Κρήτη

65χρονος στην Καρδιολογική - Σε"καλά χέρια"οι μετανάστες

Μετά την πρώτη υποδοχή  των 113 μεταναστών χθες το πρωί στην περιοχή της Ελούντας, εν αναμονή ενημέρωσης από το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται οι αρχές του Αγίου Νικολάου αναφορικά με τους πρόσφυγες που τις τελευταίες ώρες φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης και η παραμονή τους εκτιμάται ότι θα είναι σύντομη.

Το πρωί μάλιστα τους  113 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες το πρωί στην περιοχή της Ελούντας όπου και  εντοπίστηκαν , επισκέφθηκε ο Δήμαρχος στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, μετά την μεταφορά τους με πούλμαν από τον Άγιο Ανδρέα.Μάλιστα ο  ίδιος, μιλώντας στο 9,84 εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία των προσφυγικών ροών προς το νησί και επιχειρηματολογώντας αναφέρει ότι στο σύστημα πλοήγησης του πλοίου , προορισμός ήταν η Κρήτη κι όχι η Ιταλία.

65χρονος με στεφανιαίο σύνδρομο

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ Κρήτης στους μετανάστες προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια και συγκεκριμένα:

Μια γυναίκας 55 ετών με κάκωση γόνατος, αφού εξετάσθηκε εξήλθε από το νοσοκομείο με συντηρητική αγωγή και σύσταση επανεξέτασης.

Μια γυναίκα εγκύος θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και ένας άνδρα 65-70 ετών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο νοσηλεύεται στην Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου.

Με οδηγία της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κλιμάκιο του ΓΝ -ΚΥ Νεάπολης με τρείς ιατρούς, δυο νοσηλεύτριες και μια κοινωνική λειτουργό επισκέφθηκαν  το Κέντρο Φιλοξενίας των μεταναστών, κατέγραψαν τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες υγείας, χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή όπου ήταν απαραίτητο και παρέπεμψαν για εργαστηριακό έλεγχο στο ΓΝ -ΚΥ Νεάπολης 2 άτομα.

Επίσης η κοινωνική λειτουργός η οποία βρισκόταν στο Κέντρο Φιλοξενίας συμμετέχει στον συντονισμό για τη συγκέντρωση ειδών διατροφής, προσωπικής υγιεινής κ.α.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές μονάδες του Λασιθίου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε βοήθεια και ιατρονοσηλευτική υπηρεσία στους πρόσφυγες που χρήζουν ανάγκης.

Την σίτιση τους έχουν αναλάβει ξενοδόχοι και σούπερ μάρκετ, φορείς του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου . Ιδιαίτερης φροντίδας έχουν τύχει και τα μικρά παιδιά στα οποία και προσφέρονται γλυκίσματα και σνακ ενώ εθελοντές τα απασχολούν με άκρως διασκεδαστικό τρόπο .

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, όπου φιλοξενούνται, βρίσκονται στο πλευρό των ταλαιπωρημένων ανθρώπων γιατροί, εθελοντές, στελέχη του Δήμου Αγίου Νικολάου και απλοί πολίτες που έσπευσαν να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας... Ενώ στον ίδιο χώρο έχει στηθεί και ένα πρόχειρο εξεταστήριο για τους ανθρώπους που χρειάζονται κάποια σύντομη ιατρική βοήθεια.

Στο κλειστό του μπάσκετ αναλυτικά βρίσκονται  49 άνδρες, 31 γυναίκες και 33 παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Μπαγκλαντές.

Ακούστε τη δήλωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου στο ράδιο 9,84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη

8.000 ευρώ το άτομο για το ταξίδι... της ξενιτιάς

Με τη μεταφορά των μεταναστών στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης άρχισε και η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των στοιχείων τους. Αρχικά υπήρχε η εντύπωση πως οι μετανάστες ήταν 130-140. Ωστόσο η καταγραφή έκλεισε στους 113, εκ των οποίων 49 άνδρες, 31 γυναίκες και 33 παιδιά.

Από την πρώτη καταγραφή προέκυψε πως οι μετανάστες, όπως και στην περίπτωση της Σητείας, είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν αλλά και άλλες χώρες, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταμέτρησης και ταυτοποίησης θα εξεταστεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, και ο τρόπος με τον οποίο θα αναχωρήσουν από την Κρήτη.

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα ανέφεραν οι μετανάστες στις Αρχές, οι ίδιοι απέπλευσαν απ' την Τουρκία πριν από 3-4 ημέρες με προορισμό την Ιταλία, δίνοντας μέχρι και 8.000 ευρώ ανά άτομο, όμως κοντά στην Κρήτη οι δουλέμποροι επικαλέστηκαν βλάβη, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείψουν στην περιοχή.

.

Δύο οι διακινητές

Εντωμεταξύ, στα χέρια των διωκτικών Αρχών έπεσαν οι δύο διακινητές που μετέφεραν τους 113 πρόσφυγες στην ακτή του Αγίου Ανδρέα. Ο ένας από τους δύο εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ανάμεσα στους μετανάστες λίγο μετά την αποβίβασή τους, ενώ ο δεύτερος κατάφερε αρχικά να ξεφύγει της σύλληψης. Ωστόσο, λίγο αργότερα εντοπίστηκε κοντά στο σημείο, συγκεκριμένα στο χωριό Κουδουμάλος, όπου και τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, μετά από πληροφορίες ντόπιων κατοίκων. Και οι δύο αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Λασιθίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Το σκάφος που μετέφερε τους πρόσφυγες ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και κατασχέθηκε από τους άνδρες του Λιμεναρχείου.

Προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα διστάσει να προσφύγει κατά των χωρών-μελών που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, απέστειλε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και τόνισε ότι, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της.

Μέχρι σήμερα μόνο 1.816 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης -Νίκος Πετάσης-Αγγέλα Δουλγρεράκη-Γεωργία Μακάκη  

Σχόλια