default-image

"Πέφτει" χρήμα στην Κρήτη για έργα

Κρήτη
"Πέφτει" χρήμα στην Κρήτη για έργα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός όπως λένε, τότε μονάχα αισιοδοξία και χαμόγελα σκορπούν για το τελικό... "ταμείο" του νέου ΕΣΠΑ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από πλευράς ενεργοποίησης κοινοτικών κονδυλίων στην Κρήτη.

Το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020 όπως είναι ο ακριβής τίτλος του, πηγαίνει ως τώρα εντυπωσιακά. Πηγαίνει... τρένο, για να το πούμε απλά και κατανοητά, για το νησί, πέραν ακόμα και των αρχικών προσδοκιών!

Ούτε λίγο-ούτε πολύ έχουν γίνει ήδη εντάξεις έργων που αντιστοιχούν το 35% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κρήτη, τη στιγμή που ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι στο 20-25% και τη στιγμή που ο αρχικός στόχος της Περιφέρειας προέβλεπε ένα ποσοστό εντάξεων της τάξης του 30% για τα τέλη του Ιουνίου! Για να το θέσουμε και σε απόλυτους αριθμούς, από την "πίτα" των 434 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της ένταξης με αποφάσεις του περιφερειάρχη Κρήτης έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ!

Έτοιμα προς ένταξη είναι πολλά ακόμα έργα, ενώ με βάση τη "βροχή" εντάξεων που είχαμε ως τώρα θα πρέπει να περιμένουμε μια μεγάλη ώθηση και ανάσα για την τοπική οικονομία μέσα στο φθινόπωρο.

Συνήθως από την ένταξη μέχρι την έναρξη εργασιών χρειάζεται ένα διάστημα 3-6 μηνών. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το φθινόπωρο αλλά και το Δεκέμβριο θα έχουμε πολλά νέα εργοτάξια, από σχολικά έργα μέχρι βιολογικούς, δίκτυα αποχέτευσης και οδικά έργα. Δηλαδή παραγωγή έργου, θέσεις εργασίας και κίνηση χρήματος στην τοπική αγορά...

Για τα θεαματικά αποτελέσματα στην εναρκτήρια αυτή "αυλαία" του νέου ΕΣΠΑ, τους στόχους, τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης μίλησε αναλυτικά στη "Ν.Κ." ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης... Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του, απηύθυνε ευχαριστίες στα εμπλεκόμενα πολιτικά ή υπηρεσιακά στελέχη, ενώ δε δίστασε να βάλει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, δηλώνοντας σίγουρος ότι, με το κλείσιμο της νέας αυτής κοινοτικής περιόδου, πέραν των 434 εκατ. ευρώ που αναλογούν αποκλειστικά στην Κρήτη το νησί θα έχει καταφέρει να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ!

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει διπλή ικανοποίηση. Από τη μια κλείσαμε με απόλυτη επιτυχία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης της προηγούμενης κοινοτικής περιόδου, με ένα προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ και την εκτέλεση 500 έργων σε όλο το νησί. Μάλιστα, παρά κάποιες αντιξοότητες και εμπόδια, αν θέλετε και απρόβλεπτα, όπως η επιβολή των capital controls πέρσι το καλοκαίρι, τακτοποιήσαμε τα πάντα σε επίπεδο πληρωμών. Πληρώθηκαν όλα τα χρήματά τους, μέχρι τελευταίου σεντς, όλοι οι ανάδοχοι έργων.

Από την άλλη, ξεκινήσαμε όντως πολύ δυναμικά το νέο ΕΣΠΑ. Ξεπεράσαμε και τις δικές μας προσδοκίες, γεγονός που μας δίνει δύναμη για να ανεβάσουμε και άλλο τους ρυθμούς και την αποτελεσματικότητά μας. Ο αρχικός στόχος μας ήταν μέχρι τέλος Ιουνίου να φτάσουμε σε εντάξεις έργων στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης που θα αντιστοιχούσαν στο ποσό των 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 30% του προγράμματος της Κρήτης, που είναι στα 434 εκατ. ευρώ. Πλέον, έχουμε να το περηφανευτούμε πως έχουμε ξεπεράσει το φιλόδοξο αρχικό στόχο και έχουμε φτάσει σε εντάξεις ύψους 35% επί του συνολικού προϋπολογισμού».

«Αν συνεχίσουμε έτσι, και σε ακόμα καλύτερο - γιατί όχι - ρυθμό, τότε μπορούμε να κερδίσουμε και το επιμέρους στοίχημα που έχουμε θέσει, να πιάσουμε το λεγόμενο μπόνους επιβράβευσης ως Περιφέρεια. Ξέρετε, στο νέο ΕΣΠΑ έχει προβλεφθεί ένα ειδικό αποθεματικό επίδοσης. Είναι κονδύλια έξτρα που θα δοθούν σε όσους καταφέρουν να πιάσουν συγκεκριμένους στόχους, ένταξης, απορρόφησης και ολοκλήρωσης ως το 2018», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης...

Έργα ζωτικής σημασίας

Πέραν της ποσοτικής διάστασης, διάχυτη είναι η ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής πορεία του νέου ΕΣΠΑ και από ποιοτικής... σκοπιάς! «Το επίσης σημαντικό», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, «είναι ότι έχουν ενταχθεί έργα πολύ μεγάλης σημασίας, ανάγκης και οφέλους. Έργα όπως η κτηριακή επέκταση του Βενιζελείου, ύψους 17 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018. Μια άλλη περίπτωση, το μεγάλο "πακέτο" των 10 περιβαλλοντικών έργων, κατά βάση νέων μεγάλων βιολογικών κατηγορίας Γ' που εντάξαμε πριν λίγο καιρό, με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ. Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον ως Κρήτη, με μια μονάχα εξαίρεση, το βιολογικό της Γεωργιούπολης, έχουμε τελειώσει μια και καλή με τους βιολογικούς κατηγορίας Γ και απομένουν μονάχα κάποιοι μικροί βιολογικοί σε χωριά της ενδοχώρας. Επίσης μεγάλης σημασίας είναι και τα 9 σχολικά έργα, κυρίως νέα σχολεία, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν πριν λίγες ημέρες. Εδώ μιλάμε για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και στους 4 νομούς του νησιού, που θα αναβαθμίσουν το σχολικό έργο».

Τα νέα σχολεία προβλέπονται να ολοκληρωθούν το 2018, «κάποια μάλιστα και το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Οδικά έργα

Θα γίνουν δρόμοι

Προσεχώς, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, έρχεται και νέο κύμα εντάξεων, με φόντο οδικά αυτή τη φορά έργα.

«Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε πυρετωδώς να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ο αγιοβασιλειώτικος δρόμος στο νότιο Ρέθυμνο, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ. Ομοίως ισχύει και για τη σημαντική οδική παράκαμψη Τοπολίων στα Χανιά. Επίσης θα ενταχθούν πολύ άμεσα οι δύο κόμβοι σε Κουνάβους και Αρκαλοχώρι, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Σε ένα μήνα από σήμερα, εκτιμώ πως θα μπορέσουμε να πάμε στην ένταξη και δημοπράτηση των παρεμβάσεων αναβάθμισης στην παλιά εθνική οδό και στα 450 σημεία "μειωμένης οδικής ασφάλειας" του επαρχιακού οδικού δικτύου που μας έχει επισημαίνει μέσα από πλήρη μελέτη η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

Και εδώ λοιπόν μιλάμε για ένα μεγάλο οδικό έργο ύψους 40 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, πέραν βεβαίως των δύο μεγάλων οδικών έργων του ΒΟΑΚ που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, το "Γούρνες-Χερσόνησος" και το "Πάνορμο-Εξάντη"», επισήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Πρόσθετα κονδύλια Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα καλά νέα, από πλευράς κάνουλας... χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, δε σταματούν εδώ. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρναουτάκης, «μέσα στον επόμενο μήνα περιμένουμε μια σημαντική εξέλιξη. Περιμένουμε να μας εκχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα κομμάτι του δικού του τομεακού προγράμματος, που θα αφορά στα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και τα σχέδια των νέων αγροτών. Μιλάμε για το 30% του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έρχεται ως προσθετικά κονδύλια στις Περιφέρειες, και στη δική μας. Γενικώς διεκδικούμε και θα διεκδικήσουμε πόρους από παντού. Και θεωρώ πως, όσο κι αν ακούγεται φιλόδοξο, είναι εφικτό το να φτάσουμε ως Κρήτη σε μια απορρόφηση κονδυλίων 1,5 δισ. ευρώ από όλα τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Φτάνει να τρέξουμε και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ζήλο και μεθοδικότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το πολιτικό προσωπικό και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, των Δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Ένα παραπάνω, την κ. Κασσωτάκη και τα υπόλοιπα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης, που νομίζω διεκδικούν πανελλαδικά βραβεία. Κονδύλια υπάρχουν. Προοπτικές υπάρχουν. Ιδού πεδίο δόξης... λαμπρόν για όλους μας».

ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News