default-image

Εφτά μόλις υιοθεσίες μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο

Κρήτη
Εφτά μόλις υιοθεσίες μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο τα ζευγάρια τα οποία παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσουν ένα παιδί. Από το 2010 και μετά, οι υιοθεσίες βαίνουν συνεχώς μειούμενες, με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουν εκδοθεί - σε επίπεδο νομού Ηρακλείου - μόνο επτά σχετικές αποφάσεις από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Όπως φανερώνουν οι αριθμοί, η κατακόρυφη πτώση στους ρυθμούς με τους οποίους τα ανδρόγυνα, στο Ηράκλειο, αποφασίζουν να γίνουν γονείς μέσω της διαδικασίας της υιοθεσίας ξεκίνησε ουσιαστικά με την έλευση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Για του λόγου το αληθές, το 2008, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου - στην αρμοδιότητα του οποίου ενέπιπταν παλαιότερα οι υιοθεσίες - εξέδωσε 20 σχετικές αποφάσεις. Ένα χρόνο μετά, το 2009, οι αποφάσεις υιοθεσίας ανήλθαν στις 32.

Το 2010, την πρώτη χρονιά κατά την οποία η κρίση έγινε αντιληπτή και στο νησί μας, υπήρξε εντυπωσιακή πτώση στις αποφάσεις υιοθεσίας, καθώς μόλις 12 ζευγάρια έγιναν γονείς με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το 2011, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου εξέδωσε 11 αποφάσεις για υιοθεσία, ενώ το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 12. Το 2013 εκδόθηκαν συνολικά 10 αποφάσεις για υιοθεσία, ενώ το 2014 το αρμόδιο Δικαστήριο εξέδωσε 8 αποφάσεις υιοθεσίας. Το περασμένο έτος σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς για όλο το νομό Ηρακλείου εκδόθηκαν μόνο 7 σχετικές αποφάσεις.

Τα αίτια

Πώς εξηγείται η τεράστια μείωση των υιοθεσιών στο Ηράκλειο; Όπως είναι λογικό, εγείρονται ερωτήματα για τις αιτίες οι οποίες έχουν προκαλέσει την τεράστια πτώση στις υιοθεσίες τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια να ρίξει "φως" στους λόγους που οδηγούν στη μείωση αυτή στο νομό Ηρακλείου, η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τη δικηγόρο Ειρήνη Βρέντζου, η οποία ασχολείται με υποθέσεις υιοθεσίας.

Η κ. Βρέντζου επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η οικονομική ύφεση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχουν προκαλέσει την πτώση στους ρυθμούς με τους οποίους τα ζευγάρια, στο Ηράκλειο, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα παιδί. «Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την τεράστια μείωση που παρατηρείται στις αποφάσεις υιοθεσιών από το 2009 στο 2010 - την πρώτη δηλαδή χρονιά που η κρίση έγινε αισθητή στην Κρήτη», επισημαίνει η δικηγόρος.

Χρονοβόρες οι διαδικασίες

Σημαντικό ρόλο, πάντως, παίζει και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης. «Είναι πάρα πολλά τα άτεκνα ζευγάρια τα οποία επιλέγουν τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης», μας λέει η κ. Βρέντζου. «Ειδικά εδώ, στην Κρήτη, υπάρχουν πολύ καλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε ευνοεί τη στροφή των ανδρόγυνων που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει η δικηγόρος Ηρακλείου. Εξάλλου, υπάρχει και η λύση της παρένθετης μητρότητας, η οποία επίσης τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα άτεκνα ζευγάρια, τα οποία αποφεύγουν έτσι τις απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες της υιοθεσίας.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε στη "Ν.Κ." η Ειρήνη Βρέντζου, χρειάζονται περισσότερα από δυόμισι με τρία χρόνια μέχρι να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία υιοθεσίας. Όπως είναι απόλυτα λογικό, η τεράστια αυτή χρονική καθυστέρηση αποθαρρύνει τα ζευγάρια από το να πάρουν την απόφαση να υιοθετήσουν παιδί.

Η μείωση σε αριθμούς

Έτος      Υιοθεσίες

2008      20

2009      32

2010      12

2011      11

2012      12

2013      10

2014      8

2015      7

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News