default-image

Η Κρήτη χάνει χιλιάδες ευρώ από τις εξαγωγές λόγω Brexit

Κρήτη
Η Κρήτη χάνει χιλιάδες ευρώ από τις εξαγωγές λόγω Brexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιο είναι το πλήγμα για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης οι οποίοι βλέπουν το Brexit της Μ.Βρετανίας να «τινάζει» στον αέρα τα συμβόλαια εξαγωγών στη χώρα και να οδηγεί σε τεράστια χασούρα χιλιάδων ευρώ.Μέχρι σήμερα αποκαλούσαν τα επιτραπέζια σταφύλια Tomson (χοντρόρογα)  που εξάγονται στην Μ.Βρετανία «ναυαρχίδα» των εξαγωγών, ωστόσο η αλλαγή στην ισοτιμία που φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις, ανατρέπει τα δεδομένα.

Η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ πέριπου στις 11 το πρωί της Παρασκευής κυμαινόταν στις 7 μονάδες ωστόσο επηρεάζονται και οι Κρητικοί παραγωγοί καθώς τα συμβόλαια για τις εξαγωγές κλείνονται με βάση τη λίρα.

4.000 ευρώ χασούρα ανά παραγωγό

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Mύρων Χιλετζάκης "Εγώ θεωρώ ότι η τιμή  για τον παραγωγό θα είναι 15-25  λεπτά κάτω ανά κιλό  . Ένας παραγωγός που παράγει 20 τόνους επιτραπέζιο, θα έχει 4.000 ευρώ χασούρα με τα τωρινά δεδομένα. Αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της λίρας θα ανεβαίνει η χασούρα. Μόνο για τον Άγγλο καταναλωτή δεν θα αλλάζει τίποτα ".

Από το πρωί όπως εξηγεί υπάρχει μια πτώση στο αγγλικό νόμισμα γύρω στις 7 μονάδες. Το βρετανικό κράτος για να στηρίξει τον καταναλωτή ξαναδίνει πάλι την ίδια τιμή κιλού με  βάση τη λίρα .Για παράδειγμα 15 λίρες ανά τελάρο σταφυλιού που ήταν πέρυσι, θα δοθούν 15 λίρες και φέτος, μόνο που άλλαξε η ισοτιμία . Λόγω της αλλαγής ισοτιμίας υπάρχει χασούρα για τον εξαγωγέα που μεταφέρεται στον παραγωγό.

Η αλλαγή στην ισοτιμία οδηγεί σε πλήγμα

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη  « Ο εξαγωγέας για να κλείσει ένα συμβόλαιο στην Αγγλία παίρνει τιμή ανά κιλό στο σταφύλι με βάση τη λίρα Αγγλίας.Οπότε ο εξαγωγέας υπολογίζει ότι η λίρα είναι 1,40 έναντι του ευρώ και βγάζει την τιμή παραγωγού. Πέρυσι η τιμή παραγωγού στα αγγλικά σταφύλια ήταν 0.80 ευρώ ανά κιλό (μέση τιμή). Το 0,80 προέκυπτε από ισοτιμία της λίρας που ήταν 0,40 ευρώ πέρυσι. Η λίρα το πρωί της Παρασκευής λόγω των εξελίξεων και του brexit ήταν στο 1,13 δηλαδή 7 μονάδες κάτω. Υπάρχει λοιπόν μια διαφορά περίπου 27 λεπτών .

Όπως όλα δείχνουν ότι το σταφύλι που εξάγεται στην Μ.Βρετανία θα δεχτεί "χτύπημα" λόγω των εξελίξεων, πλήγμα δέχονται οι αμπελουργοί της Κρήτης ενώ επηρεάζεται σημαντικά μια σταθερή αγορά 20 χρόνων όπου εξάγεται επιτραπέζια σουλτανίνα tomson .

Αγωνία για τα πρώτα συμβόλαια

Οι επόμενες κινήσεις της ομάδας αμπελουργών  είναι να παρακολουθήσουν τα γεγονότα από κοντά, έχοντας άμεση επαφή με εξαγωγείς για να διαπιστωθεί πως θα κινηθούν τα πρώτα συμβόλαια που κλείνονται με βάση τη λίρα για τη φετινή σεζόν και συγκεκριμένα το πρώτο 10ημερο Αυγούστου. Ήδη όμως υπάρχει αναστάτωση και προβληματισμός.Τα τηλέφωνα έχουν πάρει  "φωτιά" καθώς πολλοί παραγωγοί ανησυχούν για τη νέα οικονομική "λαίλαπα" που έρχεται . Κι αυτό ενώ βίωσαν μια δύσκολη χρονιά με τον καύσωνα που «έκαψε» τα αμπέλια και το Brexit…που «αποτέλειωσε» την τιμή του σταφυλιού.

Δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές λαδιού

Οι κλυδωνισμοί που δέχεται η λίρα δεν επηράζουν προς στιγμήν τις εξαγωγές λαδιού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Γιώργο Ανδρεαδάκη «δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και δεν ανησυχούμε. Μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει υπέρ μας η αλλαγή ισοτιμίας και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί όταν "πέσει" η λίρα, σε όλα τα προϊόντα που εξάγουμε. Εξάγουμε λάδι στη Μ.Βρετανία αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες και τυποποιημένα προϊόντα. Για τους εξαγωγείς οι συναλλαγές στο εξωτερικό γίνονται με βάση το ευρώ ,προς το παρών δεν ανησυχούμε και περιμένουμε τις εξελίξεις. Μίλησα με Αγγλία και υπάρχει μια αναστάτωση από το πρωί για τις εξελίξεις, αλλά αυτή την ώρα δεν μας επηρεάζουν.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News