Κρήτη

Δίδυμες με διακρίσεις στην Οξφόρδη και "ρεσιτάλ" στο πιάνο

Είναι δίδυμες και η αγάπη της μιας για το πιάνο πολύ γρήγορα πέρασε και στην άλλη. Χωρίς να προέρχονται από μουσική οικογένεια, το ταλέντο που έκρυβαν ήρθε πολύ γρήγορα στο φως, σε ηλικία μόλις 9 χρονών! Από τότε μέχρι σήμερα, οι γνωστές Ηρακλειώτισσες δίδυμες αδελφές Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη έχουν κερδίσει το θαυμασμό όλων με τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στη μουσική αλλά και στην επιστήμη που η καθεμιά έχει σπουδάσει.

Αριστούχες απόφοιτοι της Ιατρικής και της Βιολογίας, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη, πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία στο πιάνο, οι 25χρονες σήμερα ταλαντούχες πιανίστριες λατρεύουν εξίσου τη μουσική και την επιστήμη και δεν μπορούν να αποχωριστούν ούτε τον ένα αλλά ούτε τον άλλο δρόμο, αφού η τέχνη συμπληρώνει την επιστήμη στις γνώσεις και στις εμπειρίες που αποκομίζουν. Όπως, άλλωστε, και εκείνες ως δίδυμες αδελφές αλληλοσυμπληρώνονται, κάτι που και ο ακροατής αντιλαμβάνεται όταν ακούει τους ξεχωριστούς ήχους του πιάνου, όπως τα δάχτυλά τους χαϊδεύουν τα πλήκτρα.

Αν και γεύτηκαν την επιτυχία και την αναγνώριση σε πολύ μικρή ηλικία, δε σταματούν εδώ.

Σκοπεύουν, όπως λένε, να συνεχίσουν να μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική με τον κόσμο, να δίνουν ρεσιτάλ και να κάνουν περιοδείες. Σήμερα στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν από την Οξφόρδη, όπου βρίσκονται, μιλούν για το πώς ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται το ταλέντο τους στο πιάνο, για τις σπουδές και τις συνεργασίες που έχουν κάνει με γνωστούς μουσικούς καλλιτέχνες, τα βραβεία που έχουν κερδίσει, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια, στα οποία πάντα επιστήμη και μουσική πάνε μαζί. Επίσης σχολιάζουν τη μουσική παιδεία της Ελλάδας σήμερα.

Συνέντευξη στη Μαρία Αντωνογιαννάκη

- Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και το πιάνο; Είχατε κάποιο ερέθισμα από τον οικογενειακό σας χώρο;

Μαριάννα: «Οι γονείς μας μάς έπαιρναν από μικρές μαζί τους σε πολλές συναυλίες. Με είχε ενθουσιάσει το πολυφωνικό ηχόχρωμα του πιάνου, κι έτσι είπα μια μέρα στους γονείς μου ότι θέλω να μάθω πιάνο. Άρχισα ιδιαίτερα μαθήματα με μια φίλη της μητέρας μου σε ένα μικρό χωριό στην Κρήτη, όταν ήμουν περίπου 9 χρονών. Μετά από ένα χρόνο, επειδή προχωρούσα πολύ γρήγορα, η καθηγήτρια ένιωθε ότι χρειαζόμουν πιο προχωρημένα και εντατικά μαθήματα μουσικής, κάτι που η ίδια δεν μπορούσε να προσφέρει. Οπότε μου πρότεινε να ξεκινήσω μαθήματα σε ωδείο. Αμέσως μου προσέφεραν υποτροφία, υπό τον όρο ότι οι γονείς μου θα μου έπαιρναν ένα πιάνο. Έτσι στα ένατά μου γενέθλια ήρθε το πρώτο μας πιάνο».

Στεφανία: «Συνειδητά, δεν είχαμε κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα κάποιος μουσικός στην οικογένεια. Ασυνείδητα όμως, ναι ίσως. Η μουσική ήταν πάντα εκεί - ακούσματα κατά την ανάπτυξη ή/και εντυπωμένα στα γονίδια. Πιο μικρή ασχολούμουν περισσότερο με τον αθλητισμό και προτιμούσα να παίζω ποδόσφαιρο/τένις, με τα οποία κατά σύμπτωση ασχολούμαι και πάλι τώρα στην Οξφόρδη (κυπελλούχος ομάδα ποδοσφαίρου της Οξφόρδης). Εκείνη την εποχή τρέχαμε σε μαθήματα ξένων γλωσσών και τελειώναμε πολύ αργά με τα μαθήματα της Μαριάννας στο ωδείο. Μια βραδιά, καθώς περίμενα την αδερφή μου να ολοκληρώσει το μάθημα πιάνου, η διευθύντρια του ωδείου μού πρότεινε να ξεκινήσω κι εγώ μαθήματα αντί να κάθομαι να περιμένω. Δεν είχα το θάρρος να πω όχι - οπότε σκέφτηκα να δώσω στο πιάνο μια ευκαιρία. Μου άρεσε πολύ και γρήγορα έφτασα στο ίδιο επίπεδο με την αδερφή μου, ίσως επειδή την άκουγα να μελετάει στο πιάνο κάθε μέρα πριν πάμε στο σχολείο. Μετά από ένα χρόνο, λάβαμε μέρος στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum στην Αθήνα για 4 χέρια και κερδίσαμε το 3ο βραβείο».

-Πώς συνδυάζετε σπουδές και μουσική; Είναι εύκολο αυτό;

«Ξεκινήσαμε τις επιστήμες και τη μουσική παράλληλα από μικρή ηλικία, με οργάνωση χρόνου, αφοσίωση, πειθαρχία και πολλή όρεξη. Έπρεπε να οργανώνουμε με κάποιο τρόπο το ημερολόγιό μας, ώστε να συμπεριλαμβάνει τα μαθήματα του σχολείου, τα μαθήματα πιάνου, τη μελέτη, τα ρεσιτάλ και τους διαγωνισμούς. Έπρεπε συνεχώς να είμαστε ο δάσκαλος/γραμματέας/κριτής του εαυτού μας. Συχνά αντιμετωπίζαμε το bullying στο σχολείο επειδή ήμασταν "διαφορετικές". Όμως, η μία στήριζε την άλλη και το συνηθίσαμε. Όποτε έρχονταν στιγμές όπου εμφανιζόταν η ανάγκη να διαλέξουμε την επιστήμη ή τη μουσική, δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο να αποχωριστούμε. Το ένα πεδίο συμπλήρωνε το άλλο στις γνώσεις, στα συναισθήματα, στις εμπειρίες και γενικά στον πνευματικό πλούτο. Οπότε αποφασίσαμε να σπουδάσουμε επιστήμες και μουσική παράλληλα. Ήταν η επιλογή που μας χαροποιούσε περισσότερο. Και όταν κάτι σε χαροποιεί, ξεχνάς εάν αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο».

- Τι σημαίνει για εσάς η μουσική και το πιάνο;

«Μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που σου δίνει έμπνευση, όραμα, ελπίδα, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και ευαισθησία. Είναι μια διέξοδος από την καθημερινή ζωή και ταυτόχρονα είσοδος στην πραγματική αξία της ζωής. Σε μαθαίνει να εκτιμάς την ομορφιά που μπορείς να ανακαλύψεις πίσω από κάτι που μπορεί αρχικά να φαίνεται πολύπλοκο. Να βρίσκεις την κρυμμένη ιδέα-θησαυρό πίσω από την πολύπλοκη ομορφιά της φύσης. Σε κάνει άνθρωπο. Είναι εξερεύνηση του εαυτού μας, συνεξερεύνηση με το συνθέτη και το κοινό. Με το πιάνο μπορεί κανείς να δημιουργεί πολλές εικόνες και να μιμείται τη φωνή και πολλούς ήχους της φύσης. Έχει τεράστιο ρεπερτόριο σε σύγκριση με άλλα μουσικά όργανα. Μπορεί να παιχτεί ως σόλο, σε μουσική δωματίου και με ορχήστρα. Σε κάθε συναυλία πρέπει να δημιουργείς μια καινούργια σχέση με το πιάνο, επειδή κάθε πιάνο είναι διαφορετικό, έχει άλλο χρώμα/δυναμικές, άλλες δυνατότητες, άλλα ελαττώματα και άλλα προτερήματα και άλλο χαρακτήρα. Πρέπει να γίνει ο καλύτερός σου φίλος για τη βραδιά εκείνη».

- Έχετε αποσπάσει πολλά βραβεία, αριστεία και θετικές κριτικές, ενώ έχετε συνεργαστεί και με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες και είστε μόλις 25 χρονών! Πώς νιώθετε για όλα αυτά;

Μαριάννα: «Είμαστε πολύ χαρούμενες για όλα αυτά, αλλά επίσης ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξη από τους γονείς και τους καθηγητές μας. Παράλληλα, νιώθουμε ότι έχουμε την ευθύνη να συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση στις σπουδές μας και να βάζουμε πάντα καινούργιους στόχους».

Στεφανία: «Η σκληρή δουλειά, οι πολλές ώρες μελέτης, η ωρίμανση στην ερμηνεία ενός μουσικού έργου και η γνωριμία με σπουδαίους καλλιτέχνες ήταν το ταξίδι. Με τη σκληρή δουλειά ανταμείφθηκαν οι κόποι, ήρθαν και τα βραβεία. Όμως τα βραβεία δεν ήταν ο αυτοσκοπός, το μεγαλύτερο βραβείο είναι το ταξίδι».

- Είστε δίδυμες και επιλέξατε να είστε μαζί και στη μουσική. Πώς είναι αυτό το συναίσθημα; Έχετε χωρίσει ποτέ; Θα συνεχίσετε μαζί και στο μέλλον;

«Αυτό το "μαζί" στη μουσική είναι φυσιολογικό συναίσθημα για εμάς, καθώς ξεκίνησε πριν τη γέννηση, όταν πρωτοακούσαμε μαζί το ρυθμικό χτύπο της μητρικής καρδιάς. Την πρώτη φορά που χωρίσαμε στην ουσία ήταν στο Πανεπιστήμιο, όπου η μία πήγε στην Ιατρική Σχολή και η άλλη στη Βιολογία. Όμως είναι πιο ενδιαφέρον που ασχολούμαστε με διαφορετικές επιστήμες επειδή μαθαίνουμε η μία από την άλλη και δεν υπάρχει ανταγωνισμός, παρά μόνο συναγωνισμός. Παρά το ότι μοιάζουμε, πολλοί μας λένε ότι είμαστε τελείως διαφορετικές όταν παίζουμε πιάνο. Αυτό είναι λογικό επειδή έχουμε διαφορετικό χαρακτήρα. Συχνά παίζουμε έργα για τέσσερα χέρια ή δύο πιάνα, τα οποία συνθέτουμε μαζί και οι ιδέες μας αλληλοσυμπληρώνονται».

- Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η μουσική μας παιδεία είναι σε καλό επίπεδο; Σκέφτεστε να επιστρέψετε ποτέ στην Ελλάδα για να συνεχίσετε την καριέρα σας στο πιάνο;

«Είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε γενικεύσεις για όλη την Ελλάδα όσον αφορά στη μουσική παιδεία. Επίσης, εξαρτάται ποιες χώρες και μουσικές σχολές συγκρίνουμε. Η αλήθεια είναι ότι, όπως σε κάθε τόπο και χρόνο, ναι υπάρχουν περιπτώσεις και στην Ελλάδα όπου νέοι με σωστή μουσική εκπαίδευση και οικογενειακή στήριξη μπορούν να φτάσουν σε πολύ αξιόλογο μουσικό επίπεδο. Η καριέρα ενός σολίστ περιλαμβάνει πολλά ταξίδια. Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα. Ως εκ τούτου, η έδρα ενός μουσικού είναι όλος ο κόσμος, δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα/πολιτισμό/λαό».

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ρεσιτάλ σε Αγγλία και Ελλάδα

- Ποιες από τις συνεργασίες σας με Έλληνες ή με ξένους μουσικούς ξεχωρίζετε και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον (Έλληνες και ξένους μουσικούς);

«Όλες οι συνεργασίες μας με αναγνωρισμένες προσωπικότητες της τέχνης, όπως με τους αξιόλογους συνθέτες Κώστα Μυλωνά, Γιώργο Μηνά, Γιάννη Γιανόπουλο, το βιρτουόζο βιολιστή/μαέστρο Γιάννη Γεωργιάδη και τον προικισμένο μαέστρο Κωνσταντίνο Δημηνάκη, ήταν και είναι σημαντικές και μοναδικές για εμάς. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια. Όσο για το μέλλον, θαυμάζαμε πάντα τις αδερφές Labeque και θα ήταν όνειρο να συνεργαστούμε και με αυτές κάποια στιγμή! Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε συνεργασία, από τον πιο αρχάριο μέχρι και τον πιο καταξιωμένο καλλιτέχνη, μπορείς να μάθεις πάρα πολλά».

-Από κοντά θα μπορούμε να σας συναντήσουμε στην Κρήτη αρχές Ιουλίου, λόγω της συμμετοχής σας στο 3ο Aegean Arts διεθνές φεστιβάλ; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή σας τη συμμετοχή.

«Το Aegean Arts είναι ένα ιδιαίτερο και μοναδικό διεθνές φεστιβάλ μουσικής και τέχνης, που στολίζει το πολιτιστικό ημερολόγιο της Κρήτης. Διοργανώθηκε με κύριο σκοπό να αναδείξει νέα ταλέντα και ανερχόμενους εξαιρετικούς μουσικούς απ' όλο τον κόσμο. Το χωριό όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ είναι το μέρος όπου πρωτοξεκινήσαμε μαθήματα πιάνου όταν ήμασταν 9 ετών. Επομένως, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς να παίζουμε στη "μουσική γενέτειρά" μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;  

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να μοιράζουμε την αγάπη μας για τη μουσική με τον κόσμο, να δίνουμε ρεσιτάλ και να κάνουμε περιοδείες. Συγκεκριμένα, εκτός από το 3ο Aegean Arts διεθνές φεστιβάλ και συναυλίες το καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχουμε τέσσερα ρεσιτάλ στην Αγγλία το Σεπτέμβρη, πέντε το Φλεβάρη και ετοιμαζόμαστε για δύο ακόμη διεθνείς διαγωνισμούς, όπου θα παίζουμε και σόλο και μαζί στο πιάνο!».

Σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες

Οι δίδυμες αδελφές Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη γεννήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης το 1991 και είναι απόφοιτες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου. Ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών. Μόλις ένα χρόνο αργότερα κέρδισαν το 3ο βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum και υποτροφία για όλες τις μουσικές τους σπουδές από το Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου. Απέκτησαν το πτυχίο πιάνου σε ηλικία 15 ετών με άριστα παμψηφεί, πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με άριστα παμψηφεί και σε ηλικία μόλις 17 ετών το δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί, διάκριση και 1ο βραβείο με καθηγητές την Κάλλια Αναστασάκη και τον Δημήτρη Τουφεξή.

Έχουν βραβευτεί με πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσά τους: 3ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου C.V. Alkan-PJG Zimmerman, 3ο και 5ο βραβείο στην κατηγορία "4 χέρια" στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum (2000/2004), 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Πιάνου στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Μουσικής, 1ο βραβείο στο διαγωνισμό "Νέοι Έλληνες Σολίστ 2011" από τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων, 1ο βραβείο στο διαγωνισμό "Καλύτερης Ερμηνείας Chopin" στο σεμινάριο Δ. Τουφεξή-Ωδείου Ι. Συγγελάκη (Αθήνα), 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα στο Μέγαρo Μουσικής Αθηνών, 1ο μραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Δήμου Λάρισας, δίπλωμα τιμής από το Δήμο Χερσονήσου για την εξαιρετική τους πορεία, "Γιάννης Τζόνκερ" Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη, βραβείο "Παρισιάνου Α.Ε." και 3ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Μουσικής της UNESCO.

Έχουν δώσει πάνω από 50 ρεσιτάλ σε φεστιβάλ μουσικής και σε μεγάλες σημαντικές αίθουσες σε Ελλάδα, Ουαλία, Κύπρο, Αγγλία και Γερμανία με μεγάλη επιτυχία και με εξαιρετικά θετικά σχόλια. Καλούνται συχνά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, όπου έχουν παρουσιάσει τα CD τους ("Romantic Collection" και "Classic Adventure-live in UK").

Από το 2013 συνεχίζουν τη μελέτη τους στο πιάνο με τον Christopher Elton (RAM), ενώ συμμετέχουν σε σεμινάρια/masterclass με διεθνείς πιανίστες και έχουν διδαχθεί από τους: Yonty Solomon, Martino Tirimo, Radoslav Kvapil, Philip Fowke, Phillip Cassard, Bernard Roberts, Eugen Indjic, Peter Donohοe, Graham Caskie, Joanna Macgregor, Bryce Morrison, Anton Kuerti, Αngela Hewitt και Lang Lang. Συνεργάζονται επίσης με τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες Γ. Μηνά και Κ. Μυλωνά, των οποίων έχουν ερμηνεύσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόσφατη επιτυχία της Στεφανίας αποτελεί το ότι η έρευνα που κάνει τον τελευταίο χρόνο στην Οξφόρδη και η οποία δημοσιεύτηκε σε σημαντικό διεθνές περιοδικό. Σημειώνεται πως και η εργασία της για το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε επίσης δημοσιευθεί σε σπουδαίο αμερικανικό περιοδικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια