default-image

Πατριαρχικό Συλλείτουργο στα Χανιά

Κρήτη
Πατριαρχικό Συλλείτουργο στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Ηράκλειο, όπου το Σάββατο το απόγευμα στον ιστορικό Ναό του Αγίου Τίτου, οι ορθόδοξοι ιεράρχες που μετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης λαμβάνουν μέρος στη Δοξολογία και τον Εσπερινό της Πεντηκοστής. Στις 09.30 το πρωί τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά Πατριαρχικό Συλλείτουργο, ενώ τη θεία λειτουργία τέλεσε ο Παάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος. Μια τελετή την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Στους επισήμους προστέθηκε και ο κ. Κουρουμπλής.  

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται το "διπλωματικό" παρασκήνιο, καθώς, έστω και στο "παρά πέντε", καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να παρευρεθούν και οι άλλοι τέσσερις ορθόδοξοι ιεράρχες που απέχουν, οι Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αντιόχειας, στη Λειτουργία στον Άγιο Μηνά.

Επίσημη πρόσκληση

Στις εργασίες της λεγόμενης μικρής Σύναξης, στο Κολυμπάρι Χανίων, την Παρασκευή οι δέκα Προκαθήμενοι που μετέχουν στη Σύνοδο απηύθυναν επίσημη πρόσκληση στους τέσσερις απόντες να μετέχουν στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά. Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση της επιστολής που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους εννέα Προκαθημένους των Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στη Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης, ο Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, η εισήγηση για την πρόσκληση των "τεσσάρων" έγινε από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, ο οποίος ζήτησε εκτός από το Συλλείτουργο της Κυριακής να κληθούν να παραστούν και στις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου, που επισήμως ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Τηλεφωνικά

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, του ζήτησε να εξοικονομήσουν χρόνο αποφεύγοντας επιστολές και φαξ και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και με τους τέσσερις απόντες για να τους καλέσει, τονίζοντας ότι «οι διαφορές στο Κατάρ (σ.σ. το ζήτημα που έχει θέσει ο Αντιοχείας) ή το θέμα των μικτών γάμων δεν μπορεί να είναι λόγοι απουσίας των 4 Προκαθημένων».

Με τη σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων εννέα Προκαθημένων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε τη διαδικασία, στέλνοντας έτσι για μια ακόμα φορά το μήνυμα της ενότητας, που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού. Ο Σερβίας προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας, αν δεν προλάβουν οι Πατριάρχες Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας να είναι παρόντες στο Συλλείτουργο της Πεντηκοστής την Κυριακή, η Σύνοδος της Κρήτης να είναι η απαρχή, προκειμένου να συγκληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της μία καινούργια.

Η επιστολή Κύριλλου

Όσον αφορά στην επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, «τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τους συνελθόντας στη νήσο Κρήτη», την οποία απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, αυτή επαναλαμβάνει τις γνωστές ρωσικές θέσεις. Στο μήνυμά του, ο κ. Κύριλλος ζητά από τους Προκαθημένους που συμμετέχουν στη Σύναξη, να σεβαστούν την απόφαση των Εκκλησιών της Ρωσίας, της Αντιοχείας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, που απέχουν, και τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της Πανορθοδόξου Συνόδου, όπως και οι ίδιοι σέβονται τις εργασίες της Σύναξης που συγκάλεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Μάλιστα, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μια Πανορθόδοξη Σύνοδος, αν απουσιάζει έστω και μία αυτοκέφαλη Εκκλησία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News