Κρήτη

Προτάσεις για λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Σητεία

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι - και - για την Κρήτη ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν - κυρίως - τις αστικές περιοχές και τα οποία με το πέρασμα του χρόνου, αντί να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, γιγαντώνονται ολοένα και περισσότερο.

Πολλοί είναι οι Κρητικοί - και όχι μόνο - οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι καταθέτουν κατά καιρούς ενδιαφέρουσες προτάσεις στην κατεύθυνση της άμβλυνσης του ζητήματος των αδέσποτων σκύλων. Ωστόσο, διαβάζοντας την ανοικτή επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας, Μιχάλη Περάκη, είναι αλήθεια ότι εντυπωσιαστήκαμε από τη σφαιρικότητα με την οποία ο ίδιος προσεγγίζει το όλο θέμα.

Ο κ. Περάκης ξεκινά από τα βασικά. Αρχικά, ορίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος. Στη συνέχεια καθορίζει τις ευθύνες της Πολιτείας και συγκεκριμένα της δημοτικής Αρχής. Εν συνεχεία, προτείνει συνολικά τρία βήματα για τη λύση του προβλήματος και τέλος κλείνει με μια ενδιαφέρουσα πρόταση...

«Αισθάνομαι ότι κάθε "ενεργός" πολίτης οφείλει να προβληματιστεί, να ασκήσει κριτική και αυτοκριτική, αλλά και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα του τόπου που ζει». Έτσι ξεκινά η επιστολή του προέδρου της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας, ο οποίος προσθέτει ότι «το δίχως άλλο το συγκεκριμένο θέμα έχει εξαντληθεί σε επίπεδο κριτικής και προβληματισμού», επισημαίνοντας ακόμη ότι - σύμφωνα με τον ίδιο - «το λάθος ξεκινά από το νομοθέτη και έπειτα υπάρχει ο ανάλογος καταμερισμός ευθυνών των φορέων και των πολιτών».

Πέντε πτυχές

Πού, όμως, εντοπίζεται, σύμφωνα με τον κ. Περάκη, το πρόβλημα με τα αδέσποτα; Όπως γράφει στην επιστολή του, το ζήτημα έχει πέντε πτυχές. Η πρώτη είναι η «αγελοποίηση», η συγκέντρωση δηλαδή πολλών αδέσποτων που προκαλεί επιθετικότητα λόγω της ισχύος της ομάδας έναντι της μονάδας. Η δεύτερη είναι οι ακαθαρσίες που παρατηρούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος του παραλιακού μετώπου της Σητείας. Η τρίτη πτυχή έγκειται στην «ακουστική όχληση τα βράδια» για τους περίοικους, η τέταρτη - και εξίσου σπουδαία - στην πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος (κυρίως δικυκλιστών), ενώ γίνεται αναφορά και στην ενόχληση που δέχονται οι ιδιοκτήτες που συνοδεύουν τα δικά τους σκυλιά...

Η ευθύνη του Δήμου

Ποιες ευθύνες, όμως, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Σητείας; Ο Μιχάλης Περάκης αναφέρει ότι η δημοτική Αρχή οφείλει να διατηρεί καθαρή την πόλη, να στειρώνει και να έχει γενικά την επιμέλεια των αδέσποτων, καθώς και να τα φιλοξενεί για μικρό χρονικό διάστημα στο καταφύγιο (εν συνεχεία, τα αδέσποτα πρέπει να τοποθετούνται ξανά στο "φυσικό" τους περιβάλλον). Τέλος, ο πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας επισημαίνει ότι ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για την ηρεμία των πολιτών, καθώς και την αισθητική εικόνα της πόλης, αλλά και για την εξασφάλιση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των παραπάνω...

Τι πρέπει να γίνει;

Ακολουθούν τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν για να λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Περάκη.

Βήμα 1ο: «Με τη βοήθεια ειδικών (κτηνίατροι, μέλη του φιλοζωικού κ.ά.) να προσδιοριστεί η οικονομική επιβάρυνση που έχει η φροντίδα και η επιμέλεια ενός σκύλου ως οικόσιτο. Να γίνει υπολογισμός της αξίας της τροφής, των εμβολιασμών και του συνοδευτικού υλικού (όπως σκυλόσπιτο). Τέλος, να προσδιοριστεί επαρκώς και στο σύνολό της η αξία, τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια».

Βήμα 2ο: «Να ζητήσει ο Δήμος να γίνουν υιοθεσίες αδέσποτων από πολίτες ή φορείς (π.χ. συλλόγους), που θα ελέγχονται ανά μήνα για την επιμέλεια και τη φροντίδα βάσει των συμφωνηθέντων και των ισχυόντων νόμων».

Βήμα 3ο: «Να υπάρχει αποζημίωση οικονομική για τους πολίτες που θα αναλάβουν να φροντίζουν αδέσποτο ζώο, ίση με το τριπλάσιο της παραπάνω υπολογισμένης αξίας, ως κίνητρο (τα χρήματα δε θα δίνονται ως ποσό, απλά θα εκπίπτουν από χρέη-λογαριασμούς που θα έχουν οι πολίτες είτε προς το Δήμο είτε προς άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΣ, ο ΤΟΕΒ, το Λιμενικό Ταμείο κ.ά.)».

Ανταλλαγή... υπηρεσιών

Ο κ. Περάκης κλείνει την επιστολή του "ρίχνοντας" μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα. «Υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες (ιδιώτες, επιχειρηματίες και φορείς) που έχουν κάποιες οφειλές προς ρύθμιση ή αδυνατούν να πληρώνουν κάποια δημοτικά τέλη κ.ά. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ήταν ένα σοβαρό κίνητρο να ευνοηθούν μέσω μιας τέτοιας ρύθμισης ανταλλαγής υπηρεσιών. Ο Δήμος δε βγαίνει ζημιωμένος, καθώς κάποια τέλη δε θα τα εισέπραττε σε βάθος χρόνου αφενός και αφετέρου ρυθμίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υποδομής, μετακινώντας οικονομικά το βάρος από τις υπηρεσίες σε ιδιώτες», καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Αγγελίνος

Σχόλια