default-image

Επανάσταση κατά του Καλλικράτη - Θέλουν ιδιωτικό δήμο

Κρήτη
Επανάσταση κατά του Καλλικράτη - Θέλουν ιδιωτικό δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοδιοικητική επανάσταση εναντίον του Καλλικράτη κηρύσσουν φορείς και πολίτες του παλαιού δήμου Ρούβα που βάζουν σε εφαρμογή σχέδιο δημιουργίας ενός ιδιωτικού Κοινωνικού δήμου, με το όλο εγχείρημα να ξεκινά δυναμικά μέσα από τη λαϊκή συνέλευση που διεξήχθη στις κατασκηνώσεις της Γέργερης.

Στόχος όλων είναι η διεκδίκηση και δρομολόγηση έργων ανάπτυξης στη περιοχή και με απώτερο σκοπό την απόσχιση τους από τον Δήμο Γόρτυνα καθώς όπως εξήγησαν η καθημερινότητά τους υποβαθμίζεται συνεχώς και με φόντο τα έργα υποδομής που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό προσανατολίζονται στη σύσταση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπική, με τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά» να προχωρούν άμεσα στη συλλογή υπογραφών από δημότες και με ζητούμενο τη συγκέντρωση περίπου 1.000 υπογραφών ώστε το όλο εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά.

Μάλιστα πρόκειται για μια κίνηση που είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια αλλά είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται δημόσια και στοιχειοθετημένα από επίσημα χείλη σε ευρύ κοινό.

Τα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης «Δήμος Ρούβα ξανά» είναι οι:

-      Σταύρος Ξημεράκης (Παπασταύρος)

-      Φανούριος Οικονομάκης

-      Νίκος Πρινιανάκης

-      Γιώργος Τζωρτζάκης

-      Έριχ Λάις

Δεκάδες άνθρωποι από την περιοχή του πρώην Δήμου Ρούβα, βρέθηκαν σήμερα στον χώρο των κατασκηνώσεων της Γέργερης, για να ακούσουν την πρόταση ή τις προτάσεις που περιμένουν ότι θα τους αλλάξουν τη ζωή.

Η μορφή του νέου δήμου

Αυτό που προσδοκά η ομάδα των ανθρώπων αυτών, είναι η δημιουργία μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την ονομασία «Κοινωνικός Δήμος Ρούβα», που θα αποτελεί ουσιαστικά μια ιδιωτική μορφή Δήμου που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά το παρελθόν υπήρξε πρόταση προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα για την αποχώρηση από τον Καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας ώστε να πάρει μια πιο κρατική μορφή το εγχείρημα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Μαζεύουν υπογραφές

Από 'κει και πέρα, για να λάβει σάρκα και οστά η προσπάθεια και να ξεκινήσει η υλοποίησή της, οι άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά ξεκίνησαν ήδη την συλλογή υπογραφών. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι δημότες του πρώην δήμου Ρούβα είναι 1.500 και για να αποκτήσει την απαραίτητη νομιμότητα θα πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον το 70% αυτών, ήτοι χίλιοι περίπου.

Η διαδικασία θα διαρκέσει για ένα μήνα και αν τελικά μαζευτούν οι υπογραφές, τότε εντός τριμήνου θα υπάρξει η αρχή του νέου αυτού δημοσίου και ιδιωτικού «υβριδρίου» ως μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης στην περιοχή, με τις εκλογές μάλιστα να γίνονται άμεσα για την ανάδειξη εκπροσώπων εντός αυτού.

Αιτία η δεινή κατάσταση του Δ. Γόρτυνας

Κατά τη σημερινή λαϊκή συγκέντρωση στην Γέργερη, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ένα φυλλάδιο με το οποίο τους ενημερώνει για τα επόμενα σχέδια της κίνησης. Κυρίαρχη θέση σε αυτό έχει η τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά του δήμου Γόρτυνας.

Μάλιστα παρατίθεται και η απόφαση από τη Διαύγεια, σχετικά με το ότι ενισχύονται οι φόβοι για την αδυναμία ανάκαμψης, ενώ παραθέτουν την άποψη αυτή λέγοντας ότι τα ελλείματα του Δήμου δεν πρόκειται να ισοσκελιστούν ούτε σε δέκα χρόνια.

Κλείνοντας την άτυπη αυτή επιστολή - κάλεσμα, προς τον κάθε δημότη του πρώην δήμου Ρούβα, αναφέρουν ότι «θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, και να μην περιμένουμε από αλλού να αλλάξει η κατάσταση».

Εφόσον δεν μας κάνετε Δήμο, θα τον κάνουμε μόνοι μας!

Χαρακτηριστικό σημείο της ενημέρωσης αυτής είναι και ο θυμός από τους πολίτες, αφού θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα της περιοχής τους έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσαν  να αποτελούν πόλο έλξης και πηγή εσόδων για όλους.

Αναφορά γίνεται και για την ειδική εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα παίρνει τις αποφάσεις με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες μέσω Λαϊκής Συνέλευσης ανά έξι μήνες.

Θα διοικείται από 5μελή εκτελεστική επιτροπή, που θα εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνέλευσης, στηριζόμενη σε θεματικές επιτροπές, εμπλέκοντας έτσι πολλούς δημότες. Η εκτελεστική επιτροπή θα εκλέγεται κάθε χρόνο και εθελοντικά, δηλαδή χωρίς αμοιβή.

Σύνθημά τους; «Με σχέδιο, επιμονή, υπομονή και κυρίως ενωμένοι, για ένα Δήμο Ρούβα ξανά. Ας το ξεκινήσουμε!». Προσπάθεια που αν τελικά ευοδωθεί, αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο Καλλικρατικό σύστημα και να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Η απάντηση Σχοιναράκη για τον Δ. Γόρτυνας

Δηλώσεις σχετικά με την κίνηση της επιτροπής, έκανε στο Neakriti.gr ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Σχοιναράκης:

"Δεν είμαι αντίθετος με την αυτονόμηση του πρώην δήμου Ρούβα.

Είμαι ανοικτός στην οποιαδήποτε συζήτηση με ουσιαστικό περιεχόμενο και σωστή ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε και με βάση αυτά που μπορούμε να πετύχουμε.

Όμως, νομίζω ότι δεν μπορούν να ξεσηκώνουν μια τοπική κοινωνία, παραπληροφορώντας τη, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τα τεράστια, δυσεπίλυτα προβλήματα του δήμου μας.

Η κοινωνία έχει εκλέξει εκπροσώπους για να διεκδικήσουν και να λύσουν προβλήματα και αυτό κάνουμε καθημερινά.

Δεν ξέρω κατά πόσο μια Επιτροπή μπορεί να …αντικαταστήσει τους νόμιμους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Το μήνυμα που στέλνω στον Γορτύνιο πολίτη είναι ότι παρά τα προβλήματα, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε γιατί καθημερινά αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε και σε αυτό το μεγάλο αγώνα κάνω κάλεσμα σε όλους.  Δεν περισσεύει κανείς.

Να παραμερίσουμε  τυχόν διαφορές μας και όλοι μας ενωμένοι να στοχεύσουμε σε έναν μοναδικό στόχο: ένα καλύτερο αύριο για τον δήμο μας».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Γόρτυνας αναφέρθηκε και στα χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί για την πληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων του πρώην δήμου Ρούβα λέγοντας ότι «το 2015 ο Δήμος Γόρτυνας πλήρωσε 713.000 ευρώ για λογαριασμό του πρώην δήμου Ρούβα.  Συγκεκριμένα,  272.000 ευρώ για την υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ και 441.000 ευρώ στο πλαίσιο της απένταξης του έργου «θέατρο Ρούβα», το οποίο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31/12/2010».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News