Κρήτη

Θα "ψηθούμε" σήμερα και αύριο ...39άρια στην Κρήτη

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος σήμερα και ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα  με τις παραλίες να έχουν και πάλι την τιμητική τους και την θάλασσα να απλώνεται σαν ένα καταγάλανο πανί ,προσφέροντας την ευκαιρία στους Κρητικούς να την απολαύσουν  καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Και σήμερα ο υδράργυρος θα ανέβει αρκετά ,σύμφωνα με το meteo.gr , φθάνοντας τους 35 βαθμούς την Ιεράπετρα ,στους 34 βαθμούς στο Ηράκλειο ,στο Ρέθυμνο , τον Άγιο Νικόλαο και τους 33 στα Χανιά, στους 32 βαθμούς στις Μοίρες . Ωστόσο αύριο ο υδράργυρος θα ανέβει αρκετά "ακουμπώντας" ακόμη και τους 39 βαθμούς στην Ιεράπετρα και την Παλαιόχωρα, τους 38 βαθμούς κελσίου στις Μοίρες ενώ το ίδιο σκηνικό και στο Τυμπάκι όπου θα αγγίξει τους 37 βαθμούς κελσίου.

Υπομονή όμως έως μεθαύριο Τετάρτη και βλέπουμε, λένε οι μετεωρολόγοι για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει η Κρήτη. Όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει να αναφέρουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι Κρητικοί στάθηκαν "βράχοι" απέναντι στον καύσωνα, αφού δεν παρατηρήθηκαν και δεν αναφέρθηκαν προβλήματα υγείας λόγω ζέστης.

 Οι αρμόδιες Αρχές ωστόσο το διήμερο  ήταν και πάλι "παρούσες", ανοίγοντας τους κλιματιζόμενους χώρους σε ΚΑΠΗ και δημοτικά κτήρια, για τους συνανθρώπους μας που μπορεί να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή την ανάγκη να βρεθούν σε έναν τέτοιο χώρο, για να προστατεύσουν την υγεία τους!

Οι παραλίες είχαν την τιμητική τους. Και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο - που για καλή τύχη των κατοίκων οι θάλασσες είναι πάρα πολύ κοντά στους τόπους διαμονής - στις παραλίες δεν έπεφτε καρφίτσα. Το γεγονός ότι ήταν σαββατοκύριακο, αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έκανε ακόμα πιο εύκολη τη μετάβαση των ανθρώπων στη θάλασσα.

«Εμάς περισσότερο μας ανησυχεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς που είναι υψηλός σε ολόκληρη την Κρήτη απ' ό,τι τα πιθανά προβλήματα υγείας λόγω ζέστης, αφού όπως είδαμε ο κόσμος προσέχει και οι συνθήκες δεν ήταν τόσο δύσκολες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός. «Έτσι κρίναμε ότι δεν απαιτούνταν να μείνουν ανοιχτές άλλες κλιματιζόμενες αίθουσες πλην αυτών της "Ανδρόγεω" και των ΚΑΠΗ. Από 'κει και πέρα, όλοι πρέπει να έχουμε αυξημένη την προσοχή μας στο θέμα της πυρκαγιάς και να τηρούμε τις οδηγίες που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Παττακός.

Στο μεταξύ, ούτε στο ΕΚΑΒ ούτε στον ίδιο αναφέρθηκαν κάποια περιστατικά θερμοπληξίας, που θα ήταν το οδυνηρό αποτέλεσμα μιας απρόσεκτης έκθεσης στον ήλιο των ανθρώπων που μπορεί να αντιμετωπίζουν και άλλου είδους προβλήματα και αυτό να τους κάνει περισσότερο ευάλωτους απέναντι στον καύσωνα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια