default-image

Λιμενικό Περίπτερο: Από την αίγλη στην κατάντια

Κρήτη
Λιμενικό Περίπτερο: Από την αίγλη στην κατάντια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδομένο στη φθορά των ανέμων και της αλμύρας και αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο να καταστρέφεται ακόμα πιο πολύ, παραμένει εδώ και πάνω από 7 χρόνια το Λιμενικό Περίπτερο στο Ηράκλειο.

Ένα ιστορικό κτήριο- "φάντασμα" σήμερα που, ενώ έχει υποστεί βίαιη μεταχείριση τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο όμως και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, που καταστρέφουν τους χώρους, αντιστέκεται και στέκει εκεί όρθιο, αναμένοντας με μεγάλη προσδοκία τη στιγμή που θα αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη και ζωντάνια.

Εξαιτίας της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας, που στέκονται εμπόδιο στην αξιοποίησή του, το ιστορικό αυτό κτήριο εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Και αν κάποτε έσφυζε από ζωή, ιδιαίτερα όταν για χρόνια λειτουργούσε ως χώρος διασκέδασης, σήμερα κοιτώντας το κανείς από μακριά λυπάται για την κατάντια του, ωστόσο θυμάται τις ωραίες στιγμές που είχε ζήσει τα παλιά εκείνα όμορφα χρόνια.

Το ανεμοδαρμένο κτήριο ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, όμως η αναπαλαίωση και συντήρησή του απαιτεί αρκετές εκατοντάδες ευρώ, που στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να βρεθούν.

Εικόνες ντροπής, που προκαλούν θλίψη αλλά και μεγάλη ανησυχία, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκληθεί ατύχημα με θύμα ντόπιους ή και ξένους περιηγητές, που θα θελήσουν να εξερευνήσουν το χώρο, αποτελούν οι καθιζήσεις που έχουν σημειωθεί στον όρμο Δερματά, καθώς κανείς δε σκέφτηκε να περιφράξει το χώρο, παρά το κακό χάλι που επικρατεί.

Η υπόθεσή του ωστόσο, για την οποία έχει πάρει θέση και η Αρχαιολογία, είναι κάπως μπερδεμένη, αφού, μετά από παρεμβάσεις που έγιναν στο εσωτερικό του, διατηρητέο φαίνεται να κρίνεται μόνο το "κέλυφός" του, αποτελώντας έτσι μια ανάμνηση παλιού κτηρίου.

Θλίψη προκαλεί το ότι έχει παραμείνει μόνο μια ανάμνηση του παλιού κτηρίου, αφού οι παρεμβάσεις που έχει υποστεί από παλιότερες χρήσεις έχουν κρατήσει ανέπαφο μόνο το εξωτερικό "κέλυφός" του.
Επικίνδυνο και συνάμα άσχημο θέαμα αποτελούν οι ταμπέλες που έχουν μείνει να θυμίζουν ότι κάποτε λειτουργούσε ως Λιμενικό Περίπτερο, οι οποίες έχουν, όπως βλέπετε, σκουριάσει και ένας Θεός ξέρεις πώς κρατιούνται και ακόμα δεν έχουν πέσει.

Πέρασε από σαράντα κύματα

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμά μας, το Φεβρουάριο του 2008, έπειτα από πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της τότε διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος, το καταπονημένο αυτό κτήριο κηρύσσεται διατηρητέο με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού, οπότε και με την απόφαση της κήρυξής του ως νεότερου μνημείου, ο ΟΛΗ υποχρεωνόταν να το αποκαταστήσει στην αρχική του μορφή, όπως δηλαδή ήταν όταν χτίστηκε το 1951.

Από τότε που το τοιχίο γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, ουδείς αρμόδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει μελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της σχετικής μελέτης διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2009 και η αμοιβή για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών, ειδικών αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και των γεωτεχνικών, που απαιτούνταν να γίνουν, ανήλθε στις 95.000 ευρώ. Ο μελετητής που επελέγη παρέδωσε τη μελέτη μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές τότε, για να "παγώσουν" τα πάντα στο λιμάνι από τότε μέχρι σήμερα.

Κτήριο- "φάντασμα" αποτελεί το παλιό Λιμενικό Περίπτερο, που παλεύει με νύχια και με δόντια να σταθεί όρθιο, ξεχασμένο, γερασμένο και σε άσχημη κατάσταση, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης, ελπίζοντας πως κάποτε θα αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη.

Η εικόνα του σήμερα

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό που σας παρουσιάζουμε σήμερα διαπιστώνεται με την πρώτη ματιά η φθορά που έχει υποστεί το σημαντικό αυτό κτήριο, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους για το χάλι που επικρατεί. Στρέφοντας μάλιστα το φακό και στο χώρο περιμετρικά του κτηρίου, θα δούμε πως δυστυχώς η κατάσταση δε διαφέρει και πολύ, με την αποκατάστασή της όμως να μη χωράει άλλη αναβολή.

Καθιζήσεις, που είναι ορατές από την πλευρά του δρόμου, περιφράχτηκαν όπως-όπως πριν από κάμποσο καιρό, με τα σκουριασμένα σιδερένια πλέγματα, που κυκλώνουν τρύπες-παγίδες για τους πεζούς και δη τους ξένους επισκέπτες μας, να αποτελούν "αξιοθέατο" για πικρόχολα σχόλια.

Και αν τμήματά του καθημερινά καταρρέουν, και αν η σημερινή του εικόνα δεν αρμόζει σε ένα τόσο ιστορικό κτήριο, καθότι βρίσκεται στα ενετικά τείχη με θέα το απέραντο γαλάζιο, προσδοκούμε - κάλλιο αργά παρά ποτέ - κάποια στιγμή ο Οργανισμός Λιμένος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρησή του, προτού ξυπνήσουμε καμιά μέρα και έχει μετατραπεί σε χαμένη Ατλαντίδα.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Φωτογραφίες :Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News