default-image

Καλλιεργούν "νόμιμα" κάνναβη στην Κρήτη

Κρήτη
Καλλιεργούν "νόμιμα" κάνναβη στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ήρθε" και στην Κρήτη η πρώτη σπορά ποικιλίας κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης σε χωράφι με έκταση 1,5 στρέμμα στο χωριό Κουφός του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Με βάση μάλιστα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι πια επιλέξιμη και για επιδότηση στην Ελλάδα. Ο σχετικός νόμος υπήρχε από το 2013 παρόλο που μόλις πρόσφατα η δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε επιλέξιμη.

Το υλικό που θα παραχθεί από την καλλιέργεια θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πολλών προϊόντων, όπως και για την κατασκευή της τοιχοποιίας σπιτιού δίπλα στην καλλιέργεια. Η κλωστική κάνναβη είναι αυτή που σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες έχει ποσοστό τετραϋδροκανναβινόλης - που ευθύνεται για τις ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης - περίπου 0,02.

Ο νόμος πέρασε το 2013, αλλά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 6 Απρίλη του 2016 μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.

Που χρησιμοποιείται

Η κάνναβη που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί βγαίνει από την κλωστική, το καναβάτσο του ριγκ, παλιά όλες οι μπαλάσκες του στρατού ήταν από κάνναβη, το λάδι της κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καλλυντικά, για την παρασκευή χρωμάτων, έχει χιλιάδες εφαρμογές.

Μεγάλος επενδυτικός όμιλος με έδρα το Παρίσι στη Γαλλία φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει ήδη λάβει εγκρίσεις μετά την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης,  με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των "ακίνδυνων" ποικιλιών κάνναβης, για να προχωρήσει σε επένδυση μαμούθ κλωστικής κάνναβης δύο ποικιλιών, στη νότια Κρήτη.

Με απόδοση 750 κιλά ανα στρέμμα

Η απόδοση ανά στρέμμα για την κλωστική κάνναβη αγγίζει τα 750 κιλά, ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξευρεθεί περισσότερα από 450 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Ηρακλείου. Ο διεθνής όμιλος φέρεται να έχει ήδη προσεγγίσει 20 παραγωγούς για να αλλάξουν αντικείμενο παραγωγής ή να αξιοποιήσουν χέρσες εκτάσεις λόγω λειψυδρίας ή ερημοποίησης.

Σε ό,τι αφορά το στάδιο της μεταποίησης, φέρεται να έχει ήδη εξευρεθεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από το Τυμπάκι το οποίο αφού ανακαινιστεί και τροποποιηθεί κατάλληλα, αναμένεται να καταστεί σε μονάδα μεταποίησης της κλωστικής κάνναβης σε ίνες για υφαντά, σχοινιά, σπάγκους και υλικά μονώσεων.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρώπη το 2012 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα που απέδωσαν περισσότερους από 115.000 τόνους κλωστικής κάνναβης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλίμα της νότιας Κρήτης ενδείκνυται για ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα, γεγονός που μπορεί να αναζωογονήσει την αγροτική παραγωγή του νησιού. Μόνο στη Γαλλία στον τομέα της μεταποίησης απασχολούνται περισσότεροι από 4.500 υπάλληλοι και στον τομέα της παραγωγής 15.000 αγρότες.

Σχετική ερώτηση στη βουλή, είχαν υποβάλει προ μηνών 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να καταστήσουν νόμιμη την παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News