Κρήτη

Διεθνές βραβείο για την ταινία «Το μέσα Φως» στο Λονδίνο

Η ταινία «Το μέσα Φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη σε παραγωγή του Μουσείου «Λυχνοστάτης», απέσπασε 2 βραβεία στο Λονδίνο στο πρόσφατο 9ο London Greek Film Festival. Συγκεκριμένα, έλαβε το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ (μαζί με την ταινία 'Argo Navis'') και το βραβείο Μουσικής για την πρωτότυπη μουσική που έγραψε για την ταινία ο Βαγγέλης Φάμπας.

Το Φεστιβάλ, που οργάνωσαν ο σκηνοθέτης Χρήστος Προσύλης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Γκαβός, συγκέντρωσε μεγάλο μέρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της φετινής χρονιάς.  Η ταινία «Το μέσα Φως» έτυχε εξαιρετικής υποδοχής τόσο από το κοινό του Λονδίνου όσο και από τον Έλληνα πρόξενο στο Λονδίνο κ. Δεμέστιχα και τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεωργιάδη που εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για το έργο του Μουσείου «Λυχνοστάτης».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές της σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των περιφερειακών προβολών επιλεγμένων ταινιών του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έτσι, η ταινία «Το μέσα Φως» προβάλλεται μεθαύριο Δευτέρα 30/5 στην Πρέβεζα  («Όασις», ώρα 21.00) με την οργανωτική μέριμνα της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι προβολές της στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στον κινηματογράφο «Λαίς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, στάση μετρό Κεραμεικός) η ταινία προβάλλεται στις 22:00 καθημερινά μέχρι και την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου Λυχνοστάτης, Γιώργης Μαρκάκης, καταθέτει με γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του, όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ' χει κλείσει εντός του».

Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο Λυχνοστάτης, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Σχόλια