default-image

Η "πράσινη" μάχη για τη Νομαρχιακή Επιτροπή

Κρήτη
Η "πράσινη" μάχη για τη Νομαρχιακή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 4 εκλογικά τμήματα στο δήμο Ηρακλείου, από 1 εκλογικό τμήμα στους υπόλοιπους 7 καλλικρατικούς δήμους του νομού Ηρακλείου, και με 17 υποψήφιους να αναμετρούνται για τις 11 θέσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής, οι κυριακάτικες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο μπορεί να μην έχουν τη... λάμψη του παρελθόντος, παρουσιάζουν όμως αρκετό ενδιαφέρον.

Πρωτίστως έχουν ενδιαφέρον ως προς τη σύνθεση της νέας 11μελούς Νομαρχιακής Επιτροπής και των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν στην Επιτροπή, η οποία μετά την εκλογή της θα εκλέξει μέσω εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας το πρόσωπο που θα αναλάβει το "τιμόνι" της, από τη θέση του γραμματέα...

Ενόψει των κυριακάτικων εκλογών για την ανάδειξη των νέων τοπικών οργάνων (Νομαρχιακών Επιτροπών και Συντονιστικών Επιτροπών των Δημοτικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ) σε όλη τη χώρα, τα μέλη της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής Ηρακλείου, τα οποία έχουν και την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην κάλπη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΚΑΠ, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Για τα μέλη της Νομαρχιακής τίθεται ένας σταυρός προτίμησης. Ο κάθε ψηφοφόρος συμμετέχει στην κάλπη του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος. Σύμφωνα, επίσης, με απόφαση των κεντρικών οργάνων του Κινήματος, ο ψηφοφόρος καταβάλει το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες, μία για την εκλογή της Νομαρχιακής και μία για τη Συντονιστική της Δημοτικής Οργάνωσης. Οι χώροι διεξαγωγής των εκλογών είναι οι έδρες των καλλικρατικών Δήμων.

17 υποψήφιοι για τη Ν.Ε.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις εσωκομματικές αυτές εκλογικές διαδικασίες επικεντρώνεται στη μάχη της Νομαρχιακής του Ηρακλείου. Η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων έληξε το βράδυ της Τετάρτης και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί 17 υποψηφιότητες για τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου. Βεβαίως, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να επικυρωθούν και σε κεντρικό κομματικό επίπεδο από την ΕΚΑΠ.

Εφόσον δεν κοπεί για οποιονδήποτε τυπικό ή μη λόγο κάποια υποψηφιότητα, τα 17 τοπικά "πράσινα" στελέχη που θα ριχτούν στην εκλογική μάχη της Νομαρχιακής είναι κατ' αλφαβητική σειρά: Αγγελάκη Ευαγγελία, Αμαριωτάκη Μαρίνα, Ανδρεαδάκης Στυλιανός, Ανδρουλάκη Ευανθία, Γραμματικάκης Ιωάννης, Δαμουλάκη Κωνσταντίνα, Ζαχαριουδάκης Αντώνης, Ζερβάκης Κωνσταντίνος, Καρακατσάνης Μιχάλης, Κλινάκης Απόστολος, Κυριακάκης Ιωάννης, Λαμπράκης Γιώργος, Λεκάκης Χαράλαμπος, Λυράκη Μαρία, Στειακάκης Κώστας, Τσαγκαράκης Ιωάννης και Ψαθάκη Ραφαέλα.

Στην εκλογική μάχη για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου συμμετέχουν πολλά γνωστά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και αρκετά ηχηρά ονόματα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή είναι, ως γνωστόν, 11μελής. Βάσει ποσόστωσης, από τα 11 μέλη, τα 4 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνει σκληρή μάχη, και εκτός Νομαρχιακής Επιτροπής δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμα και ηχηρά ονόματα!

Στο μέτωπο των Δημοτικών Οργανώσεων δεν υπάρχει αγωνία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι είναι σε γενικές γραμμές όσες και οι θέσεις. Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Οργάνωση του Ηρακλείου, την περίφημη πάλαι ποτέ Οργάνωση του Μασταμπά, σύμφωνα με πληροφορίες, δε λείπουν, σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, οι παρουσίες στελεχών της λεγόμενης "παλιάς φρουράς", όπως αυτές των κ.κ. Δολαψάκη και Σπαντιδάκη...

Πού θα στηθούν οι κάλπες  

1. Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, στα Πεζά, στην αίθουσα του Δήμου.

2. Δήμος Βιάννου, στην Άνω Βιάννο, στην αίθουσα του Δήμου.

3. Δήμος Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα, στην αίθουσα του Δήμου.

4. Δήμος Ηρακλείου, 4 κάλπες στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, Ε. Καστρινάκη 23 (3 κάλπες στον α' όροφο και 1 στο ισόγειο).

5. Δήμος Μαλεβιζίου, στο Γάζι, στην αίθουσα του Δήμου.

6. Δήμος Μινώα Πεδιάδος, στο Αρκαλοχώρι, στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

7. Δήμος Φαιστού, στις Μοίρες, στην αίθουσα του Δήμου (Πολύκεντρο).

8. Δήμος Χερσονήσου, στο Δημαρχείο στην πρώην αμερικανική βάση.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News