Κρήτη

Σημαντική προσφορά στο Μαλεβίζι

Μια εξαιρετικά σημαντική προσφορά από δυο επιφανείς συμπολίτες μας, έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης ανέλαβε δωρεάν να συντάξει τη μελέτη και να επιβλέψει - σε συνεργασία και με τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου - το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίων Πάντων που είναι και το Μνημείο των 62 Εθνομαρτύρων που βρίσκεται στην Αμμουδάρα, ενώ ο πρώην Βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς ανέλαβε να καλύψει όλα τα κόστη των εργασιών.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου μας το οποίο κατασκευάστηκε για να υπενθυμίζει την υπέρτατη θυσία των επιφανών συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούνιο του 1942. Στο μνημείο αυτό φυλάσσονται τα οστά των 62 εκείνων Ηρώων και Μαρτύρων, ενώ παρά τη συστηματική φροντίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, η φθορά των 7 περίπου δεκαετιών από τότε που χτίστηκε το μνημείο, είναι αναπόφευκτη.

Τον Κ. Μπαντουβά και τον Μ. Βασιλάκη ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, με τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη και τους επικεφαλείς των παρατάξεων να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους δωρητές.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω τους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, δύο εκλεκτούς μου φίλους, αλλά παράλληλα δύο επιφανείς Ηρακλειώτες, τους οποίους προσκαλέσαμε σήμερα για να τιμήσουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Νομού μας κ. Κώστα Μπαντουβά, και το λόγιο μηχανικό, πρώην αντιδήμαρχο στο Ηράκλειο και παλιό συνοδοιπόρο μου σε κοινούς αγώνες κ. Μανόλη Βασιλάκη. Και οι δύο φίλοι μας είναι από τους ανθρώπους που θα μπορούσε κανείς να τιμά με κάθε ευκαιρία για τη συνολική τους προσφορά στον τόπο.

Η σημερινή τους όμως παρουσία εδώ στο Γάζι ΔΕΝ σχετίζεται με τη γενικότερη προσφορά τους στον τόπο, στα πεδία που ο καθένας υπηρέτησε ευδοκίμως, και η οποία προσφορά τους αναγνωρίζεται σήμερα από όλους.

Γιατί και οι δύο φίλοι μας αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι είναι νωρίς ακόμη να επιχειρείται συνολική αποτίμηση του έργου τους. Αφού ο κύκλος της προσφοράς τους στα κοινά δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται με κάθε ευκαιρία και αφορμή.

Μια τέτοια αφορμή, ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο, μας δίνουν και σήμερα οι φίλοι μας, φίλες και φίλοι. Και αναφέρομαι βέβαια στη συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, για τη αποκατάσταση του ιερού ναού των 62 Μαρτύρων  εδώ στο Γάζι. Ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου μας. Ενός αληθινού τόπου ιστορίας, και μνήμης, και περισυλλογής.

Ενός μνημείου που κατασκευάστηκε για να υπενθυμίζει εις το διηνεκές την υπέρτατη θυσία των 62 επιφανών συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν, δόλια, σε αυτή ακριβώς τη θέση, από τους κατακτητές, τον Ιούνιο του 1942. Σε μια απροκάλυπτη επίδειξη δύναμης και ναζιστικής σκληρότητας, προκειμένου να κάμψουν το σθένος του αγωνιζομένου κρητικού λαού.

Και αποτελεί το μνημείο αυτό, κυριολεκτικά ένα από τα ΆΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ του τόπου μας, αν σκεφτεί κανείς πως εκεί φυλάσσονται και τα οστά των 62 εκείνων Ηρώων και Μαρτύρων…

Από την ανέγερση του Ναού - Ηρώου των 62 Μαρτύρων, που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση, έχουν περάσει πλέον 7 δεκαετίες. Και παρά την συστηματική φροντίδα του Δήμου μας, είναι αναπόφευκτη η φθορά που επήλθε πάνω στο μνημειακό κτίσμα. Σημαντικά προβλήματα φθοράς των δομικών υλικών, δημιουργούσαν, μακροπρόθεσμα, κινδύνους ακόμη και για τη στατική επάρκεια του Ναού.

Σχόλια