default-image

Ο δάκος "καίει" τους αγρότες της Κρήτης

Κρήτη
Ο δάκος "καίει" τους αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται φέτος - καθώς είναι πρώιμη η χρονιά και θα έπρεπε να υπήρχε και ανάλογη ανταπόκριση - στην έναρξη των ψεκασμών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να εξοικονομήσει χρήματα, προγραμματίζει μόνο τρεις ψεκασμούς, αντί για τους 5-6 που γίνονται κάθε χρόνο. Αν συμβεί και αυτό, τότε το έντομο στην Κρήτη θα κάνει... "διακοπές", αφού είναι και οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωσή του!

Οι αγρότες είναι ανήσυχοι, βλέποντας στην ύπαιθρο ότι η χρονιά από άποψη παραγωγής εξελίσσεται ικανοποιητικά, αλλά την ίδια ώρα η έλλειψη βροχοπτώσεων από τη μια και η καθυστέρηση των ψεκασμών, από την άλλη, συνδυάζονται με... εκρηκτικό τρόπο, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τη φετινή παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου. Στο μεταξύ, από μισοβεντέμα μέχρι και βεντέμα χαρακτηρίζουν τη σοδειά τους φέτος οι ελαιοπαραγωγοί, σύμφωνα με μια γενική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κρήτη.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαφνών, Ναπολέων Λουκαδάκης, τόνισε ότι, ενώ μόλις τώρα τοποθετούνται οι παγίδες στα όρια της περιοχής του, η χρονιά είναι τέτοια που θα ήταν πιο ασφαλής η διαδικασία αυτή αν ξεκινούσε τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν. «Οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση του δάκου. Και είναι αμαρτία γιατί φέτος έχει πολύ λάδι. Τουλάχιστον εμείς εδώ στις Δαφνές, αν δε μας καταστρέψει ο δάκος, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου από πέρυσι», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη.

Οι πληροφορίες του, εξάλλου, είναι ότι φέτος δε θα γίνουν πάνω από τρεις ψεκασμοί στο νησί μας για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κάτι που θα είναι "έγκλημα" κατά της ελαιοπαραγωγής.

Υποχώρηση τιμών

Την ίδια ώρα, στα 2,85 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των 3 γραμμών υποχώρησε η κατώτερη τιμή παραγωγού στην Κρήτη. Σύμφωνα με την καταγραφή των τιμών από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www.sedik.gr), στις 7 Ιουνίου, ιδιώτες και συνεταιριστές "έδωσαν" τιμές από 2,85 μέχρι και 3 ευρώ το κιλό, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια υποχώρηση της τάξεως των 25 με 30 λεπτών το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή τιμών που είχε γίνει στις 31 Μαΐου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων έριξε την τιμή κατά 10 λεπτά το κιλό κατεβάζοντάς τη στα 2,90 ευρώ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών από 2,90 έως 2,95 ευρώ το κιλό, έναντι 2,95 έως 3 ευρώ που πλήρωνε τους παραγωγούς του στις 31 Μαΐου, ενώ στα 2,85 ευρώ το κιλό αγοράζει ελαιόλαδο η "ΒΙΟΖΩΕΛ Μαργαρίτες", που στις 31 Μαΐου είχε σταματήσει να αγοράζει.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, «αυτή τη στιγμή η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ παραμένουν απούλητες ποσότητες ελαιολάδου που πρέπει να ξεπερνούν τους 30.000 τόνους».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης έναρξης της δακοκτονίας, διότι, φέτος, οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν μεγάλες παραγωγές και εμείς θα πρέπει να ποντάρουμε στην ποιότητα του ελαιολάδου μας, για να έχουμε μια ικανοποιητική πορεία τιμών.

Αργήσαμε... - «Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί»

«Θεωρώ ότι φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά λόγω των λίγων βροχοπτώσεων. Οι ελιές άνθισαν νωρίτερα, έδεσαν οι ελιές. Και έχουμε μια πρωιμότητα και στην ελιά, όπως έχουμε και στα αμπέλια. Και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί, για να μην έχουμε προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές που έχουν βεντέμα. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει και η ανάλογη παραγωγή, λόγω της ξηρασίας. Αλλά καλό θα ήταν η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης να αρχίσει τις διαδικασίες σύντομα, γιατί θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με το δάκο φέτος».

Μάλιστα, ο Μύρων Χιλετζάκης επισημαίνει ότι «ο δάκος, με την ευδεμίδα και τη μύγα της Μεσογείου ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Και συνεπώς η καταπολέμησή τους θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονη».

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής τονίζει ότι «το κράτος θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη βάση στην ποιότητα του ελαιολάδου, γιατί η γειτονική μας Ισπανία μετά από 3 χρόνια έχει βεντέμα και εμείς για να κρατήσουμε την τιμή των 3 ευρώ θα πρέπει να βγάλουμε ένα λάδι κάτω των 5 γραμμών».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News