Κρήτη

Απόβαση Ιεραπετριτών στην 7η ΥΠΕ, για το νοσοκομείο τους

Οι υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, στον βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, για βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, δεν έχουν πείσει τους Ιεραπετρίτες, που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν τις ομόφωνες αποφάσεις του πρόσφατου μονοθεματικού Δημοτικού τους Συμβουλίου.

Επειδή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έχουν χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις, το πρωί της Τετάρτης 1ης Ιουνίου, θα κάνουν απόβαση έξω από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται για το Νοσοκομείο τους. Προχθές ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Λασιθίου, κατά των συνδεδεμένων διοικήσεων των Νοσοκομείων του Νομού, κατά της 7ης ΥΠΕ και κατά του υπουργείου Υγείας, γιατί έχουν αφήσει χωρίς γιατρούς βασικές κλινικές του Νοσοκομείου  Ιεράπετρας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο της ζωή των κατοίκων, των οικονομικών μεταναστών και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

«Μετά από 6 χρόνια συνεχών αγώνων, χάρη στους οποίους το νοσοκομείο μας εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις συστηματικές προσπάθειες υποβάθμισης και διάλυσής του, δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία και απαξίωση της περιοχής μας», αναφέρει σε γραπτό μήνυμα κάλεσμα η Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο.

«Με 3 Μνημόνια να εφαρμόζονται ήδη καταστρέφοντας την οικονομία και την κοινωνία, με ένα ακόμα να έχει ψηφιστεί, και με την τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς να βάζει "κόφτη" σε όλες τις δημόσιες δαπάνες και ταφόπλακα στη δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση και πρόνοια, ξέρουμε πολύ καλά ποιό μέλλον προδιαγράφεται για το δικαίωμά μας στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Δε θα το ανεχτούμε, όπως δεν υποκύψαμε στα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιχείρησαν να μετατρέψουν το μοναδικό νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Κρήτης σε Κέντρο Υγείας», προσθέτουν θυμίζοντας τους αγώνες που προηγήθηκαν.

«Τα αιτήματα της Ιεράπετρας, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις και τους αγώνες μας είναι συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα. Η πείρα μας έχει δείξει ότι οι υποσχέσεις, ακόμα και οι δεσμεύσεις, είναι ανέξοδες και μοιράζονται εύκολα για να εκτονώσουν την οργή του λαού. Τα 5 χρόνια που η παθολογική μας κλινική υπολειτουργεί, παραλύοντας συνολικά το νοσοκομείο, το αποδεικνύουν περίτρανα: Από το 2012, που σκόπιμα καταργήθηκαν οι δύο οργανικές θέσεις της παθολογικής, όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αρνούνται ή σκόπιμα κωλυσιεργούν να αποκαταστήσουν την αδικία. Στο όνομα του ρεαλισμού και των εφικτών λύσεων, προσφέρουν την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος με προσλήψεις επικουρικών γιατρών των οποίων οι θέσεις έχουν προκηρυχτεί ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα. Επειδή, λοιπόν, έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο έργο θεατές, απαιτούμε συγκεκριμένες, άμεσες και μόνιμες λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή  λειτουργία όλων των κλινικών του νοσοκομείου μας», υπογραμμίζει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα.

Αν και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πέρασε από το ΚΕΣΥΠΕ η αλλαγή δυο ειδικοτήτων του ισχύοντος οργανισμού (ενός οδοντιάτρου και ενός πνευμονολόγου) και έγιναν παθολόγοι έτσι ώστε να μπορεί να προκηρύξει το υπουργείο Υγείας αυτές τις θέσεις, η απόφαση  αυτή δεν έχει πάρει ΦΕΚ και παραμένει απλά μια υπόσχεση.

«Διεκδικούμε νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Να προστεθούν άμεσα οι δύο οργανικές θέσεις που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής και να γίνουν άμεσα οι αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού) που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου μας. Να διασφαλιστεί ένα νοσοκομείο πλήρες, αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν για όλο τον κόσμο, με επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση  στο Δημοτικό κατάστημα για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του συλλαλητηρίου.

«Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και δεν κάνουμε πίσω. Οι υποσχέσεις και τα "θα" δεν μας ικανοποιούν. Θέλουμε  άμεσες αποφάσεις και έργα, όχι άλλα λόγια. Σαν Δήμος συνεχίζουμε κανονικά την διοργάνωση της απόβασης του κόσμου στο Ηράκλειο και έχουμε αναθέσει στον Αργύρη Πανταζή να κλείσει τα λεωφορεία με τα οποία θα μεταφερθούμε έξω από την ΥΠΕ Κρήτης», μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανόλης Φραγκούλης.

«Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από πλευράς επιτροπής αγώνα. Το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο θα γίνει κανονικά όπως το αποφασίσαμε.  Δεν έχουμε αλλάξει θέση επειδή μας έδωσαν κάποιες υποσχέσεις. Καλώ όλο τον κόσμο να βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης, στις 9 το πρωί έξω από το Δημαρχείο για να επιβιβαστούμε στα λεωφορείο με προορισμό την ΥΠΕ Κρήτης», μας είπε από την Επιτροπή Αγώνα η κ. Μαρία Κτιστάκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια