Κρήτη

Τελετή μνήμης για τους 700 που αιχμαλωτίστηκαν στη στοά Μακάσι

Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943, λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στο «Μακάσι», τη στοά κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Πρόκειται για το Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης. Από τη Στοά Μακάσι οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Ένα χρόνο αργότερα, από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδηγούν στο «Μακάσι», όπου κρατούνται και οι προηγούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο "ΤΑΝΑΙΣ ή ΔΑΝΑΗ" για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς συνοδούς, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου, τιμώντας όλους εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι», διοργανώνουν τελετή μνήμης. Στις 11 το πρωί στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι» θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα αναγνωστεί από το διευθυντή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Ιωάννη Γαλανάκη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σχόλια