default-image

Eικόνες των μεταναστών και η θαλαμηγός που εξέπεμψε SOS (video)

Κρήτη
Eικόνες των μεταναστών και η θαλαμηγός που εξέπεμψε SOS (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη δραματική διάσωση των μεταναστών στο Λασίθι όταν η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν (στη φωτογραφία) εξέπεμψε σήμα κινδύνου και την αγωνιώδη αναζήτηση χώρου όπου θα μεταφερθούν, βρέθηκε τελικά λύση από το δήμο Σητείας για τη φιλοξενία τους, καθώς οδηγήθηκαν στον επιβατικό σταθμό του Λιμανιού της Σητείας.

Εκεί υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες όπου έχουν μεταφερθεί στρώματα και κλινοσκεπάσματα από τους Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας και Σητείας και έχει εξασφαλιστεί η τροφή τους μέχρι και τη Δευτέρα όπως δήλωσε στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σητείας, κ. Μπάμπης Λεβεντέρης.

Από το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής να προσφέρουν βοήθεια ομάδες εθελοντών Σαμαρειτών, οι οποίες θα συνδράμουν με βάρδιες.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε το neakriti.gr από την άφιξη των μεταναστών, την παροχή των πρώτων βοηθειών ,ενώ στο βίντεο διακρίνεται και η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν

Μεταξύ των 64 μια έγκυος και ενα μωρό

Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Πακιστανοί, Σύριοι, είναι μεταξύ των 64 ατόμων, πλην των δύο δουλεμπόρων, ενός Ουκρανού και ενός Γεωργιανού, οι οποίοι κρατούνται στο Λιμεναρχείο Σητείας, για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τη σχηματισθείσα εις βάρους τους δικογραφία για παράνομη διακίνηση μεταναστών και έκθεσης της ζωής τους σε κίνδυνο. Μεταξύ των μεταναστών αρκετές γυναίκες και 17 παιδιά όλα κάτω των 16 ετών με το μικρότερο εννέα μηνών. Έγκυος είναι επίσης η μία εκ των γυναικών.

http://www.neakriti.gr/temp/CACHE_500X300_1_1324262.JPG"> Μεταξύ των μεταναστών γυναίκες, μια έγκυος και ένα μωρό

Οι λιμενικές Αρχές Σητείας, ολοκλήρωσαν την ταυτοποίησή τους γύρω στις 4 το απόγευμα.

Ένα κορίτσι χαιρετά τον τηλεοπτικό φακό, ευχαριστώντας όσους την έσωσαν...

Σύλληψη δύο διακινητών δουλεμπόρων

Οι λιμενικές Αρχές Σητείας έχουν συλλάβει δύο διακινητές δουλεμπόρους εκ των οποίων ο ένας Ουκρανός και ο άλλος Γεωργιανός, μετά τον εντοπισμό θαλαμηγού με 65 μετανάστες η οποία και εξέπεμψε SOS στις 03.00 το πρωί ανατολικά του Παλαίκαστρου στο Λασίθι.

Πρόσωπα, παρά την ταλαιπωρία γαλήνια αφού γλίτωσαν το θάνατο...

Το χρονικό

Αμέσως κινήθηκε το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή καθώς η θαλαμηγός έπλεε ακυβέρνητη και με τη βοήθεια των ψαράδων στο σύνολο τους οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Κουρεμένου.

Μετά τη φιλοξενία τους, θα ακολουθήσει η διαδικασία της επανεισδοχής τους στη χώρα από την οποία επιβιβάστηκαν στο δουλεμπορικό σκάφος, δηλαδή την Τουρκία.  

Στην περιοχή του Κουρεμένου τους περίμεναν εκτός των λιμενικών και της αστυνομίας, γιατροί του νοσοκομείου, Δήμος και εθελοντές προκειμένου να τους δοθεί η πρώτη βοήθεια σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιεράπετρας Θοδωρή Πατεράκη στο Ράδιο 9,84.

Η πρώτη εξέταση των γιατρών έδειξε πως η κατάσταση της υγείας τους να είναι καλή.

Η αγωνιώδης αναζήτηση χώρου

Στη συνέχεια και με το λεωφορείο του Δήμου μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Σητείας για την καταγραφή τους, ενώ αναζητείτο χώρος που να διαθέτει τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους, καθώς η ΥΠΑ είπε "όχι" στο αίτημα να μείνουν σε κτίριο του αεροδρομίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε αρνητικά για τη φιλοξενία τους στο ΚΕΓΕ ένα κτίριο πλήρως ανακαινισμένο, ενώ εξαιτίας των πανελλαδικών εξετάσεων δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε Γυμναστήρια σχολείων.

Η αστυνομίας εξέταζε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι 65 στις εγκαταστάσεις της πρώην αίθουσας υποδοχής του αεροδρομίου Σητείας. Η σκέψη για φιλοξενία των μεταναστών στην πρώην σχόλη αστυφυλάκων Σητείας είχε απορριφθεί καθώς θέλουν να προστατευτεί ο χώρος και η υλικοτεχνική υποδομή της σχολής.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την εξεύρεση στέγης ο δήμαρχος ανέφερε πως το κεντρικό κράτος εκτός του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη τους και πως Αστυνομία μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούσαν να δώσουν λύση.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη - Μαίρη Καριωτάκη - Γιώργος Σαχίνης -Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News