default-image

Οι διαφορετικές αναγνώσεις της Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι

Κρήτη
Οι διαφορετικές αναγνώσεις της Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων. Άκρως αποκαλυπτικές και διαφωτιστικές συνεντεύξεις τόσο για την ουσία όσο και για το παρασκήνιο της Συνόδου δόθηκαν στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στο Ράδιο 9,84.

Για «σύναξη» κάνει λόγο το Πατριαρχείο Μόσχας, σύμφωνα με τον Έλληνα ανταποκριτή Θανάση Αυγερινό. Εν τούτοις όμως, κρατάει χαμηλούς τόνους μετά και τις χτεσινές αιχμές των παρόντων Προκαθημένων στο Κολυμπάρι. Από την πλευρά του ο πρόεδροςτου Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Γιώργος Στριλιγκάς δηλώνει ότι «οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου θα κριθούν στην πράξη». Η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου τονίζει ότι «οι απουσίες δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις και τα κείμενα της Συνόδου».

Αναλυτικά οι συνεντεύξεις καθώς και τα ηχητικά αποσπάσματα:

Μαρία Αντωνιάδου: Συναπόφαση Ουσίας η Μεγάλη Σύνοδος

Οι απουσίες 4 Προκαθημένων μπορεί να έχουν τη σημασία τους ως προς την εικόνα της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, σε τίποτα όμως δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τα κείμενα που ομόφωνα και με τροπολογίες, εγκρίνονται στις εργασίες της, δηλώνει στον  η δημοσιογράφος και ειδική στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, Μαρία Αντωνιάδου.

Όπως είπε, η επιλογή της απουσίας των 4 που επιχειρήθηκε να επενδυθεί και από ακραίους συντηρητικούς κύκλους και των Εκκλησιών αυτών και ενός τμήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, πέφτει στο κενό, ακόμη και η αρχή της Ομοφωνίας, όταν οι υποστηρικτές της προτίμησαν την απουσία και τώρα απλά την επικαλούνται.

Θανάσης Αυγερινός: Για Σύναξη μιλάει το Πατριαρχείο Μόσχας

Για Σύναξη Προκαθημένων της Ορθοδοξίας και όχι Οικουμενική, Πανορθόδοξη ή Μεγάλη Σύνοδο μιλάει το Πατριαρχείο Μόσχας, κρατώντας πάντως χαμηλούς τόνους μετά τις χθεσινές αιχμές των παρόντων Προκαθημένων από το Κολυμπάρι για τους απόντες, είπε ο Έλληνας ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στον 9.84.

Ο Θ. Αυγερινός παρουσίασε όλες τις αιτιάσεις αλλά και τους βαθύτερους λόγους που υποστηρίζει ο Κύριλλος Μόσχας για την αποχή της Εκκλησίας του από τη Σύνοδο, αλλά και την θέση πως τα υπογεγραμμένα κείμενα που επικαλούνται σήμερα ως υποχρεωτική αποδοχή τους με το πέρας της Μεγάλης Συνόδου, για το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι παρά προσχέδια και όχι το τελικό κείμενο που η απουσία τους δεν οδηγεί σε επικύρωση λόγω πρωθύστερης υπογραφής σε προσχέδια. Αποκάλυψε πως δεν υπήρξε κανένα σενάριο σε καμία στιγμή για κάθοδο στη Κρήτη, από τη στιγμή που η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αποφάσισε τη μη συμμετοχή του σε περίπτωση που δεν αναβληθούν οι εργασίες για να λυθούν τα ζητήματα που έθεταν εκκλησίες που τελικά δεν παρέστησαν.

Γιώργος Στριλιγκάς: Οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου κρίνονται στη πράξη

Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, είπε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Γιώργος Στριλιγκάς μιλώντας σήμερα στον 9.84, κρίνονται στην πράξη και ο χαρακτήρας του αν πάρει καθολικά οικουμενικά χαρακτηριστικά, επικυρώνει και την ουσία της μορφής αυτής της Συνόδου.

Είναι απλά τακτικισμοί οι απουσίες να επιχειρείται να ενδυθούν χροιά ουσίας με τις απουσίες, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας στην επιστολή άρνησης της παρουσία του, αναγνωρίζει και το κύρος της Συνόδου και τον ρόλο του «Πρωτεύθυνου» Συντονιστικά του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News