default-image

Θυμούνται το μεγάλο σαμποτάζ

Κρήτη
Θυμούνται το μεγάλο σαμποτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών αποτέλεσε το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο έγινε τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Ιουνίου του 1942.

Με αφορμή τα 74 χρόνια από το γεγονός, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου διοργανώνει την Τρίτη 14 Ιουνίου εκδήλωση μνήμης και τιμής στο χώρο του αεροδρομίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης. Στο ιστορικό του σαμποτάζ θα ανεφερθεί η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού σχολείου Ν. Αλικαρνασσού Φραγκούλα Κουσκουρίδα, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της SAS και της Black Watch.

Η κατάθεση θα γίνει όχι μόνο από Έλληνες επισήμους, αλλά κι από εκπροσώπους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ν. Ζηλανδίας. Η επετειακή εκδήλωση θα κλείσει με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανακρουση του εθνικού ύμνου.

Το ιστορικό

Για το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι ελληνικές, οι βρετανικές και οι γαλλικές υπηρεσίες. Οι σαμποτέρ ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ, ο Βρετανός λόρδος Τζέλιγκο, ο Γάλλος λοχίας Ζακ Μουό, ο Γάλλος δεκανέας Ζακ Σιμπάρ, ο μόλις 17 ετών Γάλλος δεκανέας Πιερ Λεοστίκ και ο Έλληνας Κωστής Πετράκης. Οι έξι άνδρες τοποθέτησαν βόμβες κοντά στα δοχεία καυσίμων του κάθε αεροπλάνου και μόλις απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο, αεροσκάφη της RAF (βρετανική πολεμική αεροπορία) βομβάρδισαν το χώρο, σύμφωνα με το σχέδιο. Στο μεταξύ, όμως, κάποιος ντόπιος πληροφοριοδότης είχε ειδοποιήσει τους ναζί για το σχέδιο δολιοφθοράς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να στήσουν ενέδρα στους έξι άνδρες, κάπου στα Βασιλικά Ανώγεια. Από την ενέδρα κατάφεραν να ξεφύγουν μόνο ο Πετράκης και ο λόρδος Τζέλικο. Ο 17χρονος Λεοστίκ σκοτώθηκε, ενώ οι Μπερζέ, Μουό και Σιμπάρ πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τόσο ο λόρδος Τζέλικο όσο και ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ παρευρίσκονταν αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις μνήμης για το μεγάλο σαμποτάζ που έγινε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το 2006, μάλιστα, στις εκδηλώσεις είχε παραστεί και ο γιος του τότε Γερμανού διοικητή του αεροδρομίου, Μάιντερτ, ο οποίος στη συνέχεια εκχώρησε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του από την περίοδο που αυτός υπηρετούσε στο Ηράκλειο.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News