default-image

Τίμησαν τους 62 Μάρτυρες

Κρήτη
Τίμησαν τους 62 Μάρτυρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχιερατικό Μνημόσυνο τελέστηκε στο  εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι για την ανάπαυση των ψυχών των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Τη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τίμησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός που  κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο ενώ στο μήνυμα του τόνισε ότι οι 62 Μάρτυρες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής.  

Ολόκληρο  το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου:

«Τον Ιούνιο του 1942, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου.  Το γεγονός αυτό συγκλόνισε τότε την κοινωνία της Κρήτης, και αποτελεί πάντα μια από τις ζοφερότερες σελίδες των Κατοχικών χρόνων στον τόπο μας. Μεταξύ των  εκτελεσθέντων ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940.

       Γνωρίζοντας ότι η θυσία τους αποτελεί τη συνέχεια των μακραίωνων αγώνων των Κρητών για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, οι 62 Εθνομάρτυρες αντιμετώπισαν με ηρωισμό και υπερηφάνεια το Ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.

      Παρά το μεγάλο αυτό πλήγμα, τις ωμότητες των Γερμανών εισβολέων, και τις τραγικές δοκιμασίες της καθημερινότητας, το αντιστασιακό φρόνημα των συμπατριωτών μας παρέμεινε σθεναρό καθ' όλη την διάρκεια της Κατοχής.

    Οι 62 εκτελεσθέντες του 1942, συνεχίζουν να είναι παρόντες στην συλλογική μας μνήμη. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους: εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής».  

Ανακοίνωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη με αφορμή το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων:

«Την 1η Ιουνίου 1942, 62 ήρωες συμπολίτες μας εκτελέστηκαν. Η θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα συγκίνησε και εξακολουθεί να συγκινεί όλους τους Έλληνες πατριώτες.

Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των συμπατριωτών μας αποτελεί υπόδειγμα παραδειγματισμού, θαυμασμού και αγωνιστικότητας. Τιμούμε τη θυσία και τη μνήμη τους. 

Την ίδια στιγμή, όλες αυτές οι πικρές μνήμες που μας κληροδότησαν οι συγκρούσεις του παρελθόντος, πρέπει να χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.»

Σήμερα επισηςη Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.) εορτάζει τους Προστάτες της Αγίους Πάντες και την ημέραμνήμης της εκτέλεσης των 62 Μαρτύρων, τιμώντας έτσι την ηρωική τους θυσία  στη μάχη ενάντια στον ναζισμό,  στον φασισμό  και την υπεράσπιση της ελευθερίας του λαού μας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας θα γίνει κατάθεση στεφάνου και αρτοκλασία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί από τον δήμο Μαλεβιζίου καφές στην Αμμουδάρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News