Κρήτη

Στοιχεία Σοκ: Σβήνει η Κρήτη,άνιση η μάχη με το κάπνισμα

Ένας εφιάλτης που οδηγεί αργά, βασανιστικά στο θάνατο, με συνέπειες που ακόμα και αν δεν είναι μοιραίες μετατρέπονται σε ολέθριες για όλους όσοι έχουν πιαστεί στα δίκτυα του: το τσιγάρο, μια μάστιγα που θερίζει χιλιάδες ζωές και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες προβλημάτων υγείας και θανάτου και των Κρητικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος βρίσκει την Κρήτη σε μια από τις πιο θλιβερές λίστες του τρόμου, καθώς το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά δυνατά σαν σειρήνες κυρίως για έφηβους και γυναίκες.

Για τους μεν πρώτους καθώς κατρακυλούν ασταμάτητα στον όλεθρο παρασυρόμενοι από την κακή νοοτροπία της "μαγκιάς" και του "αντρισμού", που θα περίμενε κανείς ότι θα είχε εκλείψει στις αρχές του προηγμένου 21ου αιώνα, και για τις γυναίκες καθώς τα ποσοστά καπνιστών παραμένουν υψηλά, με δραματικές συνέπειες.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Σιαφάκας, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες έχει ξεπεράσει ακόμα και εκείνον του μαστού, κάτι που οι ειδικοί το διαπιστώνουν με οδύνη σε νεαρές ηλικίας 37-40 ετών. Είναι δραματικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι οι Κρητικοί νέοι δεν απεγκλωβίζονται από τον εφιάλτη, αλλά ηθελημένα παραδίδονται σε αυτόν, κάτι που «θα το πληρώσουμε αργότερα σε κακοήθειες αλλά και σε υψηλά ποσοστά Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), βρογχίτιδας και εμφυσημάτων», όπως σημειώνει ο γνωστός καθηγητής.

Ν.Κατσαρός: Πάνω από 400 τοξικές ουσίες με μία «τζούρα» καπνού

Πάνω από 9.000 διαφορετικές χημικές και  αρωματικές ουσίες, περιέχει μία ρουφηξιά τσιγάρου και μάλιστα οι 400 από αυτές είναι τοξικές, δηλώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου και Χημικός, Νίκος Κατσαρός, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη για τον τρόπο που οι καπνοβιομηχανίες επιχειρούν να προωθήσουν τα συμφέροντα τους.

Βαρύ τίμημα

Σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η Κρήτη πληρώνει βαρύ τίμημα από το κάπνισμα. Στατιστικά, συγκρινόμενο με άλλες περιοχές, το νησί μας καταγράφει πολύ υψηλές συχνότητες σε εμφράγματα και νοσήματα του αναπνευστικού, ενώ οι καρκίνοι του πνεύμονα είναι στα ύψη. Και ο καρκίνος αυτός δεν είναι απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Σιαφάκα, είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο επιθετικός, για τον οποίο η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει μια αξιόπιστη αντιμετώπιση.

Οι παθητικοί

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση, εκείνη που σχετίζεται με τα αθώα θύματα αυτής της ιστορίας, τους παθητικούς καπνιστές, που δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα "σπασμένα" των θεριακλήδων.

«Πρέπει κάποτε να φτάσει και εδώ ο πολιτισμός» ζητά ο κ. Σιαφάκας, εκφράζοντας την ελπίδα κάποια στιγμή η Κρήτη να γίνει πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.

«Δεν μπορεί να πηγαίνεις σε παιδότοπους και να βλέπεις τους γονείς να καπνίζουν. Δε γίνεται να βλέπεις μέσα σε ένα αυτοκίνητο, με κλειστά παράθυρα και τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, να καπνίζει ο μπαμπάς και η μαμά».

Δε φτάνει μόνο η ενημέρωση, αλλά απαιτείται και ο παραδειγματικός, να μην καπνίζουν οι γονείς μπροστά στα παιδιά.

Οι συνέπειες

Και αν ούτε ο καρκίνος ούτε η ΧΑΠ ούτε τα καρδιακά δεν αρκούν σαν εφιάλτες να πείσουν τους καπνιστές να επιχειρήσουν να κόψουν το τσιγάρο, όχι από Δευτέρα αλλά ήδη από χθες, υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα.

«Θέλετε να μείνετε νέες; Με ωραίο δέρμα; Πετάξτε το τσιγάρο», στέλνει το μήνυμα προς τις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους και την ομορφιά ο κ. Σιαφάκας, υπενθυμίζοντας ότι το κάπνισμα, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που δημιουργεί, γερνάει και την επιδερμίδα.

Όσο για τους άντρες, ένα ακόμα επιχείρημα είναι συντριπτικό και καθοριστικό, καθώς είναι γνωστό ότι ο καπνός επηρεάζει τη στύση, με δραματικές συνέπειες στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Άλλωστε, οι έμμεσες συνέπειες είναι εκείνες που κανείς καπνιστής δεν μπορεί να αποφύγει. Το τσιγάρο βλάπτει ολόκληρο τον οργανισμό, σύμφωνα με το γνωστό καθηγητή Πνευμονολογίας.

«Όλοι το ξέρουμε, αλλά επειδή δε μας σκοτώνει αμέσως λέμε "άσε για αργότερα". Και όμως, αν ξέραμε ή μάλλον συνειδητοποιούσαμε τι ζημιά μας κάνει, θα σταματούσαμε αμέσως το τσιγάρο».

Τραγικές

Η διαπίστωση αυτή είναι κομβική για την απαλλαγή από τη μάστιγα του τσιγάρου, όπως σημειώνει και ο διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος-Καρδιάς του ΠΑΓΝΗ κ. Γιάννης Δροσίτης: «Οι συνέπειες του καπνίσματος για τον καπνιστή, τον περίγυρό του και για τη χώρα μας γενικά είναι τραγικές. Ας τις αναλογιστούμε ατομικά αλλά και ως κράτος. Ας εφαρμοστούν οι νόμοι, που ναι μεν υπάρχουν, αλλά στην πράξη όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά στο όνομα του οικονομικού οφέλους κυριολεκτικά απαξιώνονται και χλευάζονται», σημειώνει ο γνωστός θωρακοχειρουργός.

«Κόψτε το τσιγάρο τώρα», συστήνει και η γνωστή επίκουρη καθηγήτρια Παθολογικής-Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Σοφία Αγγελάκη, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη ζωή».

Τα στοιχεία

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Δροσίτης και δείχνουν ανάγλυφα την εικόνα των Ελλήνων καπνιστών και ειδικά των νέων.

* Οι Έλληνες μαθητές χαρακτηρίζονται ως τα "πρώτα φουγάρα" στην Ευρώπη, αφού καπνίζουν 2-3 φορές περισσότερο από τους συνομηλίκους τους των άλλων χωρών της Ευρώπης, όπως προκύπτει από έρευνα του Γαλλικού Κέντρου Έρευνας και Πληροφοριών.

* Τρία στα δέκα Ελληνόπουλα καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο στα 13 τους χρόνια, ενώ ένα στα δύο από αυτά γίνεται συστηματικός καπνιστής.

* Ένας στους δύο εφήβους καπνιστές καταναλώνει περισσότερα από ένα πακέτα τσιγάρα ημερησίως.

* Το 90% του συνόλου των καπνιστών έχουν αρχίσει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 19 ετών.

* Στη χώρα μας τελικά το 60% των ανδρών και το 25-30% των γυναικών καπνίζει συστηματικά. Και αυτό όταν οι μισοί συστηματικοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς πεθαίνει 20 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Επιπλέον, ο μέσος καπνιστής με 20 τσιγάρα την ημέρα έχει 70% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο σε σύγκριση με το μη καπνιστή.

Το παθητικό κάπνισμα

Δραματική είναι η εικόνα και όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, αφού σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Παιδιατρικής Κλινικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, 8 στα 10 παιδιά μεγαλώνουν μέσα στον καπνό του τσιγάρου και γίνονται... «καπνιστές από κούνια». Επίσης, τραγική είναι η διαπίστωση για όσους ασθένησαν με καρκίνο του πνεύμονα, ότι ο 1 στους 5 ήταν παθητικός καπνιστής στην παιδική ηλικία.

«Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα άτομο από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα και περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να "στρατολογηθεί" ένα καινούργιο θύμα», μας υπενθυμίζει ο κ. Γιάννης Δροσίτης.

«Ο καπνός εμπορεύεται το θάνατο και την απάτη. Είναι μια συνεχής επίθεση εναντίον της παγκόσμιας υγείας, που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει», τόνισε. Η έκκληση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι καπνοβιομηχανίες δε στοχεύουν πια στους ήδη καπνιστές, γνωρίζοντας ότι εκείνοι έχουν ήδη εθιστεί, αλλά στους υποψήφιους που πρέπει να προσελκυστούν με έμμεσες μορφές διαφήμισης, κάτι το οποίο συνέβαλε στη μετατροπή του καπνίσματος όχι απλά σε μόδα, αλλά σε σύμβολο αρρενωπότητας για τους άνδρες και απελευθέρωσης για τις γυναίκες, όπως θυμόμαστε από διαφημίσεις, από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά ακόμα και από τραγούδια.

Οι Έλληνες παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτή τη συνήθεια, αγνοώντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος στο μεγαλύτερο μέρος του έχει κηρύξει τον πόλεμο σε αυτό το θανάσιμο κίνδυνο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαφάκας, πλέον «αυτός που καπνίζει στο εξωτερικό θεωρείται χαμηλής πνευματικής στάθμης, ενώ εδώ το ανάστροφο. Πρέπει κάποτε και εδώ να περάσουμε το μήνυμα ότι το τσιγάρο δε σε κάνει άντρα..!».

Όσο για το μήνυμα που στέλνει ο κ. Σιαφάκας, αυτό είναι: «Καλύτερα να προλαμβάνουμε και όχι μόνο στις Παγκόσμιες Ημέρες, με στόχο να βοηθήσουμε κυρίως τους νέους να μην το αρχίσουν».

Ιατρεία διακοπής

Η πιο κλασική δικαιολογία των καπνιστών είναι ότι δεν μπορούν να το κόψουν. Κανείς φυσικά δε θα διαφωνήσει στο ότι ο αποχωρισμός του τσιγάρου είναι δύσκολη υπόθεση. Το αντίθετο. Όμως υπάρχει λύση, δοκιμασμένη, αποτελεσματική και σωτήρια για χιλιάδες Κρητικούς που έκαναν το μεγάλο βήμα και αντί να αφήσουν... «για Δευτέρα» το κόψιμο του τσιγάρου, διέσχισαν το κατώφλι ενός από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και τα κατάφεραν. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη ενός από τα δύο Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος του ΠΑΓΝΗ δρ Ιωάννα Μητρούσκα, το ποσοστό επιτυχίας για όσους επισκέπτονται το ιατρείο και είναι συνεπείς στα ραντεβού τους αγγίζει το εντυπωσιακό 70% και εμφανίζει συνεχώς αυξητικές τάσεις από το 2001, όταν και δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με τη γνωστή επιστήμονα, ετησίως στο ιατρείο 800 με 1.300 άτομα από 18 έως 70 ετών δίνουν τη δική τους μάχη κατά του τσιγάρου, με το 60% από αυτούς να είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών. Αυτοί που το κόβουν πιο εύκολα είναι εκείνοι που το έχουν πάρει απόφαση και το έχουν κάνει προσωπικό τους στοίχημα, ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσους έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και όμως το ξαναρχίζουν, καθώς είναι πιο συνηθισμένοι στις υποτροπές.

Η συμβουλή της κ. Μητρούσκα είναι ένα μήνυμα ζωής: «Μην αναβάλετε την απόφασή σας να κόψετε το τσιγάρο. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας».

Ρεπορτάζ :Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια