default-image

Το απάνθρωπο ξέσπασμα των ναζί στην Κάνδανο (video + photos)

Κρήτη
Το απάνθρωπο ξέσπασμα των ναζί στην Κάνδανο (video + photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 31 Μαΐου του 1941 η Μάχη της Κρήτης λήγει οριστικά υπέρ των γερμανικών δυνάμεων. Ωστόσο, από τις 20 του μήνα, όταν οι ναζί ξεκινούν την προσπάθειά τους να καταλάβουν το νησί με αλεξιπτωτιστές, μέχρι και τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των έμψυχων απωλειών των εισβολέων, -αναλογιζόμενοι και τα όπλα που είχαν στη διάθεσή τους οι ντόπιοι-, ήταν δυσανάλογα μεγάλος.

Οι Κρητικοί αντιστέκονται σε κάθε περιοχή του νησιού όπου οι Γερμανοί εφορμούν με μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Χρησιμοποιούν κάθε λογής όπλο: Κατσούνες, κατσαρόλες, πέτρες, μαχαίρια, δρεπάνια, ακόμα και τα γυμνά τους χέρια. Η μάχη είναι άνιση. Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι του νησιού μαζί με Νεοζηλανδούς στρατιώτες εξευτελίζουν τους αλεξιπτωτιστές που σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, που είχαν κατακτήσει νωρίτερα οι Γερμανοί, είχαν συμβάλει τα μέγιστα. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτά από την ηγεσία των ναζί.

Η Κάνδανος αποτελούσε ένα χωριό των Χανίων με σημαντική γεωστρατηγική θέση, καθώς βρισκόταν στη διαδρομή από την πρωτεύουσα προς την Παλαιόχωρα και τις υπόλοιπες περιοχές του Νότου. Βομβαρδίστηκε, λοιπόν, από την πρώτη κιόλας μέρα της γερμανικής επιδρομής (20 Μαΐου). Στις 24 του μήνα έλαβε χώρα στο ομώνυμο φαράγγι της περιοχής σκληρή μάχη ανάμεσα στους ντόπιους και τους εισβολείς, κατά την οποία δεκάδες Γερμανοί σκοτώνονται.

Η μήνη των ναζιστών έμελλε να ξεσπάσει πρώτα στο Κοντομαρί. Όσοι αλεξιπτωτιστές σώθηκαν, εισέβαλαν στο χωριό, συγκέντρωσαν τους ενήλικες άρρενες κατοίκους του σ' έναν ελαιώνα και τους εξόντωσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτή ήταν η πρώτη μαζική σφαγή αμάχων των γερμανικών στρατευμάτων.

Μια μόλις ημέρα μετά, η οργή των ναζί ξέσπασε και στην Κάνδανο. Οι κατακτητές βάζουν φωτιά σε όλα τα κτίρια του χωριού. Όσοι από τους κατοίκους δεν προλαβαίνουν να βγουν από τα σπίτια τους, καίγονται ζωντανοί. Στις 3 Ιουνίου του 1941, οι Γερμανοί εξοντώνουν συνολικά 180 κατοίκους της Κανδάνου. Κάποιοι από αυτούς κρύφτηκαν και γλίτωσαν. Κάποιοι άλλοι, πάλι, κατάφεραν να δραπετεύσουν από το χωριό και να σωθούν. 

Οι καπνοί από το ολοκαύτωμα έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική για πολλές μέρες μετά την αποφράδα 3η Ιουνίου. Όπου η φωτιά έκανε να κοπάσει, οι Γερμανοί έσπευδαν να την ανάβουν ξανά. Σκοπός τους ήταν -όπως φάνηκε στη συνέχεια- να χαθεί η Κάνδανος από προσώπου γης.

Αν η σφαγή του Κοντομαρί αποτελεί την πρώτη μαζική εξόντωση αμάχων σε κατεχόμενη από τους ναζί χώρα, το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου αποτελεί τη μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη, όπου οι Γερμανοί ύψωσαν επιγραφές, για να διατυμπανίσουν τα «κατορθώματά τους». 

Στην Κάνδανο, λοιπόν, οι ναζί τοποθέτησαν συνολικά τρεις πινακίδες για να θυμίζουν στους περαστικούς την εκδικητική τους μανία. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο, τα μοναδικά αυτά μνημεία-αποδείξεις της ναζιστικής θηριωδίας είναι γραμμένα τόσο στα γερμανικά, όσο και στα ελληνικά.

H πρώτη επιγραφή αναφέρει:

"Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζi και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ."

Η δεύτερη επιγραφή αναφέρει:

"Ως αντιποίνων των από οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος. "

Η τρίτη επιγραφή, η οποία τοποθετήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο στην Κάνδανο, ανέφερε τα εξής:

"Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών."

Δείτε εδώ σχετικά βίντεο:

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News