default-image

Κάτοικοι αναλαμβάνουν δράση σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο

Κρήτη
Κάτοικοι αναλαμβάνουν δράση σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίνουν ζωή στην παλιά πόλη από επιλογή, όπως και δίνουν καθημερινά μάχες για να κρατήσουν τις κατοικίες τους ζωντανές και με βιώσιμο τρόπο. Ο λόγος για τους κατοίκους των ιστορικών κέντρων σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο οι οποίοι ενώνουν δυνάμεις και συντεταγμένα διεκδικούν μια θέση στη σύγχρονη ταλαίπωρη πραγματικότητα των στολιδιών των πόλεων που ταλανίζονται από την ηχορύπανση, την ασυδοσία και τις αυθαιρεσίες.

Οι κάτοικοι των ιστορικών κέντρων των τριών μεγαλύτερων πόλεων του νησιού δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από την παλιά πόλη που αγαπούν, τόσο που μάλιστα ξεκίνησαν διαδικασίες δημιουργίας δικτύου ιστορικών κέντρων. Προ ημερών στο Ηράκλειο έγινε η συνάντηση που εγκαινίασε το εγχείρημα με τους Ηρακλειώτες που είναι σήμερα οργανωμένοι ως Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης, να εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης αντίστοιχου αυτών σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Οι φορείς αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους παρεμβαίνουν στα κοινά για να διεκδικήσουν την αρμονική συνύπαρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την πρώτη κατοικία, καταλήγοντας στο ότι η φυσιογνωμία των προβλημάτων είναι παρόμοια σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ωστόσο φαίνεται ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της παρανομίας και της ασυδοσίας.

Αιχμή του δόρατος παραμένουν οι παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και η ηχορύπανση που καθιστούν τον βίο αβίωτο στους κατοίκους ακόμη και ολόκληρο το 24ωρο σε κάποιες περιπτώσεις.

Ήδη οι τρεις κινήσεις έχουν συνυπογράψει υπομνήματα με καταγγελίες και συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα της ηχορύπανσης από καταστήματα διασκέδασης, ενώ βρίσκονται σε επικοινωνία με δίκτυα της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Πρώτο σύμμαχο σε επίπεδο Κρήτης, βρήκαν στη δημοτική παράταξη Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή, η οποία μεταξύ άλλων σε σχετικό δελτίο τύπου ανέφερε ότι η φυσιογνωμία της παλιάς πόλης αλλοιώνεται με χρήσεις που αφορούν μόνο την αναψυχή και την κατανάλωση, όπως και ότι χωρίς τους κατοίκους το ιστορικό κέντρο δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News