default-image

Αγρότης με εισόδημα 300 €, θα πληρώσει λυπητερή 1.000 €

Κρήτη
Αγρότης με εισόδημα 300 €, θα πληρώσει λυπητερή 1.000 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παράδοξα δεν σταματούν ποτέ με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και στην Ελλάδα ποτέ δεν… πλήττεις. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο και για τη φετινή χρονιά αφού ο Κρητικός αγρότης που υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση ,ακόμα «τρίβει» τα μάτια του!

Συγκριμένα ο αγρότης εμφανίζει ετήσιο εισόδημα μόλις 300 ευρώ από την παραγωγή λαδιού ενώ είχε μεγάλο κόστος παραγωγής και εισφορές στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα το κέρδος να είναι μηδαμινό και να ελπίζει ότι φέτος θα τον … «ξεχάσει» η εφορία. Ωστόσο το γεγονός ότι διαθέτει ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι στο χωριό, προφανώς τον «έκαψε». Έτσι έμαθε ότι η «λυπητερή» ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 1.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ακόμη κι αν - όπως όλοι οι φορολογούμενοι - δεν έχει τα χρήματα.

Μικρό εισόδημα - μεγάλος φόρος!

Όπως εξηγεί ο φοροτεχνικός Μανόλης Καφτάκης μιλώντας στο neakriti.gr «έχει προκύψει ένα μεγάλο θέμα με τις περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι έχουν μικρά εισοδήματα - διαθέτουν δικό τους σπίτι ή νοικιάζουν και έχουν αυτοκίνητο- και  για τους οποίους προκύπτει εισόδημα από τεκμήρια διαβίωσης. Υπήρξε μάλιστα απόφαση πέρυσι σύμφωνα με την οποία όσοι δεν ξεπερνούν σε πραγματικό εισόδημα τις 6.000 ευρώ και έχουν τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 9.500 ευρώ (σε ότι αφορά ακίνητα και αυτοκίνητα) , δεν θα φορολογηθούν». Με βάση την απόφαση αυτή φορολογήθηκε και ο εν λόγω αγρότης και ως εκ τούτου απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς πολλοί φορολογούμενοι ακόμα με μικρό εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν!

Αποδείξεις τέλος

Μια ακόμα διαφοροποίηση που θα βρουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι είναι οι γνωστές σε όλους αποδείξεις. Ακόμα κι αν όσοι θέλουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις φτάνουν στο γραφείο των λογιστών  με τις αποδείξεις στο κουτί ή γνωρίζοντας το ποσό της δαπάνης των αποδείξεων, φέτος δεν χρειάζεται να υποβληθούν. Σύμφωνα με τον κ.Καφτάκη «για μισθωτούς και συνταξιούχους ισχύει ότι υπάρχει μείωση φόρου 2.100 ευρώ για το 2015 και το αφορολόγητο ισχύει για εισόδημα 9.500 ευρώ. Μέχρι τη στιγμή που άνοιξε το taxisnet δεν είχε ξεκαθαριστεί αν θα συμπεριληφθούν ή όχι αποδείξεις στη δήλωση». Στην ουσία όμως οι αποδείξεις δεν θα χρειαστούν, πέραν από αυτές που αφορούν στις δαπάνες υγείας και με την υποβολή των οποίων αυτόματα εμφανίζεται το ποσοστό της έκπτωσης.

Ακόμη και η περιβόητη φοροκάρτα με την οποία οι φορολογούμενοι  θα απαλλάσσονταν από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων, ποτέ δεν ίσχυσε. Ένα ακόμα μέτρο το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και μετατέθηκε για το… μέλλον.

Η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ

Από το Σεπτέμβρη όπως είναι γνωστό έρχεται πλέον και η λυπητερή του φουσκωμένου και τσουχτερού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος είναι μεν αναπόφευκτος αλλά οι φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί .Σύμφωνα με το λογιστή κ.Καφτάκη ισχύουν για τα ακίνητα όσα έχουν δηλωθεί και υποβάλλεται νέα δήλωση μόνο αν υπάρχει κάποια μεταβολή ,ενώ θα πρέπει να ελεχθεί αν η περιουσιακή κατάσταση που αποτυπώνεται στο Ε9 είναι σωστή. Επίσης μέχρι τις 31 Ιουλίου όσοι δηλώσουν σωστά τις τροποποιημένες δηλώσεις Ε9  και τις υποβάλλουν ,θα κληθούν να πληρώσουν το μισό πρόστιμο εφόσον τηρήσουν την προθεσμία. Για το φόρο του ΕΝΦΙΑ που κληθούν να πληρώσουν, θα ενημερωθούν από το φθινόπωρο .

Η πρώτη δόση «βρέξει - χιονίσει» τον Ιούλη

Πάντως πολλοί προσπαθούν να καθυστερήσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,πιστεύοντας ότι θα καθυστερήσουν και την πληρωμή του φόρου, αλλά... εις μάτην! Όποτε κι αν υποβληθεί η δήλωση, η πρώτη δόση του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος δεν θα αλλάξει και προσδιορίζεται χρονικά την 31η Ιουλίου… μέσα δηλαδή στη θερινή ραστώνη. Τότε θα γνωρίζουμε όλοι και το λογαριασμό της εφορίας, που θα είναι μόνο ο πρώτος από μια μακρά λίστα φόρων και ποσών που θα πληρώσουμε…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News