default-image

Ρίχνουν τους τόνους για τα λαγοκέφαλα οι αρχές

Κρήτη
Ρίχνουν τους τόνους για τα λαγοκέφαλα οι αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη διαβεβαίωση ότι οι ακτές της Ιεράπετρας παραμένουν ασφαλείς και οι λουόμενοι δεν κινδυνεύουν από τους λαγοκέφαλους, ο δήμαρχος, ο λιμενάρχης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων επιχειρούν να καθησυχάσουν όλους εκείνους, που έχουν θορυβηθεί από τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφηκαν από κατοίκους της Γρα Λυγιάς, και από  τον πρόεδρο των Επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας, οι οποίοι έχουν βιώσει την επιθετικότητα αυτών των ψαριών που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή τους.

Παρόλο που η αύξηση των λαγοκέφαλων στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί ιδιαίτερα, κανένα τέτοιο  περιστατικό δεν έχει καταγραφεί επίσημα  στο Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.  Ο λόγος της μη καταγραφής τέτοιου περιστατικού είναι προφανής, καθώς οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η αναφορά τους στο τοπικό Λιμεναρχείο, θα αλλάξει την κατάσταση.

Ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιάννης Παπαδάκης υποστήριξε σε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Καλαντζάκη ότι, «μέχρι και σήμερα κανένα περιστατικό επίθεσης λαγόψαρων σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και μάλιστα σε επικοινωνία  με το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης ενημερωθήκαμε ότι ούτε εκεί έχει καταγραφεί κάποιο ανάλογο περιστατικό.  

Σε πολλοστές επικοινωνίες που μέχρι σήμερα κάναμε μας διαβεβαίωσαν ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, απαγορεύεται όμως ρητά η βρώση  και η πώληση του. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τον κόσμο ότι, οι θάλασσές μας είναι ασφαλέστατες και δεν προκύπτει καμία ανησυχία για την κολύμβηση».

Σχολιάζοντας παράλληλα το περιστατικό με τον φαροντουφεκά  κ Νεκτάριο Χαραλαμπάκη ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε ότι, «πρόκειται για ένα λογικό περιστατικό, εφόσον τα αλιεύματα που κάποιος ψαροντουφεκάς έχει μαζί του, κρεμασμένα στη μέση του, μπορεί να λειτουργήσουν ως δόλωμα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης, κ. Γιώργος Βαρδάκης αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου των Επαγγελματιών αλιέων, ο οποίος χαρακτήρισε τους λαγοκέφαλους ως «πιράνχας» της Μεσογείου, είπε ότι «με αυτούς τους χαρακτηρισμούς   το μόνο που μπορούμε  να πετύχουμε είναι να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις κάνοντας κακό στον τουρισμό».

Ο κ. Καλαντζάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη «να δοθούν από την Πολιτεία άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, για να μειωθεί ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου καθώς πρόκειται για είδος που προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, πλήττοντας παράλληλα και την αλιεία».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News