Κρήτη

Προώθηση κρητικών προϊόντων στην ΕΕ μέσω AREPO

Την Περιφέρεια  Εμίλια - Ρομάνια (Μπολόνια) στην Ιταλία, επισκέφτηκε  η  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής της Περιφέρειας για την προβολή, προώθηση και προστασία των αγροτικών προϊόντων του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διεθνή αγορά.

Οι δυο Περιφέρειες -Κρήτης και Εμίλια Ρομάνια-  συμμετέχουν στο δίκτυο AREPO, και στο Στρασβούργο της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα γενική συνέλευση του δικτύου όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την προστασία  των προϊόντων τους.  Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια  της Εμίλια - Ρομάνια, είναι 2 από τις 27 Περιφέρειες μέλη του Πανευρωπαϊκού δικτύου AREPO,  που  στόχο έχει την προώθηση των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι στην   Περιφέρεια της  Εμίλια - Ρομάνια  παράγεται το  περίφημο τυρί «Παρμεζάνα», ένα προϊόν ΠΟΠ, που βρίσκεται στα μεγαλύτερα σημεία πώλησης του κόσμου και απολαμβάνει  ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου στην συνάντηση της, με την Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενή Τομέα κ. Καζέλι, συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη  συνεργασιών και επαφών μεταξύ των δυο Περιφερειών. Σκοπό, όπως αναφέρθηκε, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και πετυχημένων μοντέλων για την προώθηση των προϊόντων, του αγροτουρισμού, την οργάνωση της επιχειρηματικότητας του πρωτογενή τομέα, της οικοτεχνίας όπως επίσης η από κοινού προώθηση των αγροτικών θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα συμφωνήθηκε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης με  σκοπό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, παραβρέθηκε στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που διοργάνωσε η Ελληνική κοινότητα της Εμίλια-Ρομάνια, προσκεκλημένη του προέδρου της Αχίλλεα Μέτσιου και της επίτιμης προξένου της Ελλάδας στην Μπολόνια Γωγώς Λαμπράκη.

Σχόλια