default-image

Το μήνυμα του Κρητικού Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ

Κρήτη
Το μήνυμα του Κρητικού Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Πανορθόδοξη Σύνοδο - δηλαδή από την Κρήτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου - θεωρείται σίγουρο ότι θα σταλεί ένα μεγάλο μήνυμα προς τα εκατομμύρια των ορθοδόξων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτό το μήνυμα έδωσε έμφαση μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο κρητικής καταγωγής Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης, που μας παραχώρησε, συνοδευόμενος από το γενικό αρχιερατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Πρόδρομο, στα γραφεία της εφημερίδας μας.

Η παρουσία του στην Κρήτη έχει ασφαλώς σχέση με την κατάλληλη προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου, στην οποία θα μετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μετά από 962 χρόνια, μετά το Σχίσμα του 1054.

Έτσι, γίνονται διαδοχικές συσκέψεις στο νησί και συναντήσεις, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και φορέων.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, όπου οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα της Εκκλησίας, αλλά και οξυμμένα κοινωνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, τη φτώχια και άλλα, στέλνοντας μηνύματα από την Κρήτη.

Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα, οι όροι με τους οποίους μια Εκκλησία ανακηρύσσεται αυτόνομη, οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες, το μυστήριο του γάμου και τα κολλήματα αυτού, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής κ.ά.

Μήνυμα ουσίας

«Ο στόχος μας είναι να στείλουμε από την Κρήτη ένα μήνυμα, μέσα στο οποίο θα εκφραστούν οι αγωνίες, οι τοποθετήσεις όλων των Εκκλησιών, ανά την Οικουμένη. Έχουμε πάνω από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι ζουν σε διαφορετικά μήκη και πλάτη, είτε ζουν στις παραδοσιακές Ορθοδοξίες, είτε ζουν στη διασπορά, γιατί ένα μεγάλο μέρος ζει στη διασπορά», δηλώνει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και στα δεινά των ορθοδόξων χριστιανών στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, ο Μητροπολίτης Γαλλίας σχολιάζει: «Έχουμε οπωσδήποτε το θέμα της προστασίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ιδιαίτερα, το οποίο είναι στην περιοχή, σίγουρα έχει υποφέρει πάρα πολύ, τόσο από τον πόλεμο, από την έξοδο όλων αυτών οι οποίοι φεύγουν από τις εστίες τους, διότι έχουν μετατοπιστεί οι πληθυσμοί. Για μας είναι βασικό να παραμείνει ο χριστιανικός κόσμος και ιδιαίτερα η Χριστιανική Ορθοδοξία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν μπαίνουμε σε πολιτικά ζητήματα. Δεν είναι θέμα το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά δεν είναι στα χέρια μας για να το λύσουμε».

Ωστόσο, επισημαίνει κατηγορηματικά στο σημείο αυτό ότι «εμείς θέλουμε πραγματικά να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Δεν επιθυμούμε ποτέ τον πόλεμο. Ούτε προσδοκούμε. Ούτε επιθυμούμε με τον πόλεμο να λύσουμε το πρόβλημα».

«ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

«Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν»

Απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ μίλησε για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας απέναντι στους συνεχώς και ολοένα αυξανόμενους φτωχούς της Γαλλίας, της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου.

«Εκκλησία εννοούμε όχι μόνο τον κλήρο, αλλά και το λαό. Σε λίγες μέρες θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Κρίση, όπου θα πάνε 5.000 άνθρωποι. Και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, που δείχνει ότι και ο Πατριάρχης, που θα μιλήσει στο συνέδριο αυτό, νιώθει ότι έχει μια ευθύνη. Και είναι και αυτό το μήνυμα που ήθελαν να δείξουν όταν πήγαν στη Λέσβο πριν από ένα μήνα μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Γιατί ακριβώς θέλουν να δείξουν και μια άλλη διάθεση συμπαράστασης στον καθένα που έχει ανάγκη στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή μαστίζεται από το προσφυγικό ζήτημα»...

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει γιατί η φιλανθρωπία είναι μέσα στην Εκκλησία.

«Αυτό το οποίο λέμε εμείς ότι είναι φιλανθρωπία είναι η αγάπη προς τον πλησίον. Είναι η συμπαράσταση. Και να σας πω επίσης ότι η μισαλλοδοξία δεν ήταν ποτέ στις διαστάσεις και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας. Ο Χριστός δεν έκανε διάκριση μεταξύ εθνοτήτων. Όλοι είναι άνθρωποι στα μάτια του Θεού και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η Εκκλησία ποτέ δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα σε οποιονδήποτε».

ΠΙΕΣΕΙΣ

Γάμος ιερέων

Η "Νέα Κρήτη", έχοντας δεχτεί κατά καιρούς σχετικές πιέσεις από ιερείς, έθεσε εξάλλου και το ζήτημα του δεύτερου γάμου ενός ιερέα, στην περίπτωση που η σύζυγός του έχει πεθάνει. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς στο Ηράκλειο που συζούν με νέα σύντροφο, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να την παντρευτούν. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ απαντά για το σοβαρό αυτό ζήτημα:

«Αυτό το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει μόνο τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης ο ίδιος το έχει θέσει επανειλημμένως. Αλλά δεν μπορεί να πάρει η Εκκλησία η δική μας μια μονομερή απόφαση. Πρέπει να είναι μια απόφαση πανορθόδοξη. Κι ενώ είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πιο διαλλακτικό, εντούτοις εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση σε ό,τι αφορά το δεύτερο γάμο των κληρικών, εάν δεν είναι μια απόφαση η οποία απηχεί και τις θέσεις και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News