default-image

Δήμαρχος μηνύει υπουργείο για τα "χάλια" του νοσοκομείου

Κρήτη
Δήμαρχος μηνύει υπουργείο για τα "χάλια" του νοσοκομείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νομού Λασιθίου, κατά των διοικητικών υπευθύνων (Διοίκηση Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου, 7η ΥΠΕ, και υπουργείο Υγείας) για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικότερα στην Παθολογική Κλινική, προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ενώ έχει ληφθεί η απόφαση για την οργάνωση μιας ακόμη μαζικής διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ιεράπετρας, που θα μεταφερθούν με λεωφορεία το πρωί της 1ης Ιουνίου στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Παρόλο που εδώ και καιρό έχουν επισημανθεί τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε προσωπικό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, η διοίκηση των συνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου από τον Άγιο Νικόλαο, η 7η ΥΠΕ Κρήτης και το υπουργείο Υγείας, έχουν επιδείξει πλήρη αδιαφορία και διοικητική ασυνέπεια, τραυματίζοντας το πιο σημαντικό για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Νοσοκομείου τμήμα, την Παθολογική Κλινική, αφαιρώντας πρωτίστως από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά δύο θέσεις ιατρών Παθολόγων.

Η εν λόγω κλινική βρίσκεται εδώ και ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα σε αδυναμία να υποστηρίξει τις ανάγκες του τομέα της, όσο και συνολικά του Νοσοκομείου Ιεράπετρας (εφημερίες, έκτακτα, επείγοντα), με αποτέλεσμα την καθημερινή έκθεση σε δυνητικό κίνδυνο της ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας του πληθυσμού της περιοχής και των χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν κατά την τουριστική περίοδο τα μικρά και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου με θέμα τα προβλήματα και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει, καθώς το Νοσοκομείο καλείται να καλύψει ανάγκες μεγάλου μέρους της Νοτιοανατολικής Κρήτης, χιλιάδων δημοτών τόσο του Δήμου Ιεράπετρας όσο και όμορων Δήμων, καθώς και των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών και επισκεπτών της θερινής περιόδου.

Ο κ. Καλαντζάκης στη μηνυτήρια αναφορά του ζητά, να διερευνηθεί το κρίσιμο και μείζον ζήτημα που εγκυμονεί κινδύνους, για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του συνόλου των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης ο δήμαρχος Ιεράπετρας: «Το θέμα του Νοσοκομείου αποτελεί φλέγον ζήτημα του Δήμου Ιεράπετρας. Με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ζήτησα τη διερεύνηση της εν λόγω κατάστασης από τον Εισαγγελέα, καθώς πρόκειται για ζήτημα που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για ολόκληρο τον Δήμο Ιεράπετρας. Είναι γεγονός ότι η συνεχιζόμενη αδιαφορία των υπευθύνων έχει φτάσει την κατάσταση πλέον στα άκρα. Οι προσπάθειες ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν. Καλώ σύσσωμη την κοινωνία του δήμου Ιεράπετρας να στηρίξει τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, δίνοντας δυναμικό "παρών". Το Νοσοκομείο ανήκει στην Ιεράπετρα και όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό».

Υποσχέσεις για παθολόγους από τον Παύλο Πολάκη

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης είχε την ίδια ώρα συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, με αντικείμενο τα θέματα υγείας στο νομό Λασιθίου και την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Θραψανιώτης παρουσίασε τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει κάθε υγειονομική μονάδα στο νομό και τις ανάγκες που υπάρχουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας και στην προσπάθεια για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής.

Ο κ . Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του οργανισμού του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την δημιουργία 2 ακόμα μόνιμων θέσεων παθολόγων. Είναι βασική ειδικότητα, απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου, ώστε και το ίδιο να μπορεί να λειτουργεί και να αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητές του αλλά και να συμβάλλει στην βελτίωση υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Νομού.

Τόνισε επίσης την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι ενώ έγιναν δυο τροποποιήσεις δεν φρόντισαν τα αυτονόητα.

Ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού με βάση την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου και να προκηρύξει τις 2 νέες θέσεις μόνιμων παθολόγων στο νέο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που ακολουθεί. Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος θα επαναπροκηρυχθούν οι 2 θέσεις παθολόγων (επικουρικός και από ΚΕΕΛΠΝΟ) που δεν είχαν καλυφθεί.

Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα κάλυψης κενών θέσεων σε όλα τα Νοσοκομεία του νομού από τις υπόλοιπες που αναλογούν στην Κρήτη και δεν είχαν κατανεμηθεί, εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Το υπουργείο σε συνεργασία με τη νέα διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Μαυρομάτη, που έχει την ευθύνη κατανομής του προσωπικού, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν άμεσα στη προκήρυξη θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων με βάση τις άμεσες ανάγκες αλλά και τα κενά που αναμένονται από συνταξιοδοτήσεις.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα με τη λήξη των 5μηνων συμβάσεων κοινωφελούς εργασίας και των κενών που θα δημιουργήσουν στα Νοσοκομεία του Λασιθίου. Το Υπουργείο γνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και προχωρά στην κάλυψη των κενών με την τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού που έχει ήδη προσληφθεί.

Ο κ. Πολάκης ενημέρωσε επίσης ότι πολύ γρήγορα θα παραδοθούν στις τοπικές μονάδες και τα νέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που καθυστερούσε … «αδικαιολόγητα» τόσα χρόνια.

«Όλη την προηγούμενη περίοδο ακούστηκαν και γράφτηκαν χαρακτηρισμοί απαξιωτικοί για μένα και τις προσπάθειές μου. Δεν πρόκειται να απαντήσω σ' αυτό το επίπεδο. Δεν βοηθά και δεν οδηγεί στη λύση προβλημάτων. Αντίθετα μάλιστα δυσκολεύει και οξύνει καταστάσεις. Εξ άλλου δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Πιστεύω επίσης ότι αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν τους ασπάζονται και δεν τους υιοθετούν πολλοί.

Από τις συζητήσεις και τις επαφές που είχα τις τελευταίες εβδομάδες για τα νοσοκομεία του νομού, κατάλαβα τόσο την αγωνία όσο και την εποικοδομητική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των άμεσα εμπλεκομένων. Για τους άλλους, ξέρω πως ότι και να πετύχουμε, θα χαθεί στην προαποφασισμένη απόρριψη», δήλωσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News