default-image

Τραγικά ντοκουμέντα από τις σφαγές της Κατοχής

Κρήτη
Τραγικά ντοκουμέντα από τις σφαγές της Κατοχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βλέμμα των ορφανών που κάθονται στον τάφο του πατέρα τους σε «διαπερνά»… Οι γυναίκες προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους περνώντας μέσα από το βομβαρδισμένο τοπίο  της Δαμάστας , εικόνες  που «πληγώνουν» την ψυχή. Οι σταυροί στις πόρτες των σπιτιών υποδηλώνουν τον αριθμό των νεκρών που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί στρατιώτες, των γυναικών που «ντύθηκαν» στα μαύρα…

Κάποιες από τις φωτογραφίες του αρχείου Κουτουλάκη που παρουσιάζει το neakriti.gr -παρότι εικόνες ντοκουμέντο - είναι λιγότερο γνωστές αλλά και οι συνολικά 76 έχουν ταξιδέψει σε πόλεις της Κρήτης και όλες αποτελούν απόδειξη της κτηνωδίας των ναζιστών στην Κρήτη, του μεγέθους της καταστροφής. Ολόκληρα χωριά μετατράπηκαν σε στάχτη, αφανίστηκαν από το χάρτη…

Πρόκειται μόνο για λίγες από τις δραματικές φωτογραφίες του  αρχείου καθώς αναλυτικό αφιέρωμα δημοσιεύει την Παρασκευή 20 Μαΐου η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» .

Η απίστευτη δύναμη των προσώπων

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν τόση δύναμη που τα πρόσωπα ακόμα και σήμερα είναι σαν να «μιλάνε» στην καρδιά σου, σαν να θέλουν να σου διηγηθούν τη δική τους ιστορία που περνάει μέσα από αβάσταχτο πόνο, το αίμα των Κρητικών και την «βαριά» αίσθηση της απώλειας.

Σπίτια και χωριά «αφανίστηκαν» από το χάρτη

Δεν υπάρχει κανένα σπίτι στα καμένα χωριά όπου η μάνα δεν έχασε πατέρα, σύζυγο, αδερφό ή ανιψιό… Δεν υπάρχει χωριό όπου νέες κοπέλες να μην ντύθηκαν για πάντα στο χρώμα του πένθους γνωρίζοντας ότι τώρα δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν την απώλεια, αλλά και την πείνα και τις αρρώστιες.  Δεν υπάρχει σπίτι που να μην «έκλεισε» για πάντα ή ακόμα και να ισοπεδώθηκε χωρίς η οικογένεια να προλάβει έστω και σώσει έστω και ένα πετραδάκι… Κι όμως οι Κρητικοί βρίσκουν τη δύναμη να αντισταθούν και να παλέψουν απέναντι στις βαρβαρότητες του εχθρού. Μέσα από τις στάχτες, γεννιέται και πάλι η ελπίδα.

Ο φωτογράφος από την Κριτσά που απαθανάτισε τη φρίκη

Ο φωτογραφικός φακός του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη που συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων στην Κρήτη, μαζί με επιφανείς προσωπικότητες όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Καλλιτσουνάκης και Ιωάννης  Κακριδής «όργωσε» το καλοκαίρι του 1945 το νησί για να καταγράψει τις ωμότητες των Ναζιστών, τη βιαιότητα και τα φρικαλέα εγκλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ο φακός ήταν αδύνατο να συλλάβει τις διαστάσεις του εφιάλτη και η ευθύνη για το φωτογράφο από την Κριτσά που βρέθηκε επιφορτισμένος με το σημαντικό έργο, ασύλληπτα «βαριά».

Ένα «όπλο» για τις αποζημιώσεις στην κατοχή του Δ. Μαλεβιζίου

7 δεκαετίες μετά το αρχειακό υλικό Κουτουλάκη αποτελεί έναν «θησαυρό» στα «χέρια» της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, ακόμα και αν αναφέρεται σε ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και λόγω του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Από το 2015 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του εντεταλμένου για τον πολιτισμό Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Φασουλάκη, το Αρχείο Κουτουλάκη εκτυπώθηκε σε μεγάλους πίνακες προκειμένου να διακινηθεί και να προβληθεί σε ολόκληρη την Κρήτη.

Την επιστημονική επεξεργασία του αρχείου έχουν αναλάβει ο δρ. Ιστορίας Μανόλης Δρακάκης και ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, οι οποίοι παρουσιάζουν το αρχείο και έχουν την επιστημονική επιμέλεια των εκθέσεων, όπου αυτές πραγματοποιούνται.

Αφιέρωμα στην εφημερίδα Νέα Κρήτη

Μεγάλο αφιέρωμα στο αρχείο Κουτουλάκη δημοσιεύει την Παρασκευή 20 Μαϊου η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» , συγκλονιστικές εικόνες και καταγραφές που απευθύνονται στην ψυχή κάθε Κρητικού και αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη για τις σφαγές την περίοδο της Κατοχής που κάποιοι επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη μας.…

Φωτογραφίες: Αρχείο Κουτουλάκη

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News