default-image

Η Κρήτη "αόρατη" για τους λάτρεις του ποδηλάτου

Κρήτη
Η Κρήτη "αόρατη" για τους λάτρεις του ποδηλάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί οι φόροι και η οικονομική κρίση να μας έχουν κάνει τη ζωή "ποδήλατο", όμως ακόμη δεν έχουμε αξιοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως ο ποδηλατικός, ως επιπλέον πηγή σημαντικών εσόδων. Όπως διευκρινίζει ο Οδυσσέας Σαββόπουλος, Εμπειρογνώμονας Ποδηλατικού Τουρισμού, ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι η Κρήτη απουσιάζει από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη ποδηλατοδρόμων, EuroVelo.

Η Γεωργία Ζούνη, Καθηγήτρια Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανέφερε ότι ενώ υπάρχει η υποδομή, λείπει ο συντονισμός που χρειάζεται όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε η Κρήτη να μην αποτελεί τουριστικό προορισμό μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τον πολιτισμό της, αλλά και για την γαστρονομία της και το φυσικό της κάλλος, μέσα από διαδρομές που θα δίνουν κάτι το βιωματικά ξεχωριστό στον επισκέπτη.

Η πλειονότητα των Ελλήνων αγνοεί όχι μόνο την ύπαρξη του πεζοπορικού τουρισμού, αλλά και των ίδιων των μονοπατιών που χτενίζουν την πανέμορφη ύπαιθρο. Ο Σωτήρης Δήμος, λοιπόν, συνίδρυσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, (ΚΟΙΝ.Σ.Επ.) Μονοπάτια της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν τα παλιά μονοπάτια της χώρας και να αποδώσουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας και όχι μόνο.

Το πρώτο Open Tourism

Ο δημόσιος διάλογος, δεκτικός σε κάθε νέα πρόταση και ιδέα που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουρισμού και στον εμπλουτισμό των παραμέτρων του, ξεκίνησε και στο Ρέθυμνο με αφορμή το πρώτο Open Tourism, θέτοντας στο επίκεντρο τον εναλλακτικό τουρισμό και τους τρόπους που θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου.Δήμος Ρεθύμνου και Σύλλογος Ξενοδόχων ένωσαν δυνάμεις για τη σχετική ενημέρωση και κινητοποίηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού με δεδομένο ότι οι εναλλακτικοί τουρίστες διαμένουν περισσότερο και ξοδεύουν επίσης περισσότερο.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News