default-image

Λασίθι: Επιχείρηση για μετανάστες - Άνοιξαν "αγκαλιά" οι εθελοντές

Κρήτη
Λασίθι: Επιχείρηση για μετανάστες - Άνοιξαν "αγκαλιά" οι εθελοντές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες "γροθιά" στο στομάχι για μια ακόμη φορά στο Λασίθι μεταξύ Μιλάτου και Αφορεσμένου  με μικρά και εξαντλημένα παιδιά να δροσίζονται με νερό και εθελοντές να ανοίγουν μια μεγάλη αγκαλιά για να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν και κυρίως ανθρωπιά.

Παραμένουν προσωρινά... σε γήπεδο

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης σύμφωνα με πληροφορίες του Neakriti.gr και τον Λιμενάρχη Αγ. Νικολάου κ. Αγγελάκη, είχαν αποβιβαστεί 49 άνδρες, 31 γυναίκες και 33 παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν και βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, μετά από περισυλλογή της Αστυνομίας και του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο της Νεάπολης. Εκεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παραμείνουν προσωρινά, μέχρι τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου παραμένει το 20μετρο γιοτ που τους μετέφερε και το οποίο φρουρείται. Ενώ αρχικά είχε προσαράξει στο σημείο όπου βρέθηκε, σκάφη σε συνεργασία με το Λιμενικό ερεύνησαν την θαλάσσια περιοχή σε μεγάλη ακτίνα για λόγους έρευνας ή διάσωσης εφόσον κρινόταν αναγκαίο.

Διέσχισαν πεζοί απόσταση 500 μέτρων

Οι μετανάστες μετά τις 13:30 της Τρίτης διέσχισαν πεζοί κάτω από την ήλιο μια απόσταση 500 μέτρων προς τον Άγιο Ανδρέα όπου παρέμειναν για να αναπαυθούν κοντά στην εκκλησία της περιοχής ενώ χρειάστηκε να μεταφερθούν δύο άτομα , ένας άνδρας και μία γυναίκα στο νοσοκομείο , για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι εθελοντές τους πρόσφεραν δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης που έχουν τόσο ανάγκη μετά την περιπέτεια που βίωσαν.  

Φιλοξενία στη Μονή;

Τη μονή Αρετίου επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή ώστε να δει από κοντά τους χώρους της μονής και να διευρενήσει το θέμα πιθανής φιλοξενίας μεταναστών σε αυτήν. Όπως τόνισε όμως μιλώντας στο neakriti.gr ο μητροπολίτης «δεν μπορούμε να μιλάμε για φιλοξενία αλλά για πιθανή προσωρινή παραμονή το πολύ για δύο ημέρες».

Επιφυλάχθηκε ακόμη για την καταλληλότητα του χώρου.   

Το χρονικό της υπόθεσης

Νέα μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ Μιλάτου και Αφορεσμένου Λασιθίου όταν εντοπίστηκαν πάνω από 100 άτομα να κινούνται στην περιοχή ,μεταξύ αυτών και παιδιά, λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό 65 μεταναστών στο Παλαίκαστρο . Πρόκειται για μετανάστες - πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή εθεάθησαν Αφγανοί να ζητούν βοήθεια.

Άμεσα ξεκίνησαν τις έρευνες για το θέμα άνδρες της αστυνομίας και του Λιμενικού οι οποίοι έσπευσαν στην παραλία Αγίου Ανδρέα.

Σύμφωνα με το Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Σπύρο Αγγελάκη που μίλησε στο neakriti.gr υπήρξε επιχείρηση εντοπισμού του σκάφους που μετέφερε τα άτομα, στην οποία συμμετείχε και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου που είχε στείλει δικό του σκάφος . Η αστυνομία ενημέρωσε το Λιμεναρxείο για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Χωρίς σκάφη το Λιμενικό

Το απίστευτο στοιχείο είναι ότι το Λιμενικό δεν διαθέτει δικό του σκάφος και έτσι επιστρατεύτηκαν 15 ιδιωτικά σκάφη που μετείχαν στις έρευνες καθώς και λιμενικό σκάφος από το Ηράκλειο.

Παρουσίασε μηχανική βλάβη

Το σκάφος αρχικά παρουσίασε μηχανική βλάβη. Στη συνέχεια άφησε τους μετανάστες - πρόσφυγες , σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα ιδιαίτερα απόκρημνο σημείο .Πολλοί μετανάστες σκαρφάλωσαν από την παραλία και τα βράχια σε υψηλότερα σημεία.

Στη συνέχεια με λεωφορεία μεταφέρθηκανμε τη συνοδεία Λιμενικού και αστυνομίας σε σημείο που υπεδείχθη ,για τη σίτιση και προσωρινή φιλοξενία τους .

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης - Φιλία Σαριδάκη - Βάλια Μπούη - Victor Κουμαντάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News