default-image

Καύσωνας: Έρχεται ρεκόρ 9ετίας στην Κρήτη!

Κρήτη
Καύσωνας: Έρχεται ρεκόρ 9ετίας στην Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ 9ετίας σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα καταγραφούν έρχεται στην Κρήτη, αφού όπως έγραψε το neakriti.gr το 2007 είχε σημειωθεί θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου στο νησί. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος προβλέπεται «καυτό» με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Μεσαρά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου οι υψηλότερες θερμοκρασίες που θα καταγραφούν είναι οι εξής:

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

ΜΟΙΡΕΣ   39-43o C

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 40

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΝΩΣΟΥ 41

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 35- 37

ΧΑΝΙΑ ΕΩΣ 32 

Σύμφωνα  με τις προβλέψεις από το meteo.gr , ο καύσωνας θα ψήσει τη Μεσαρα. Οι κάτοικοι της θα πρέπει να προφυλαχθούν καθώς από το πρωί της Παρασκευής όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς  όπως επίσης και το πρωί του Σαββάτου ,για να φθάσει Σάββατο απόγευμα και Κυριακή απόγευμα  στους 43 βαθμούς κελσίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις μπορεί στο Ηράκλειο η θερμοκρασία στα παράλια να είναι στους 37 βαθμους , σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ωστόσο στην Κνωσό την ίδια ώρα η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη , φθάνοντας ακόμη και τους 41 βαθμούς .

"Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε όλοι ,περισσότερο προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και κυρίως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως  ηλικιωμένοι ,βρέφη ,άνθρωποι με προβλήματα υγείας και εγκυμονούσες . Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις , δροσιζόμαστε διαρκώς, παραμένουμε σε σκιερά και κλιματιζόμενα μέρη, "συνιστά ο κ. Λαγουβάρδος ενόψει του καύσωνα που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και  θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα ,ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Οι οδηγίες για τον καύσωνα

Σύμφωνα με την Περιφέρεια και τον Ιατρικό σύλλογο Ηρακλείου:

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος βρισκόμαστε προ των πυλών της έλευσης του πρώτου κύματος του καύσωνα. Έχουμε πλέον συνηθίσει και εξοικειωθεί με την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών, αλλά μία υπενθύμιση των κυριότερων μέσων προστασίας είναι πάντα χρήσιμη και αναγκαία.  Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και το σώμα εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις συνθήκες, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του οργανισμού. Έτσι σταδιακά εμφανίζονται τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, τα οποία θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν και να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά είναι έντονος πονοκέφαλος, ατονία, λιποθυμία, αυξημένη θερμοκρασία, ναυτία, έμετοι, ταχυκαρδία ακόμα και σπασμούς.  Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

1ον: Αποφεύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως. Αναζητήσουμε σκιερά μέρη με ρεύμα αέρα ή κλιματιζόμενους χώρους. Προτιμάμε να φοράμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση αντιηλιακών προστατευτικών μέτρων (καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό γαλάκτωμα).

2ον: Σε συνθήκες καύσωνα  αποφεύγουμε την σωματική κόπωση. Αποφυγή γυμναστικής, αερόβιας άσκησης σε ημέρες με υψηλή θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, αγρότες), οι οποίο θα πρέπει να αποφεύγουν την εργασία κατά τις μεσημεριανές ώρες.

3ον: Τροποποιούμε την διατροφή μας :

- Πρόσληψη άφθονων υγρών (νερού-φυσικών χυμών), αποφυγή αναψυκτικών και  σακχαρούχων ποτών.

- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συνηθισμένο είναι το λάθος της κατανάλωσης κρύας μπύρας, η οποία πρόσκαιρα δίνει μια αίσθηση δροσιάς, αλλά στην συνέχεια οδηγεί σε αφυδάτωση.

- Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

4ον : Χρησιμοποιούμε κλιματιστικά και ανεμιστήρες.

5ον: Συχνά και δροσερά μπάνια.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δώσουμε στα άτομα υψηλού κινδύνου, σε ανθρώπους δηλαδή που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεοπλάσματα). Τα προληπτικά μέτρα στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα και να υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους. Κάποιοι ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, αντιψυχωσικά, ορμονοθεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για την ανάγκη πιθανής τροποποίησης ή ακόμα και διακοπής της αγωγής τους για τις ζεστές ημέρες, καθώς κάποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπλοκές του καύσωνα.

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη-Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News