default-image

Κλαίνε και οδύρονται για τα 65 εκ.€ που παραμένουν άφαντα

Κρήτη
Κλαίνε και οδύρονται για τα 65 εκ.€ που παραμένουν άφαντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 65 εκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει "φτερά" και μέχρι σήμερα δεν έχουν φτάσει στους δικαιούχους των καταστροφών του 2013, με το φάκελο να χάνεται κάπου στη διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και τη σχοινοκαρπία να "βυθίζει" σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα. 

Τα χρήματα υποτίθεται ότι ήταν διαθέσιμα και ο φάκελος χρειαζόταν μόνο έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πλην όμως, μέχρι και σήμερα 3 χρόνια μετά, χρήματα οι δικαιούχοι όχι δεν έχουν δει αλλά μέχρι και ο φάκελος αγνοείται που βρίσκεται όπως και τα χρήματα.

Οι δυσμενείς παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

Οι συνέπειες τότε των νοτιάδων σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και μάλιστα σε άσχημη χρονικά συγκυρία, είχε δημιουργήσει σοβαρότατο θέμα που κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, πλην όμως μέχρι σήμερα, τα 65 εκατομμύρια που αποφασίστηκε να δοθούν στους παραγωγούς, έχουν κάνει φτερά.

Όπως τόνισαν αγροτοσυνδικαλιστές από το Ηράκλειο οι διαδικασίες είναι τόσο δαιδαλώδεις, και οι παραγωγοί τόσο εκτεθειμένοι ακόμη και σε ζητήματα που υποτίθεται ότι υπάρχει η μέριμνα της πολιτείας, εξηγώντας ότι και να βρεθεί που είναι τα χρήματα, είναι πιθανό ότι θα πάρει ακόμη και χρόνια για να φτάσουν στους δικαιούχους, όπως ακριβώς είχε γίνει με τον περονόσπορο το 2011 που μέχρι και σήμερα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ενστάσεις που κατατέθηκαν.

Στο ίδιο έργο θεατές φοβούνται πάντως, ότι μπορεί να βρεθούν και φέτος οι παραγωγοί με τις καιρικές συνθήκες. Ήδη από το δήμο Καντάνου και Σελίνου έχουν αποτυπωθεί προβλήματα με τις καλλιέργειες που όμως δεν μπορεί να πιστοποιήσει ο ΕΛΓΑ που δεν μπορεί να κάνει ελέγχους μετά την απόφαση να μετακινούνται οι εκτιμητές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Η αγωνία επιπλέον διευρύνεται καθώς ζητούμενο παραμένει αν το πρόβλημα με τα ελαιόδεντρα μπορεί να πιστοποιηθεί ότι προέκυψε πριν ή μετά το δέσιμο του καρπού, καθώς αν αποδειχθεί ότι η ζημιά επήλθε πριν την καρπόδεση δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. 

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News