default-image

Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Σύνοδο

Κρήτη
Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Σύνοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Κισσάμου, από 17 έως 27 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, καθώς θα είναι η πρώτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, μετά το 787 μ.Χ. και το σχίσμα που ακολούθησε μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στα πλαίσια αυτής, στο νησί μας θα αφιχθούν περισσότεροι από 600 ορθόδοξοι ιεράρχες απ' όλο τον κόσμο, ενώ ήδη πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν το σημαντικό αυτό γεγονός.

Αποτελεί γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει πολλοί αιώνες από την τελευταία φορά που συγκλήθηκε Σύνοδος με πανορθόδοξο χαρακτήρα. Για την προετοιμασία της εργάστηκαν, επί πολλές δεκαετίες, κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε συνεργασία και συνοδοιπορία με τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε τις τελικές αποφάσεις γύρω από τις διαδικασίες της σύγκλησης της Συνόδου, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τις κατά τόπους Συνόδους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει το προνόμιο και ταυτόχρονα την υψηλή αποστολή να προεδρεύσει στις εργασίες της Συνόδου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα θέματα

Τα θέματα τα οποία θα εξετάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι τα εξής: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς το λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο και στ) Η Ορθόδοξη διασπορά.

Το πρόγραμμα

Οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τα μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα φτάσουν στα Χανιά στις 16 Ιουνίου. Το Σάββατο 18 Ιουνίου (Ψυχοσάββατο), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου, θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις μνήμην των κεκοιμημένων προπατόρων μας. Την ίδια μέρα, μετά την άφιξη των προκαθημένων στο Ηράκλειο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου, στις 6:30 μ.μ., θα τελεστούν η επίσημη υποδοχή, η Δοξολογία και ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Πεντηκοστής. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου, θα τελεστεί το συλλείτουργο των προκαθημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, παρουσία και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου έως και το Σάββατο 25 Ιουνίου, οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, και θα ολοκληρωθούν πανηγυρικά κατά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 26 Ιουνίου, με συλλείτουργο των προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News