Κρήτη

Να δοθεί άμεσα λύση για την ενίσχυση του Α.Τ. "Ν. Καζαντζάκη"

Επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου, σε βουλευτές του νομού Ηρακλείου και τον ΠΟΑΣΥ, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στην οποία εκτιμά ότι το πρόβλημα σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου επιβατών πτήσεων (Ρωσία, Ισραήλ κυρίως) έχει πάρει αρνητικές διατάσεις, αφού δεν έχει δοθεί λύση.

Με την επιστολή τους ζητούν την άμεση ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου με αστυνομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους σε θέματα διαβατηριακού ελέγχου, αλλά και απλοποίηση του τρόπου ελέγχου των επιβατών (όχι σε βάρος της ασφάλειας) ειδικότερα σε περιπτώσεις συνωστισμού τέτοιου είδους πτήσεων.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αναφέρουν τα εξής:

«Παρά το ότι πριν της ενάρξεως της τουριστικής περιόδου είχε επισημανθεί το πρόβλημα που επρόκειτο να παρουσιαστεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου ''Ν. Καζαντζάκης'', σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου επιβατών πτήσεων EXTRA SCHENGEN (Ρωσία, Ισραήλ κυρίως), δυστυχώς δεν υπήρξε λύση και το πρόβλημα έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις όσον αφορά την εικόνα της Χώρας μας και τον τουρισμό.

Προερχόμενοι από Ρωσία και Ισραήλ επιβάτες, σε αντίθεση με προηγούμενες τουριστικές σεζόν που ο διαβατηριακός έλεγχος ήταν πολύ πιο απλός, φέτος απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, συγκεκριμένος συνοριακός έλεγχος με βιομετρικά στοιχεία, ήτοι λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (VIS), όπου ο χρόνος ελέγχου, ανά άτομο ανέρχεται στο ένα (1) λεπτό, σε τιμές μέσου όρου.  Λόγω του περιορισμένου χώρου των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ηρακλείου, δεν είναι δυνατόν να απασχοληθούν περισσότεροι αστυνομικοί κατά τον διαβατηριακό έλεγχο πέραν των πέντε (5) Αστυνομικών στο σημείο εισόδου (πλήρης κάλυψη των θαλάμων ελέγχου) και τεσσάρων (4) αστυνομικών στο σημείο ελέγχου αναχωρήσεων (πλήρης κάλυψη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας). Είναι αυτονόητο και ανθρωπίνως αδύνατο αυτοί οι αστυνομικοί να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά επιβάτες τέτοιων πτήσεων σε περιπτώσεις που μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ωρών προσγειώνονται πέραν των επτά και ακόμα οκτώ πτήσεων με χιλιάδες επιβάτες.   

Ο τουρισμός είναι το κύριο έσοδο του τόπου μας, εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας για συντοπίτες μας και όχι μόνο και είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό. Τέτοια εικόνα όμως αποτρέπει του τουρίστες να ξαναεπισκευθούν τη Χώρα μας και μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες στους υπολοίπους συμπατριώτες τους που είχαν πρόθεση να το πράξουν στρέφοντάς τους σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδος. Σημειωτέον άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες προκειμένου να δώσουν κίνητρα στους συγκεκριμένους τουρίστες να τους προτιμήσουν, απλοποίησαν τόσο τον τρόπο χορήγησης VISA όσο και του ελέγχου.  

Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε την άμεση ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου με αστυνομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους σε θέματα διαβατηριακού ελέγχου, αλλά και απλοποίηση του τρόπου ελέγχου των επιβατών (όχι σε βάρος της ασφάλειας) ειδικότερα σε περιπτώσεις συνωστισμού τέτοιου είδους πτήσεων».

Σχόλια