default-image

Μήνυμα ενότητας στον αλληλοσπαρασώμενο κόσμο

Κρήτη
Μήνυμα ενότητας στον αλληλοσπαρασώμενο κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικές στιγμές ζει το Ηράκλειο και ολόκληρη η Κρήτη. Την Κυριακή 19 Ιουνίου από τις 8:00 τελείται ο Όρθρος της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και ακολούθως η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και Συλλείτουργο του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου και των Προκαθηµένων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών Αρχών.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάγνωσε το "Πάτερ ημών", ενώ το "Πιστεύω" διάβασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά έχει κατακλυστεί από τις αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις τοπικές αρχές ενώ στον περίβολο του ναού βρίσκονται χιλιάδες πιστοί.

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα ενότητος. Η Θεία Ευχαριστία ενώνει. Η πρώτη Εκκλησία ήταν οι πρώτοι 3.000 Χριστιανοί που βαπτίστηκαν. Σήμερα είμαστε Μία Εκκλησία ακόμα κι αν προερχόμαστε από διαφορετικές εθνικές ή πολιτιστικές διαδρομές. Σήμερα εκπληρώνεται και εκχέεται η αγάπη του Χριστού εκ Πνεύματος Αγίου», είπε στο λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εντός της διαφορετικότητος μας, έκαστος υπό τα διαφορετικά του χαρίσματα, είμαστε ενωμένοι. Κάθε ορθόδοξη Εκκλησία έχει το δικό της θησαυρό και αυτόν προσφέρει στον Χριστό. Δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία καμμία Εκκλησία που να μην έχει τη δική της σημασία και να μην έχει την ανάγκη της η Μία, Αγία και Αποστολική Εκκλησία», συνέχισε ο Πατριάρχης.

«Αποτελούμε το μυστικό Σώμα του Χριστού και υμνούμε την Εκκλησία του Ουρανού, όπως ψάλλει το κοντάκιο της Αναλήψεως. Αυτή είναι η αποστολή της αγαθής Εκκλησίας. Κατά την εναγώνιο προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεσθημανής παραμένει το πανανθρώπινο αίτημα μέσα σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο».

«Η Εκκλησία μας οφείλει να δώσει στο σύγχρονο κόσμο μαρτυρία αγάπης και ενότητας και να αποκαλύψει την μοναδική αλήθεια της αγάπης του Χριστού μας. Η ενότητα της Εκκλησίας μας δεν αποτελεί ομοσπονδιακή μορφή ούτε πηγάζει από τη συσπείρωση πέριξ κάποιου προσώπου. Πηγάζει από την κοινή πίστη μας, από την Ορθόδοξο ζωή, των Βασιλέα των Βασιλεύοντων και Κύριον των Κυριευόντων», συνέχισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Προέκταση του ναού της μεγάλης Εκκλησίας χαρακτήρισε τον Άγιο Μηνά και την Κρήτη στη συνέχεια του λόγου του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Παραμερίζοντας τα προβλήματα, τα οποία προέρχονται από την διαφορετική εθνική μας προέλευση, ικετεύουμε για την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος για να δώσουμε μήνυμα αληθείας προς τον διψώντα σήμερα κόσμο. Το Άγιο Πνεύμα μας ενώνει διά του συνδέσμου της τελειότητος», τόνισε συνεχίζοντας τον λόγο του.

Με το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου δόθηκε δεξίωση, παρατιθέμενη από το Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και ο δήμος παρέθεσε πρόγευμα. Στις 2 το μεσημέρι έγινε το επίσημο γεύμα προς τιμήν τους από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο στον "Κήπο των Aισθήσεων" στις Μαλάδες.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Εντωμεταξύ, με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου η Δοξολογία και ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Με συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος καλοσώρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο "νησί του Αγίου Αποστόλου Τίτου".

Στην αντιφώνισή του ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία αλλά και το λαό της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κωνσταντινούπολη από τα βάθη των αιώνων. Στην αποχώρησή τους από τον Άγιο Τίτο στάθηκαν για λίγα λεπτά στην είσοδο του Ιερού Ναού για να αποτυπωθεί η στιγμή σε ιστορικές φωτογραφίες με τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών μαζί. Ενώ λίγο αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χαιρέτισαν το πλήθος των πιστών που είχε συγκεντρωθεί στην 25ης Αυγούστου.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News