default-image

Αντιπαράθεση και ανατροπές στην 5η μέρα των εργασιών

Κρήτη
Αντιπαράθεση και ανατροπές στην 5η μέρα των εργασιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση, παρασκήνιο, εκπλήξεις και ανατροπές επιφύλασσε η 5η μέρα εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Μέσα στο επόμενο 24ωρο λοιπόν, θα πρέπει να "κλείσουν" αρκετά ακανθώδη θέματα σε πνεύμα ομοψυχίας, όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Ενώ έχουν εγκριθεί κάποια κείμενα (Αυτόνομο, Διασπορά), δεν έχουν γνωστοποιηθεί με το πρόσχημα ότι υπογράφονται όχι μόνο από τους Προκαθήμενους, αλλά και από 290 Επισκόπους σε 4 γλώσσες.

Εκτός αυτού, ενώ είχε λεχθεί ότι σήμερα θα "έκλειναν" τα κείμενα για το γάμο και τα κωλύματά του και  αυτό για τη νηστεία, εν τέλει συζητήθηκε μεν το κείμενο της νηστείας το οποίο υφίσταται από το 1985, όμως ο γάμος και οι σχέσεις της ορθοδοξίας με άλλες εκκλησίες μπήκαν στο συρτάρι, ενώ συζητήθηκε επίσης και η αποστολή της ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ένα 24ωρο μένει για να ολοκληρωθούν τα κείμενα με ανοιχτά ακανθώδη ζητήματα.

Οι εκπρόσωποι Τύπου ανέφεραν ότι σήμερα δαπανήθηκε χρόνος και στην εγκύκλιο της συνόδου που θα είναι το μήνυμα που θα απευθύνουν οι Προκαθήμενοι κατά το κλείσιμο των εργασιών, αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις κατά κάποιο τρόπο.

Επανήλθε το ζήτημα των Νέων Χωρών από τους δημοσιογράφους με τους εκπροσώπους τύπου φανερά ενοχλημένους, να παραπέμπουν στις 2 ανακοινώσεις τύπου, που αναφέρουν το ίδιο πράγμα με διαφορετική σύνταξη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο θέμα στις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας. Δε δίστασαν μάλιστα να σχολιάσουν την "εμμονή" των δημοσιογράφων στο θέμα ως αντίλαλο στην αίθουσα..

Ένταση επικράτησε όταν δημοσιογράφος από τη Ρωσία θέλησε να θέσει παραπάνω του ενός ερωτήματα με βασικό της ερώτημα το ζήτημα της υπογραφής ή μη των κειμένων από τους 4 απόντες για να λάβει από τον Ουκρανό εκπρόσωπο τύπου, την εξής.. ερώτηση ως απάντηση: Ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα, εάν δεν ψηφίσουν όλοι, δεν θα είναι πια δημοκρατική; Κλείνοντας έτσι, με αυτή την σκληρή τοποθέτηση, το ενδεχόμενο του να μην υπερψηφίσουν τα κείμενα της συνόδου οι 4 απούσες εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει λόγος για την ενδεχόμενη απόσχιση της ουκρανικής εκκλησίας από τη ρωσική, ως αιτία μη παράστασης στη σύνοδο της ρωσικής εκκλησίας, με το ως άνω περιστατικό να έχει ως "πρωταγωνιστές", Ρωσίδα δημοσιογράφο και τον ουκρανικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ που επελέγη για την θέση του εκπροσώπου Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News