default-image

Αυγενάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να υπάρχει

Κρήτη
Αυγενάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να υπάρχει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2016, το 1ο Forum Δημάρχων μελών της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρωτοβουλία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε συνεργασία με την Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Γραμματέα Τάσο Γαϊτάνη.

Στις εργασίες του Forum που κράτησαν μέχρι αργά το απόγευμα συζητήθηκαν οικονομικά ζητήματα των Δήμων, η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό:

«Σήμερα εγκαινιάζουμε έναν αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και των ανθρώπων της που στελεχώνουν επάξια το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε εδώ περισσότερο για να ακούσουμε εσάς παρά για να μιλήσουμε εμείς.

Και αυτό είναι υποχρέωσή μας αν θέλουμε να επιτελέσουμε σωστά το ρόλο μας ως αυριανή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ρόλος σας αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς εσείς είστε η πρώτη εικόνα της οργανωμένης πολιτείας που αντικρίζει ο πολίτης.

Και η αλήθεια είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, όλοι σας έχετε επιβαρυνθεί και με υποχρεώσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν οφείλατε. Σας αξίζουν συγχαρητήρια γιατί με πολύ κόπο και προσπάθειες καλύπτετε κενά της κεντρικής κυβέρνησης σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θεσμικής τελμάτωσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφόρμησε στα Ταμεία των Δήμων, εκβίασε σε αρκετές περιπτώσεις τη δέσμευση των αποθεματικών μόνο και μόνο για να επιτύχει τους στόχους μιας επιζήμιας διαπραγμάτευσης που στοίχισε στον ελληνικό λαό όπως πρόσφατα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ 100 δισ. ευρώ.

Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την εποχή Τσίπρα-Καμμένου. Θέλουμε να σχεδιάσουμε από κοινού μία νέα αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Θέλουμε μία Αυτοδιοίκηση που θα διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή, με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος κρατά το στρατηγικό, επιτελικό ρόλο.

Στοχεύουμε στην αναπτυξιακή αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουμε στον κεντρικό συγκεντρωτισμό. Οι Ο.Τ.Α. θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δικά τους αναπτυξιακά σχέδια χωρίς παρεμβάσεις των κεντρικών υπηρεσιών. Το κράτος θα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει , για να βάζει το θεσμικό πλαίσιο και να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο.

Η μετουσίωση των καλών προθέσεων σε πολιτικά χειροπιαστό έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου σας, των ανθρώπων σας, του φυσικού σας περιβάλλοντος.

Ένας άλλος τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτός της μεγιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Διότι, από τη μια έχουμε έναν πολίτη ταλαιπωρημένο από τα καθημερινά προβλήματα, που το τελευταίο πράγμα που θέλει να συναντήσει μπροστά του είναι το τέρας της γραφειοκρατίας.

Από την άλλη έχουμε τον Δήμο που η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τον αποδυναμώσει θεσμικά και οικονομικά ακόμα περισσότερο. Στη μέση έχουμε τους υπάλληλους, τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με ελλιπή μέσα και με παλαιωμένα οργανογράμματα.

Έχουμε στην πλειονότητά τους, τους υπαλλήλους που αν και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες μένει παγωμένοι και ανεκμετάλλευτοι αν και ο ίδιοι επιθυμούν να αξιοποιηθούν.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να εξορθολογιστεί ιδιαίτερα τώρα που δεν περισσεύουν ούτε  οι πόροι, ούτε οι άνθρωποι. Και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί .

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν παραδώσει στην σημερινή κυβέρνηση ένα σύγχρονο σχέδιο που δημιουργούσε ένα πλαίσιο, όχι απαραίτητα για την τιμωρία όσων δεν αποδίδουν αλλά, σίγουρα, για την επιβράβευση εκείνων των εργαζομένων που αποδίδουν καλύτερα. Μάταια όμως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε βάλει στο στόχαστρο τα αποθεματικά των δήμων. Αυτή ήταν η προτεραιότητά τους.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω τη σημαντική συνεισφορά σας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμα της σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Χάρη σε σας εξακολουθούν και είναι αξιοπρεπείς καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, την παροχή φαγητού.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στις πόλεις μας αντιλαμβάνεται κάνεις εύκολα ότι χωρίς τη δική σας σημαντική συνεισφορά ο κοινωνικός ιστός θα είχε διαρραγεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News