default-image

Ενοχλημένος ο Ο.Ζώρας από την στάση Ρίχτερ ενόψει απόφασης

Κρήτη
Ενοχλημένος ο Ο.Ζώρας από την στάση Ρίχτερ ενόψει απόφασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κυρίαρχο θέμα την εισήγηση για ακύρωση του τίτλου ως επίτιμου διδάκτορα στον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ συνεδριάζει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το δεδομένο ότι στα 42 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η πρώτη φορά που συζητείται ανάκληση αναγόρευσης επίτιμου διδάκτορα.

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας εξέθεσε τη θέση της πρυτανείας περί δυσφορίας για τη στάση που τήρησε ο Χάινς Ρίχτερ μετά το τέλος της δίκης, τηρώντας υψηλούς, προκλητικούς τόνους και αποχώρησε δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση της γενικής συνέλευσης πρέπει και θα γίνει σεβαστή.

Σε εξέλιξη η γενική συνέλευση με απαρτία των μελών. Ωστόσο η σύγκλητος θα λάβει την οριστική απόφαση ανάκλησης ή μη της αναγόρευσης Ρίχτερ και με το δεδομένο ότι νωριτερα  έπεσε στο τραπέζι μια επιστολή το ενδεχόμενο αποστολή μιας προειδοποιητικής επιστολής προς  τον Χ.Ριχτερ να χαμηλώσει τους τόνους για να μην γίνει ανάκληση της αναγόρευσης του σε επιτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Στην τελευταία ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρετε παράλληλα μεταξύ άλλων:

"Συνήθως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την νηφαλιότητα να μην συγχέουν την γνώμη τους για ακαδημαϊκά και επιστημονικά θέματα με προσωπικές πικρίες ή απογοητεύσεις που αναφέρονται σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ακόμη, η καθιέρωση ενός επιστήμονα βασίζεται στην τεκμηριωμένη συγγραφική του συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και όχι στην ακατάσχετη φλυαρία του στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού. Ο κ. Ρίχτερ φάνηκε να αγνοεί τις παραπάνω αρχές με αποτέλεσμα να ξενίζει ακόμη και όσους εναντιώθηκαν στην πρόσφατη δικαστική του δίωξη".

Κάλεσμα του Ε.Στεφάνου να διορθώσει το λάθος του

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η παρέμβαση προ ημερών στο 9.84 του πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, που δήλωσε οργισμένος για το γεγονός ότι ο Ρίχτερ, χρησιμοποίησε ανύπαρκτες και ψευδείς επιστολές του περί δήθεν αιτήματος να αποποιηθεί τον τίτλο του, δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές επιστολές που αναφέρουν άλλα θέματα.

Χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνει ο Ρίχτερ τον εαυτό του με τον μεγάλο αντιφασίστα συγγραφέα Τόμας Μαν.

Κάλεσε τέλος το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να διορθώσει το λάθος του με τον τίτλο που απένειμε στον  Ρίχτερ , κάτι για το οποίο όπως αποκαλύπτει σήμερα μετά από 3 χρόνια, διαφωνούσε εξ αρχής , όπως και με την διαδικασία αναγόρευσης που την χαρακτήρισε διάτρητη .

Ρεπορτάζ: Ματθαιός Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News