Κρήτη

Καθαρίζουν προτομές και αγάλματα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η συντήρηση πορτρέτων, αγαλμάτων και προτομών του Ηρακλείου που έχουν να συντηρηθούν εδώ και δεκαετίες στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, με τις πρώτες εικόνες να εντυπωσιάζουν πολίτες και επισκέπτες.

Τη συντήρησή τους ανέλαβε ο γλύπτης και συντηρητής έργων Τέχνης Γιώργος Ρούσσης ενώ τα έξοδα καλύπτονται από τους αδελφούς Λογιάδη, οι οποίοι παρά την κρίση δείχνουν εμπράκτως την ευαισθησία τους στον Πολιτισμό της πόλης του Ηρακλείου, κίνηση που χαιρετίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η οποία έδωσε τη σχετική λίστα με τα αγάλματα και προτομές που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Οι αδελφοί Λογιάδη θα καλύψουν τα έξοδα για τη συντήρηση και αποκατάσταση 100 και πλέον αγάλματων, τα οποία είτε αφέθηκαν στην τύχη τους είτε δεν συντηρήθηκαν ποτέ.

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως εκτιμάται θα έχουν καθαριστεί περίπου 30 αγάλματα, τα οποία βρίσκονται σε κομβικά σημεία όπως στο Αεροδρόμιο, πέριξ της Λότζια, στον Άγιο Μηνά και Άγιο Τίτο ενώ σε βάθος τετραετίας τα υπόλοιπα 70 αγάλματα και προτομές.

Πέρα από τη συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού αγαλμάτων και προτομών ενόψει και της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου στο Ηράκλειο, ο γλύπτης εργάζεται πυρετωδώς και για την προτομή του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, η οποία θα δεσπόζει στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου στα μέσα Ιουνίου.

Ο κ. Ρούσσης αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό έργο της συντήρησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αδελφούς Λογιάδη οι οποίοι ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, με το ανάλογο οικονομικό κόστος.

Για τα πορτρέτα που βρίσκονται στο αίθριο της Λότζια, ο κ. Ρούσσης δήλωσε ότι δεν έχουν συντηρηθεί για τουλάχιστον 35 χρόνια, ενώ μόλις ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες στον επίμαχο χώρο θα πιάσει δουλειά στα αγάλματα και προτομές που βρίσκονται πέριξ του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά.

« Είναι σα να έχουμε ένα δαχτυλίδι με πετράδι, το οποίο όμως είναι μέσα στη λάσπη».  Με τη φράση αυτή, θέλησε να περιγράψει τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γλυπτά.

Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, με τη χρήση ειδικού μηχανήματος καίει τους μύκητες καθώς όπως μας εξήγησε στον ορείχαλκο απορροφούνται τα στοιχεία της ατμόσφαιρας, της υγρασίας, οι σκόνες κ.λ.π.

 ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

Σχόλια