Κρήτη

Υπερμαραθώνιος 156 χλμ. στα χνάρια της απαγωγής του Κράιπε

Ένας εντυπωσιακός αγώνας δρόμου Heroes Ultra?, που θα ακολουθήσει για πρώτη φορά τα χνάρια της θρυλικής απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε θα ξεκινήσει από τη Μονή Βωσάκου το Σάββατο 21 Μαΐου στις 8 π.μ. Πρόκειται για έναν πραγματικό υπερμαραθώνιο .

Μετά από 72 χρόνια από την δραματικότερη καταδρομική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου πολέμου, 32 αθλητές από 12 χώρες θα επιχειρήσουν την κάλυψη και των 156 χιλιομέτρων της πορείας διαφυγής των απαγωγέων στην Κρητική ενδοχώρα σε λιγότερο από 30 ώρες.

Η αναβίωση της ιστορικής απαγωγής

Ήταν στις 26 Απριλίου 1944 όταν Βρετανοί κομάντος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων SOE(Special Operations Executive) και Κρήτες αντάρτες απήγαγαν τον φρούραρχο Κρήτης, Στρατηγό Χάινριχ Κράιπε, σε ενέδρα έξω από τις Αρχάνες Ηρακλείου. Σε μία καλοσχεδιασμένη επιχείρηση που γοητεύει ακόμη για την τολμηρότητά της, οι απαγωγείς κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη από τα Γερμανικά στρατεύματα για σχεδόν 20 ημέρες, κινούμενοι νύχτα από κρησφύγετο σε κρησφύγετο στα βουνά του Ρεθύμνου. Με την βοήθεια σύσσωμου τουτοπικού πληθυσμού, η ομάδα κατάφερε τελικά να σπάσει τον κλοιό των Γερμανικών περιπόλων στα νότια του νησιού και να φυγαδεύσει τον Κράιπε στο Κάιρο από την παραλία Περιστερέ στις 14 Μαΐου 1944.

Η αναβίωση της ιστορικής απαγωγής ως αγώνα δρόμου φέρνει στην Κρήτη έναν αγώναμοναδικών συναισθημάτων και προκλήσεων που θα συγκινήσει αθλητές, επισκέπτες και θεατές.

Η διαδρομή θα διασχίσει και τους πέντε Δήμους του Ρεθύμνου με κατάληξη στην Παραλία Περιστερέ στο Ροδάκινο όπου και θα παρασχεθεί μεταγωνιστικό γεύμα στους τερματίσαντες.

Σχόλια