Κρήτη

Συνεχίζεται η αγωνία για τους μετανάστες στη Σητεία

Αφού βρήκαν την πόρτα κλειστή από τα αρμόδια υπουργεία, δεν μπόρεσαν παρά να φιλοξενηθούν στο χώρο που πρότεινε ως διέξοδο ο Δήμος Σητείας, στον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι της πόλης υπό αντίξοες συνθήκες.

Από την κρατική αναλγησία, οι μετανάστες βρήκαν παρηγοριά χάρη στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και των Διασωστών Έκτακτων Αναγκών Κρήτης, όμως και οι ψαράδες στο Παλαίκαστρο βοήθησαν στην ασφαλή μεταφορά του μωρού 9 μηνών, 5 παιδιών, 12 εφήβων κάτω των 16 ετών, 28 ανδρών και 20 γυναικών από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Συρία, ενώ οι διακινητές ένας Ουκρανός και ένας Βούλγαρος που παρέμειναν στην νήσο Ελάσα, συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση του λιμενικού.

Οι Σητειακοί και ολόκληρο το Λασίθι και η Κρήτη απέδειξαν στην πράξη την φιλοξενία τους με την παροχή γευμάτων, στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων από τους Συλλόγους Εστίασης και Ξενοδόχων και τους εθελοντές που προσέφεραν ακόμα και παιχνίδια στα παιδάκια για να ξεχάσουν τον πόνο τους, ενώ οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σητείας φρόντισαν για την υγεία τους.

Βάσει της νέας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας θα πρέπει οι μετανάστες μετά την καταγραφή, φωτογράφιση και αποτύπωσή τους να επαναπροωθηθούν στην γείτονα χώρα από όπου και είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι της Μαρμαρίδας.

Αυτό, παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει και μέχρι πότε θα παραμένουν οι μετανάστες όμηροι της γραφειοκρατίας, σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφού θεωρεί ότι αυτό το περιστατικό είναι μόνο η αρχή, όσων καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και η κυβέρνηση και όχι  μόνη της η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές, όπως δυστυχώς συμβαίνει.

Συνεχίζουν να φιλοξενούνται στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού της Σητείας οι μετανάστες που διασώθηκαν με δραματικό τρόπο ανοιχτά της Κρήτης, όταν η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οι διακινητές τους, ένας Βούλγαρος και ένας Γεωργιανός παρέμειναν στην νήσο Ελάσα, με τους μετανάστες να μεταφέρονται σε πιο ασφαλές σημείο. Κατά τη διαδικασία της διάσωσής τους βοήθησαν ντόπιοι ψαράδες όπως και οι Λιμενικές Αρχές, ενώ το μέλλον τους διαγράφεται πλέον βάσει των νέων ευρωπαϊκών συνθηκών που υπογράφτηκαν με την Τουρκία. Αναμένεται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και από κει στην γείτονα χώρα, αφού η αρχική τους θέση ήταν η Μαρμαρίδα.

Πρόκειται για ένα μωρό εννέα μηνών, πέντε παιδιά, δώδεκα έφηβους κάτω των 16 ετών, 28 άνδρες και 20 γυναίκες. Κοντά τους βρίσκονται άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού, γιατροί του νοσοκομείου Σητείας, η ΕΔΕΑΚ, εθελοντές, η Περιφέρεια, ο Δήμος Σητείας και πολλοί άλλοι προσφέροντάς τους φαγητό και ιατρική φροντίδα.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε το neakriti.gr από την άφιξη των μεταναστών, την παροχή των πρώτων βοηθειών ,ενώ στο βίντεο διακρίνεται και η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν.

Μεταξύ των 64 μια έγκυος και ενα μωρό

Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Πακιστανοί, Σύριοι, είναι μεταξύ των 64 ατόμων, πλην των δύο δουλεμπόρων, ενός Ουκρανού και ενός Γεωργιανού, οι οποίοι κρατούνται στο Λιμεναρχείο Σητείας, για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τη σχηματισθείσα εις βάρους τους δικογραφία για παράνομη διακίνηση μεταναστών και έκθεσης της ζωής τους σε κίνδυνο.

Μεταξύ των μεταναστών αρκετές γυναίκες και 17 παιδιά όλα κάτω των 16 ετών με το μικρότερο εννέα μηνών. Έγκυος είναι επίσης η μία εκ των γυναικών.

Οι λιμενικές Αρχές Σητείας, ολοκλήρωσαν την ταυτοποίησή τους γύρω στις 4 χθες το απόγευμα.

Ένα κορίτσι χαιρετά τον τηλεοπτικό φακό, ευχαριστώντας όσους την έσωσαν...

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης, Νίκος Πετάσης

Σχόλια