default-image

Δωρεάν εξωσχολικά για φτωχά παιδιά

Κρήτη
Δωρεάν εξωσχολικά για φτωχά παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξωσχολικές δραστηριότητες θα μπορέσουν και φέτος να συμμετάσχουν δωρεάν φτωχά παιδιά του νομού Ηρακλείου, χάρη στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσω αυτών, κατά τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται, 117 παιδιά πήγαν σε κάποιο άθλημα, 252 σε ξένη γλώσσα και 63 σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Συνολικά, δηλαδή, 432 φτωχά παιδιά ωφελήθηκαν από τις δωρεάν θέσεις που πρόσφεραν φροντιστήρια και αθλητικά σωματεία του νομού Ηρακλείου.

Για τα προγράμματα αυτά "ανοίγει" νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για την επόμενη χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι για τα αθλήματα καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016, είτε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου (Μονής Καρδιωτίσσης 56, κτήριο Υγειονομικού), είτε στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (οδός 1770, αρ. 24, κτήριο "Ιπποκράτειο", 4ος όροφος).

Οι ενδιαφερόμενοι για τις ξένες γλώσσες καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 έως και την 29η Ιουλίου 2016, στην υπηρεσία της οδού Μονής Καρδιωτίσσης 56. Βασικό κριτήριο επιλογής των παιδιών των δωρεάν εξωσχολικών είναι το εισόδημα των γονέων.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια επιλογής είναι:

• Το εισόδημα των γονέων σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας και το έντυπο Ε9.

• Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από όπου θα προκύπτει ο αριθμός των μελών της οικογένειας.

• Ανεργία των γονέων που προκύπτει από τη σχετική κάρτα του ΟΑΕΔ.

• Ασθένεια των γονέων ή άλλου μέλους της οικογένειας που θα προκύπτει από ιατρική γνωμάτευση, που θα προσκομίζεται.

• Η έκθεση κοινωνικής λειτουργού της υπηρεσίας, μετά από κοινωνική έρευνα που θα πραγματοποιείται, θα ολοκληρώνει εικόνα για την οικονομική αδυναμία της οικογένειας.

Το όριο του εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογένειας καθορίζεται όπως και στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δηλαδή για οικογένεια με δύο μέλη ορίζεται καθαρό ετήσιο εισόδημα, αφαιρουμένου του ενοικίου, ποσό ύψους μέχρι 6.500 ευρώ, για τριμελή οικογένεια ποσό ετήσιου εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια μέχρι 9.000 ευρώ, και για πενταμελή και άνω μέχρι 12.500 ευρώ.

3η χρονιά

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα δωρεάν αθλήματα πραγματοποιείται για 3η χρονιά, με την ευγενική προσφορά των αθλητικών σωματείων του νομού. Μεταξύ των σωματείων που συμμετέχουν είναι σχεδόν όλοι οι κολυμβητικοί σύλλογοι, ο Ολυμπιακός Μαλεβιζίου, ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης, η ΓΕΗ, το "Ηράκλειο" κ.ά.

Τα αθλήματα

Πέρυσι, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος υπάλληλος Νίκος Γιανναδάκης, είχαν υποβληθεί 158 αιτήσεις. Από αυτές 92 απορρίφθηκαν και 66 εγκρίθηκαν. Καθώς οι εγκεκριμένες αιτήσεις συχνά αφορούσαν γονείς με περισσότερα από ένα παιδιά, συνολικά απορροφήθηκαν 117 παιδιά στα εξής αθλήματα: ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβηση, καράτε, στίβο και τένις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Μεταξύ των εξωσχολικών με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με το διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Βιδάκη, πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 263 αιτήσεις. Από αυτές ικανοποιήθηκαν 252 και απορρίφθηκαν 11, επειδή δε συγκέντρωναν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση για την επόμενη σχολική χρονιά, πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, με θεώρηση της εφορίας, φορολογικού έτους 2015.

3. Αντίγραφο Ε9.

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

5. Κάρτα ανεργίας γονέων (αν υπάρχει).

6. Ιατρική γνωμάτευση (για πιθανό πρόβλημα υγείας γονέα ή αδελφού).

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2813/410731-2-3 και στον ιστότοπο www.crete.gov.gr (ενότητα "Ανακοινώσεις") της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέση εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάκη, εκτός από τις ξένες γλώσσες, γίνονται δεκτές και αιτήσεις για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Πέρυσι είχαν υποβληθεί 63 και ικανοποιήθηκαν όλες. Για το επόμενο σχολικό έτος οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 21 Ιουνίου 2016 έως και τις 29 Ιουλίου 2016 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News