγηρίας: Θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου

Πολύ ευχαριστημένος από την όλη διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και από τη συμμετοχή όσων αποφάσισαν να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος.

Τονίζει ότι «η μεγάλη επιτυχία της Συνόδου είναι ότι, ύστερα από 1.200 χρόνια, άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν, που συνδέονται μόνον μέσα από το θυσιαστήριο και το ιερό ποτήριο βρίσκονται μπροστά» και εκτιμά πώς ειδικότερα για την Αφρική «ανοίγει δρόμους για να μπορέσουμε στο πλαίσιο αυτού που στα κείμενα ονομάζεται οικονομία να προχωρήσουμε πλέον σε εκείνες όλες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, ώστε η Εκκλησία να είναι πιο απτή και να ακουμπάει την καθημερινότητα του ανθρώπου του σήμερα».

Αναφορικά με την απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος επισημαίνει ότι «ο καθένας αναλαμβάνει έναντι Θεού, ανθρώπων και Ιστορίας τις ευθύνες του».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τι σηματοδοτεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την όλη διαδικασία, από τον τρόπο που ο πρόεδρος τη διαχειρίζεται, από τη συμμετοχή όσων αποφάσισαν να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Η διεργασία κινείται πάρα πολύ σοβαρά, πολύ ομαλά, πολύ διακριτικά. Τα κείμενα έχουν έναν δυναμισμό όταν εσύ θέλεις να τον ανακαλύψεις. Μπορεί κάποια από πρώτη ματιά να φαίνονται νεκρά ή άνευρα, όμως πιστεύω ότι έχουν πολύ μεγάλο δυναμισμό. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος σηματοδοτεί το άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας για μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα. Η μεγάλη επιτυχία της Συνόδου είναι ότι, ύστερα από 1.200 χρόνια, άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν, που συνδέονται μόνον μέσα από το θυσιαστήριο και το ιερό ποτήριο βρίσκονται μπροστά. Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο πάγος των δύο πρώτων ημερών έχει λιώσει, βλέπει κάποιος στις διεργασίες πώς οι Έλληνες μιλάνε με τους Σέρβους, με τους Πολωνούς, πώς μιλάνε οι Πολωνοί με τους Αλεξανδρινούς και όλο αυτό είναι πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου. Το θετικότερο, όμως, είναι αυτό που προανέφερα, ότι δηλ. ανοίγει δρόμους και για εμάς, την Αφρική. Πιστεύω ότι ανοίγει δρόμους για να μπορέσουμε στο πλαίσιο αυτού που στα κείμενα ονομάζεται οικονομία να προχωρήσουμε πλέον σε εκείνες όλες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, ώστε η Εκκλησία να είναι πιο απτή και να ακουμπάει την καθημερινότητα του ανθρώπου του σήμερα.

Η απουσία των τεσσάρων Εκκλησιών επηρεάζει, μειώνει, αυξάνει τη δυναμική;

Είναι Σύνοδος, είναι Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, δεν επηρεάζει. Ο καθένας αναλαμβάνει έναντι Θεού, ανθρώπων και Ιστορίας τις ευθύνες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια