default-image

Σπάνια νόσος και ποδόσφαιρο του στοίχισαν τη ζωή

Κρήτη
Σπάνια νόσος και ποδόσφαιρο του στοίχισαν τη ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας αιφνίδιος θάνατος, θλίψη και πολλά «γιατί» για έναν έφηβο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Μια εβδομάδα μετά το χαμό του Βαλεντίνου, η παιδοκαρδιολόγος Ρούσα Περακάκη, η οποία διέγνωσε τη σπάνια πάθηση στην καρδιά του παιδιού, αποκαλύπτει το χρονικό της υπόθεσης και τις προσπάθειες που έγιναν, προκειμένου ο Βαλεντίνος να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα σε τριτοβάθμιο κέντρο, ώστε να σωθεί η ζωή του.

 Ήταν Δεκέμβρης του 2015 όταν ο Βαλεντίνος, συνοδευόμενος από τους γονείς του και έπειτα από ένα λιποθυμικό επεισόδιο, χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα του ιατρείου της.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Σαλαπάτα

Η παιδοκαρδιολόγος Ρούσα Περακάκη έζησε από κοντά τη δραματική υπόθεση

- Θυμάστε την πρώτη ημέρα που ο Βαλεντίνος ήρθε στο ιατρείο σας και διαπιστώσατε τι ακριβώς συμβαίνει με την καρδιά του;

«7 Δεκεμβρίου 2015, ο Βαλεντίνος, ένα ευγενικό, συνεσταλμένο αλλά και χαμογελαστό παιδί, ήρθε στο ιατρείο μου συνοδευόμενος από τους γονείς του. Πέντε ημέρες πριν είχε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου με φίλους. Οι γονείς του τον μετέφεραν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο, έγινε ένας βασικός έλεγχος και του συστήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο. Η οικογένεια, χωρίς να χάσει χρόνο, με επισκέφτηκε και από τον εκτενή έλεγχο, που συμπεριελάμβανε και 24ωρη παρακολούθηση ρυθμού, διαπίστωσα ότι πάσχει από μια σοβαρή αλλά και επικίνδυνη καρδιακή νόσο».

- Από εκεί και μετά τι ακολούθησε;

«Συνέστησα άμεσα τη διακοπή κάθε άσκησης και για την επιβεβαίωση της νόσου, που είναι αρκετά σπάνια, αφού η επίπτωσή της υπολογίζεται σε 1/1.000 με 1/10.000, και τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, πράγμα που έγινε άμεσα. Στη συνέχεια τον παρέπεμψα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σε εξειδικευμένο παιδοαρρυθμιολόγο, για την άμεση αντιμετώπισή του με εμφύτευση απινιδωτή, αφού πλέον ήταν γνωστό ότι μπορεί να κινδύνευε από ανακοπή καρδιάς. Όντως η οικογένεια επισκέφτηκε το Ωνάσειο στις 18 Δεκεμβρίου. Τότε όμως ξεκίνησε και η αντίδραση του Βαλεντίνου».

Ο άτυχος 16χρονος αρνήθηκε κάθε παρέμβαση...

-Εννοείτε ότι το παιδί αρνιόταν πεισματικά να υποβληθεί σε επέμβαση;

«Αφού του εξηγήθηκε ο κίνδυνος που διέτρεχε τόσο από εμένα, όσο και από τον παιδοαρρυθμιολόγο του ΩΚΚ, το παιδί αρνήθηκε κάθε παρέμβαση. Επί ματαίω προσπαθούσα με τους γονείς του να το συνετίσουμε».

Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί. Η ίδια η κ. Περακάκη συνόδευσε την οικογένεια στο ΠΑΓΝΗ, όπου οι συνάδελφοί της καρδιολόγοι ενηλίκων συμφώνησαν απόλυτα με τα ως τότε προτεινόμενα, και τόνισαν με έμφαση την ανάγκη για άμεση τοποθέτηση απινιδωτή. Όπως εξηγεί η κ. Περακάκη, «ο Βαλεντίνος ήταν ανένδοτος και δε φαινόταν διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του». Τα όσα τραγικά ακολούθησαν είναι γνωστά. Η ήδη επιβαρυμένη καρδιά τού παιδιού σταμάτησε να χτυπά ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από τους φίλους του.

«Το μοιραίο χτυπά χωρίς προειδοποίηση»

- Τι συμβουλεύετε τους γονείς των παιδιών που αθλούνται; Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια τραγικά περιστατικά;

«Είναι γνωστό ότι ετησίως πεθαίνουν 2,3/100.000 αθλητές αιφνιδίως. Οι κυριότερες νόσοι που ευθύνονται γι' αυτό είναι η Αρρυθμιογόνος Μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας, η Ανώμαλη Έκφυση Στεφανιαίων, η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς άλλα συμπτώματα, ή με ελάχιστες ενοχλήσεις που συχνά δε γίνονται καν αντιληπτές, η πρώτη εκδήλωση τέτοιου είδους νόσων είναι ο θάνατος. Για το λόγο αυτό είναι θεσπισμένο τα παιδιά που αθλούνται συστηματικά να ελέγχονται για την καρδιαγγειακή τους υγεία ετησίως».  

- Πιο συγκεκριμένα, τι έλεγχο πρέπει να κάνουν τα παιδιά;

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής και Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας, όσα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εκτενή έλεγχο από εξειδικευμένο καρδιολόγο ή παιδοκαρδιολόγο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει πλήρες ατομικό αλλά και οικογενειακό ιστορικό, λεπτομερή αντικειμενική εξέταση με επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση (και σφίξεων), καθώς και μέτρηση πιέσεων 4 άκρων και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όταν κρίνεται αναγκαίο από τον ειδικό, ο έλεγχος ολοκληρώνεται με υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex), τεστ κοπώσεως, τοποθέτηση 24ωρης καταγραφής καρδιακού ρυθμού κ.ά.».

- Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες μας;

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τόσο οι γονείς όσο και κυρίως τα παιδιά ότι οι λειτουργοί Υγείας είναι πάντα αρωγοί για μια όσο το δυνατόν καλύτερη και μακρύτερη ζωή και δρουν πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς τους - γι' αυτό και πρέπει να εισακούγονται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News