default-image

Γ.Κουράκης: Κινητήρια δύναμη οι αστικές περιοχές

Κρήτη
Γ.Κουράκης: Κινητήρια δύναμη οι αστικές περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόρουμ σχετικά με το αστικό θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργάνωσε στις 30 Μαΐου, στο Άμστερνταμ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τακτικό μέλος της οποίας είναι ο Γιάννης Κουράκης.

Κύριος άξονας των εργασιών, όπου μετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών Αρχών, οργάνων της Ε.Ε., των κρατών-μελών και των ενδιαφερόμενων φορέων, τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του αστικού θεματολογίου της Ε.Ε., καθώς και για την ενίσχυση της αστικής διάστασης κατά τη χάραξη των πολιτικών της Ε.Ε.

Το φόρουμ διεξήχθη παράλληλα με την άτυπη σύνοδο των αρμόδιων για αστικά θέματα υπουργών, κατά την οποία εγκρίθηκε το "Σύμφωνο του Άμστερνταμ" για το αστικό θεματολόγιο της Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του για το φόρουμ, ο Γιάννης Κουράκης σημείωσε με έμφαση ότι «την περίοδο αυτή οι πόλεις και οι αστικές περιοχές θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελούν κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και απασχόλησης, και έτσι συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη τόσο της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", όσο και της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης της Ε.Ε. Ωστόσο, έρχονται παράλληλα αντιμέτωπες με δύσκολες και περίπλοκες κοινωνικές προκλήσεις, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η αλλαγή του κλίματος και η ανεργία των νέων, καθώς και η τρέχουσα προσφυγική κρίση. Για να επιτύχουν, οι πόλεις και οι Δήμοι της Ε.Ε. πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις με ολοκληρωμένο τρόπο, σε συνεργασία με τα άλλα επίπεδα διοίκησης, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών».

Στο φόρουμ τονίστηκε πως θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις, αλλά και τη διακυβέρνηση της Ε.Ε.

Υπό το φως των ανωτέρω, το αστικό θεματολόγιο της Ε.Ε. αποσκοπεί στην παροχή ενός λειτουργικού πλαισίου και αποτελεσματικών μέσων για την οριζόντια βελτίωση της αστικής διάστασης στην ευρωπαϊκή χάραξη πολιτικής. Αυτό περιλαμβάνει καλύτερες πολιτικές, αξιολόγηση εδαφικού αντίκτυπου, πιο εξατομικευμένους και τοποκεντρικούς ενωσιακούς πόρους. Περιλαμβάνει, επίσης, τη δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, έρευνας και συνεργασίας. Το αστικό θεματολόγιο της Ε.Ε. θα προχωρήσει στο πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των περιφερειακών και αστικών Αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Ανταλλαγή απόψεων

Ο Γιάννης Κουράκης, στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, είχε επαφές και ανταλλαγές απόψεων με τους Ronald Plasterk, υπουργό Εσωτερικών της Ολλανδίας, Ahmed Aboutaleb, δήμαρχο Ρότερνταμ, και Ιvo Nesrovnal, δήμαρχο Μπρατισλάβας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News