default-image

Δένουν τα καΐκια τους λόγω... λαγοκέφαλων

Κρήτη
Δένουν τα καΐκια τους λόγω... λαγοκέφαλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καΐκια δένουν το ένα μετά το άλλο και οι λαγοκέφαλοι αυξάνονται και πληθύνονται με μεγάλη ταχύτητα σε όλη τη Μεσόγειο και τα παράλια της Κρήτης, λέει με απόγνωση μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων  Μανόλης Ματζαράκης.

"Οι λαγοκέφααλοι είναι παμφάγα. Τρώνε ότι βρουν. Τα αλιεύματα των ψαράδων. Τα δίχτυα μας. Είναι γεμάτοι με αβγά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ανατολικής Κρήτης.

Ηράκλειο, λιμάνι, Καρτερός, Γούρνες, Γούβες, σε όποια θαλάσσια περιοχή κι αν μείνεις οι ψαράδες δεν έχουν πια θέση" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ματζαράκης.

Έντονο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιεράπετρα όπως ανέδειξε το neakriti.gr.

Δριμύ κατηγορώ

Εν μέσω απόγνωσης, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί οι ψαράδες, ο πρόεδρος των αλιέων επισημαίνει ότι μερίδα ευθύνης έχουν και οι υπηρεσίες του κράτους  - Περιφέρεια και αρμόδια αντιπεριφερειάρχης - καθώς δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να φέρουν σε πέρας το επιθυμητό δηλαδή την επικήρυξη των λαγόψαρων και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες.

Έχουν ζητήσει αποζημίωση των ψαράδων

Άμεση η απάντηση της αντιπεριφερειάρχη αρμόδιας για τα παραπάνω θέματα Θεανώς Βρέντζου , η οποία είπε ότι παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2015 τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο, όσο και προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ, το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν είναι το επιθυμητό.

"Το 2015 ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα υπομνήματα στο Αρμόδιο υπουργείο, συνεργαζόμενοι με τους αλιείς και το ΕΛΚΕΘΕ, μετά την σύσταση του άτυπου συμβουλίου αλιείας" είπε.

Και συμπλήρωσε:  "Ενεργοποιήσαμε την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου καθώς  κι εκείνη αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και στείλαμε τα υπομνήματα μας  τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση , με αίτημα και τη λήψη μέτρων, αναφορικά με την επικήρυξη του λαγόψαρου αλλά μέσα από μία επιστημονική μελέτη, αλλά και την αποζημίωση των ψαράδων".

Ωστόσο το Ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε όπως είπε καθώς τα αιτήματα, ίδια από άλλες χώρες, ήταν τόσα πολλά που αρκετά από αυτά απορρίφθηκαν.

Σήμερα και παρά τις πιέσεις των αλιέων η περιφέρεια , σύμφωνα με την ίδια, προωθεί την ένταξη της σε νέο πρόγραμμα προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα παραπάνω, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα Μ.Ματζαράκη , περί ενεργοποίησης των εποπτειών αλιείας σε όλη την Κρήτη.

Ρεπορτάζ : Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News